Ukemeny
Ukemeny med spenstig mat
Uka blir fin med koteletter, indisk mat og en kul ribbe...
Nå er den her igjen! Mandagen, altså. Og jeg har laget en splitter ny ukemeny som du kan kose deg med.
Uka blir alltid bedre om maten er godt planlagt. Da er det også lettere å få variert mat. Da kan du for eksempel se at det er passe antall middager med fisk.
(Du finner alle ukemenyene jeg har laget her).
Her er den nye ukemenyen:
Mandag: Oeuf cocotte med hvitløksbaguette
Vi begynner uken med en liten, herlig rett som kan varieres i det uendelige. Prinsippet er å blande grønnsaker med crème fraîche, legge dem i en liten, ildfast form, knekke i ett egg og sette det i ovnen. Dette forslaget er med stekt bacon, squash og litt ost.
Og hva serverer du til? Jo: Hvitløksbaguetten er tilbake! Og du verden så god den har blitt...
Tirsdag: Svinekoteletter: med potetpannekake
Svinekoteletter kan være helt dagligdags, eller de kan være slik som disse: Godt krydret og helt ugjenkjennelige. Og så serveres de med en nydelige potetpannekake som er lett å variere ved å ha i for eksempel fennikel, sellerirot, pastinakk eller andre grønnsaker.
Onsdag: Tunfisk med aioli
Alle som lager dette blir begeistret. Jeg spiste det første gang som en gratis-tapas på en strandbar i Andalucia. Jeg gledet meg til lage det hjemme, men det var egentlig ikke tenkt som noe annet enn hemmelig hjemme-alene-mat. Men, det uunngåelige skjedde: Noen oppdaget min guilty pleasure og siden har den gått sin seiersgang. Ja, du må kunne lage aioli - men det er lett...
Torsdag: Kveite - med agurksalat
Veldig mange fiskedisker er et trist syn. Veldig ofte møter vi på laks, sei og litt røkt kolje. For å bidra til lystigere fiskedisker med større utvalg forsøker jeg alltid å kjøpe "de andre" fiskene: flyndrer (som du lager slik), en isgalt eller kanskje en uer? Kveite begynner å bli vanlig. Ofte kommer den i skiver (så det litt vanskelig å oppdage at dette også er en flyndre, men det er det altså!). Kveita krever én ting av deg: oppmerksomhet. For den blir tørr og trist om den bakes for lenge.
Servér den med en herlig agurksalat - med masse mynte...
Fredag: Nachos
Så var det momsefredag! Og vi feirer med rykende varm og krydret nachos med smeltet ost. Enkelt - og genialt! Og det for noen blitt smaken av fredag.
Lørdag: Biryani
Er du glad i indisk mat finner du masse godt her. En av mine absolutt favoritter er biryani. Det tar litt tid, men det er jo tross alt lørdag. Stek potetterninger gylne (de har du over til slutt). Stek løk og ingefær i masse krydder og tomater før du har i kyllingen. Dette er en smaksbombe.
Søndag: Ribbe med honnig og soya
Det er en stund til vi skal spise den klassiske ribba, så vi får tjuvstarte med noe annet. En liten tvist. Denne lekkerheten lages med soya og honning. Jeg foreslår å lage en godt krydret ris til, så er vi sikre på at vi ikke kommer i julestemning for tidlig.
Egg i form - Oeuf Cocotte
Her er Clotilde Dusouliers herlige, lille oppskrift på klassikeren Oeuf Cocotte. Oppskriften kan varieres etter hva man finner på kjøkkenet.
Se hele oppskriftenIngredienser:
1 stk Egg
1 ss Crème fraîche
Salt og pepper
Paprikapulver
1 skiver Skinke
1 neve Tomat
1 neve Muskat, revet
1 ts Urter
Hvitløksbaguett
Det er kanskje en stund siden du har laget hvitløksbaguetter? Da er det enda bedre...
Se hele oppskriftenIngredienser:
3 fedd Hvitløk
100 g Smør
3 ss Persille, finhakket
2 stk Baguette
1 stk Sitronbåter
Svinekotelett med godt krydder
I denne retten ruller du svinekotelettene, surrer med bacon - det må jo bare bli godt.
Se hele oppskriftenIngredienser:
2 stk Svinekotelett
1 ss Salvie
Appelsin
1 pk Bacon
Salt og pepper
Smør/olje
Potetpannekake
Så enkelt er det å lage potetpannekake. Et potetpannekake lages av revne poteter og løk som du presser ned i en stekepanne og steker gyllen med smør.
Se hele oppskriftenIngredienser:
5 stk Poteter
0.5 stk Løk
Salt og pepper
Olje/smør til steking
1 ss Rosépepper
Tunfisk med aioli
Det er utrolig hvor god mat man kan lage av en boks med tunfisk.
Se hele oppskriftenIngredienser:
1 bokser Tunfisk
4 ss Aioli
5 stk Sukkererter
2 stk Poteter
Salt og pepper
Kveite med godt tilbehør
Kveitemiddag? Her er alt du trenger for en skikkelig god kveitemiddag!
Se hele oppskriftenIngredienser:
2 skiver Kveite
Salt og pepper
Olivenolje
1 stk Paprika
7 fedd Hvitløk
2 ss Persille, finhakket
1 stk Sitron
Ingredienser:
1 stk Agurk
5 ss Eddik
1 ss Sukker
Vann
4 ss Mynte, frisk
Ingredienser:
500 g Kjøttdeig
1 stk Løk
Olje/smør til steking
2 stk Hvitløk
1 ts Chilipulver
1 ts Kumin
1 ts Sukker
2 bokser Bønner
2 dl Tomat
2 stk Rød chili
2 ss Koriander, hakket
1 ss Sitronsaft
Salt og pepper
Tortillachips
150 g Ost, revet
4 ss Rømme
Biryani - indisk kyllingrett
Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.
Se hele oppskriftenTil 4 porsjoner
5 stk Poteter
2 stk Løk
2 fedd Hvitløk
0.5 ts Chilipulver
4 cm Ingefær
0.5 ts Gurkemeie
1 ts Kumin
3 stk Tomater
2 ss Yoghurt
0.5 ts Kardemomme
1 ts Kanel
1 stk Kylling
1 stk Løk
2 stk Nellikspiker
1 ts Kanel
2 cm Ingefær
1 klype Safran
1 ts Kardemomme
500 g Basmatiris
Vann
3 ss Kylling
Salt og pepper
Olje til pensling
Ribbe med honning og soya
Dette er ribba for den som ikke kan vente. Derfor er den litt annerledes.
Se hele oppskriftenIngredienser:
3 kg Ribbe
1 dl Soyasaus
3 ss Honning
1 ss Ingefær
5 fedd Hvitløk
Potetsalat med pinjekjerner
Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.
Se hele oppskriftenIngredienser:
500 g Poteter
3 stk Sjalottløk
150 g Bønner
50 g Parmesan
70 g Pinjekjerner
2 ss Gressløk
5 ss Olivenolje
1 ss Sitronsaft
Smør/olje
Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.
Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.
Les også:
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!
Denne saken ble første gang publisert 21/11 2011, og sist oppdatert 26/06 2017.