Scones er godt. Speltscones er bedre.

Og det er bare en måte å finne ut om du er enig. Det hele tar omtrent 20 minutter. Oppskriften finner du nedenfor. (Og vanlig scones finner du her).

Hva er egentlig spelt? Kort fortalt er spelt er en kornart som er nært beslektet med vanlig hvete. Det vi vanligvis tenker på som vanlig hvete er en kornart som har vært krysset fram over lang tid. Målet har vært å skape en solid og effektiv sort som gir store avlinger.

Spelt gir vanligvis 30-40 prosent mindre korn, men klarer seg til gjengjeld med mindre næring.

Spelt er også mer hardført og tåler en trøkk. Det er antagelig årsaken til at spelt ble dyrket i Norge, med vårt umulige klima, i mange tusen år.

Spelt er godt - i scones, brød og annen bakst

Alle som er opptatt av mat vet at alt tid er gull. "Effektivitet" er ikke en dyd i matlagingens verden. Snarere er det slik at "lang tid" er ting du elsker å høre når det er snakk om mat. Ja, bare tenk på Slow food-bevegelsen. Derfor overrasker det ingen at speltmel gir bedre resultater enn moderne hvetemel.

Det er ikke bare scones som blir bedre med spelt. Prøv også å bake brød med spelt (sjekk oppskrifter her).

Hvordan blir det bedre med spelt?

Selv synes jeg at scones, og brød, får en litt annen struktur med spelt. Det pussige er at brødet får to egenskaper som er motstridende: For det første blir brødet saftigere, men samtidig blir det sprøere. Rart og sant.

Brødet og scones blir mindre deigete med spelt. I brødoppskrifter er det vanlig å ha i litt vanlig hvetemel (siden det hever bedre), men i scones går det fint med 100 prosent speltmel.

Oppskriften finner du nedenfor!

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Scones med spelt

Scones blir enda bedre med speltmel...

Ingredienser:

4 dl speltmel

2 dl melk

2 ts bakepulver

0,5 ts salt

100 g smør

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!