Nå er den her igjen! Mandagen, altså. Og jeg har laget en splitter ny ukemeny som du kan kose deg med.

Uka blir alltid bedre om maten er godt planlagt. Da er det også lettere å få variert mat. Da kan du for eksempel se at det er passe antall middager med fisk.

(Du finner alle ukemenyene jeg har laget her).

Her er den nye ukemenyen:

Mandag: Oeuf cocotte med hvitløksbaguette

Vi begynner uken med en liten, herlig rett som kan varieres i det uendelige. Prinsippet er å blande grønnsaker med crème fraîche, legge dem i en liten, ildfast form, knekke i ett egg og sette det i ovnen. Dette forslaget er med stekt bacon, squash og litt ost.

Og hva serverer du til? Jo: Hvitløksbaguetten er tilbake! Og du verden så god den har blitt...

Tirsdag: Svinekoteletter: med potetpannekake

Svinekoteletter kan være helt dagligdags, eller de kan være slik som disse: Godt krydret og helt ugjenkjennelige. Og så serveres de med en nydelige potetpannekake som er lett å variere ved å ha i for eksempel fennikel, sellerirot, pastinakk eller andre grønnsaker.

Onsdag: Tunfisk med aioli

Alle som lager dette blir begeistret. Jeg spiste det første gang som en gratis-tapas på en strandbar i Andalucia. Jeg gledet meg til lage det hjemme, men det var egentlig ikke tenkt som noe annet enn hemmelig hjemme-alene-mat. Men, det uunngåelige skjedde: Noen oppdaget min guilty pleasure og siden har den gått sin seiersgang. Ja, du må kunne lage aioli - men det er lett...

Torsdag: Kveite - med agurksalat

Veldig mange fiskedisker er et trist syn. Veldig ofte møter vi på laks, sei og litt røkt kolje. For å bidra til lystigere fiskedisker med større utvalg forsøker jeg alltid å kjøpe "de andre" fiskene: flyndrer (som du lager slik), en isgalt eller kanskje en uer? Kveite begynner å bli vanlig. Ofte kommer den i skiver (så det litt vanskelig å oppdage at dette også er en flyndre, men det er det altså!). Kveita krever én ting av deg: oppmerksomhet. For den blir tørr og trist om den bakes for lenge.

Servér den med en herlig agurksalat - med masse mynte...

Fredag: Nachos

Så var det momsefredag! Og vi feirer med rykende varm og krydret nachos med smeltet ost. Enkelt - og genialt! Og det for noen blitt smaken av fredag.

Lørdag: Biryani

Er du glad i indisk mat finner du masse godt her. En av mine absolutt favoritter er biryani. Det tar litt tid, men det er jo tross alt lørdag. Stek potetterninger gylne (de har du over til slutt). Stek løk og ingefær i masse krydder og tomater før du har i kyllingen. Dette er en smaksbombe.

Søndag: Ribbe med honnig og soya

Det er en stund til vi skal spise den klassiske ribba, så vi får tjuvstarte med noe annet. En liten tvist. Denne lekkerheten lages med soya og honning. Jeg foreslår å lage en godt krydret ris til, så er vi sikre på at vi ikke kommer i julestemning for tidlig.

Clotilde Dusoulier

Egg i form - Oeuf Cocotte

Her er Clotilde Dusouliers herlige, lille oppskrift på klassikeren Oeuf Cocotte. Oppskriften kan varieres etter hva man finner på kjøkkenet.

Ingredienser:

1 stk egg

1 ss crème fraîche

salt og pepper

littpaprikapulver

Eventuelt

1 skiver skinke, bacon, tunfisk eller tofu

1 neve hakkedetomater, sopp, paprika, squash, løk eller andre grønnsaker

1 neve muskat, revet

1 ts tørkede eller friskeurter, persille, gressløk, koriander

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Hvitløksbaguett

Det er kanskje en stund siden du har laget hvitløksbaguetter? Da er det enda bedre...

Ingredienser:

3 fedd hvitløk

100 g smør

3 ss persille, finhakket

2 stk baguette

1 stk sitronbåter

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Svinekotelett med godt krydder

I denne retten ruller du svinekotelettene, surrer med bacon - det må jo bare bli godt.

Ingredienser:

2 stk svinekotelett

1 ss salvie, tørket

revet skall fra én halv appelsin

1 pk bacon

salt og pepper

smør/olje til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetpannekake

Så enkelt er det å lage potetpannekake. Et potetpannekake lages av revne poteter og løk som du presser ned i en stekepanne og steker gyllen med smør.

Ingredienser:

5 stk poteter

0,5 stk løk, vanlig gul

salt og pepper

olje/smør til steking

1 ss rosépepper, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tunfisk med aioli

Det er utrolig hvor god mat man kan lage av en boks med tunfisk.

Ingredienser:

1 bokser tunfisk

4 ss aioli

5 stk sukkererter

2 stk poteter

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Kveite med godt tilbehør

Kveitemiddag? Her er alt du trenger for en skikkelig god kveitemiddag!

Ingredienser:

2 skiver kveite

salt og pepper

olivenolje

1 stk paprika

7 fedd hvitløk

2 ss persille, finhakket

1 stk sitron

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Agurksalat

Slik blir agurksalaten bedre. Mye bedre.

Ingredienser:

1 stk agurk

5 ss hvitvins eddik (eller epleeddik etc)

1 ss sukker

vann

4 ss mynte, frisk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Nachos med kjøttdeig og ost

Her kommer en suveren hverdagsrett.

Ingredienser:

500 g kjøttdeig

1 stk løk

olje/smør til steking

2 stk fedd hvitløk

1 ts chilipulver

1 ts kumin

1 ts sukker (gjerne brunt sukker)

2 bokser bønner

2 dl tomat saus (eller bare hakkede tomater fra boks)

2 stk rød chili

2 ss koriander, hakket

1 ss sitronsaft

salt og pepper

tortillachips

150 g ost, revet

4 ss rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Ribbe med honning og soya

Dette er ribba for den som ikke kan vente. Derfor er den litt annerledes.

Ingredienser:

3 kg tynn ribbe (vanlig ribbe)

1 dl soyasaus

3 ss honning

1 ss fersk, revet ingefær

5 fedd hvitløk

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsalat med pinjekjerner

Denne salaten er stappfull av gode ting. Og poteter.

Ingredienser:

500 g poteter

3 stk sjalottløk

150 g lange, grønne bønner

50 g parmesan

70 g pinjekjerner

2 ss finhakket gressløk

5 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

smør/olje, til steking

Høyde (px): Bredde (px):

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!