- Vi må jo ha mat, sier en kompis av meg med et glis når han står og steker i biff (som han har blitt ekspert på etter at han leste dette). Og han har rett. Men, dette er ikke måneden for de store utskeielsene. Derfor har jeg laget en god meny som ikke gjør dype innhugg i lommeboka (men, skal du har en skikkelig sparemeny, kan du se her).

Når du føler at oppskriftene ikke har nok grønnsaker anbefaler jeg å servere det franskmennene kaller crudité, altså rå grønnsaker. Du kan for eksempel gjøre det på denne måten.

Mandag: Spagetti med pepper

Vi begynner som vanlig med den enkleste oppskriften på ukemenyen. Spagetti med pepper er en fjærlett klassiker som skal sitte under huden på alle hverdagskokker. Det er en du bør kunne smelle sammen i blinde under press fra unger og/eller egen sult: Kok pasta, varm opp knust pepper i tørr stekepanne, smelt i smør, sil av pasta og tøm den i stekepanna, server med revet ost. Enkelt og brutalt.

Tirsdag: Kylling med chilismør og bakte gulrøtter

Dette chilismøret er laget for å gjøre kylling litt mer spennende. Chilismøret kan du gjerne lage på forhånd. Da er det enkelt å gi maten et lite kryddersting. Servér kyllingen med noen kule, bakte gulrøtter - og eventuelt litt couscous.

Onsdag: Kjøttkaker med poteter og brun saus

Vi skal hjem igjen. Til klassiske kjøttkaker, poteter og sjysaus. Det er mat som aldri går av moten.

Torsdag: Fiskesuppe med kult lokk

Gjør fiskesuppen litt morsommere med lokk som du lager av butterdeig. Enkelt triks...

Fredag: Horn, snacks med chevre

Med ujevne mellomrom slår jeg et slag for å dekke til et bord med nybakte rundstykker, scones - eller horn. Kjøp inn ekstra godt pålegg og gjør fredagen til en fest!

Jeg legger ved en liten lekkerbisken med bakt chevre og tomat som du kan servere som "spesial".

Lørdag: Ribbe med soya

I disse dager koster ikke ribbe mer en 30 kroner kiloen. Og selv om det ikke er lenge siden julaften, går det fint an å lage ribbe nå. Så lenge den ikke smaker som juleribbe. Her er en kul variant med soya og honning!

Søndag: Torsk med sennepssaus og pommes anna

Torsk blir enda litt bedre når du serverer den med denne enkle sennepssausen.

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Spagetti med pepper

En klassiker ved navn cacio e pepe kan få en renessanse med denne billige, enkle og gode pastaretten.

Til 2 porsjoner:

20 g salt

1 l vann

250 g spagetti

10 stk pepperkorn

4 ss smør

2 ss revet parmesan (eller 50/50 parmesan og pecorino)

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kylling med chilismør

Chilismør kan du bruke til kylling.

Til 2 porsjoner:

2 stk kyllingbryst

0,5 stk rød chili

100 g smør

1 fedd hvitløk

2 ss sitronjuice

1 knivsodd korianderpulver

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bakte gulrøtter

Lei av kokte gulrøtter? Her får de følge av spennende krydder...

Ingredienser:

4 stk gulrøtter

1 stk sitron

1 ss kuminfrø

salt og pepper

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kjøttkaker med stekt løk og sjysaus

Gode, gamle kjøttkaker i brun saus med stekt løk? Ja, takk.

Til 2 porsjoner:

Kjøttkakene

400 g kjøttdeig

2 skiver brød, vanlig eller loff

1 ts salt

1 stk egg

0,5 ts ingefær

0,5 ts muskat

0,5 dl melk

1 stk løk

Saus

2 ss mel

3 ss smør

1 dl fløte

1 ts sukkerkulør

1 stk buljongterning

2 stk gulrøtter

6 stk mandelpoteter

smør til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Fiskesuppe med deilig lokk

Dette er en måte å gjøre suppa litt mer spennende...

Ingredienser:

400 g fisk, av en eller flere sorter

2 pl mørdeig (butterdeig)

1 stk løk

2 stk vårløk

2 fedd hvitløk

olje til pensling

0,5 stk fennikel

2 stk laurbærblad

1 knivsodd cayennepepper

safran, 2-3 tråder

1 stk fisk ehode, eventuelt

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Snacks med chevre

En herlig liten snack med chevre og tomat du kan kose deg med.

Ingredienser:

4 skiver chèvre, omtrent 2-3 cm tykke

1 ss paprikapulver

1 dl brødrasp

4 skiver tomat

4 skiver brød eller loff

olje/smør til steking

1 fedd hvitløk

1 ss aprikosmarmelade eller annet syltetøy

1 stk eggeplomme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ribbe med honning og soya

Dette er ribba for den som ikke kan vente. Derfor er den litt annerledes.

Ingredienser:

3 kg tynn ribbe (vanlig ribbe)

1 dl soyasaus

3 ss honning

1 ss fersk, revet ingefær

5 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Torsk med sennepssaus

Torsken blir enda bedre med denne sennepssausen.

Ingredienser:

800 g torskefilet

25 g hvetemel

25 g smør

1,5 dl melk

1,5 dl kremfløte

2 ss smør

salt og pepper

persille, hakket til pynt

2 ts sennep, helst sterk (Dijon-sennep)

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!