Nye uke, nye smaker!

Kanskje ikke splitter nye, men jeg tar med oppskrifter jeg ikke har spist på en god stund på en ukemeny. Selv om det er fristende å spise de supergode kjøttbollene hver uke, er faren til stede for at man blir lei av dem. Og det er jo trist.

Du finner alle ukemenyene her.

Mandag

Ukemenyen braker løs med en enkel, svært enkel, ertesuppe. Når du lager den på frosne erter går dette superfort: Stek løk og hvitløk, ha i vin, fløte og erter - kok og mos. Servér med litt crème fraîche, kanskje noen friske urter og gjerne litt brød. (Brødet blir supert om du gjør dette, se 15 sekunders video).

Tirsdag

En deilig panne med løk, kjøttdeig og grønnsaker forvandles til en omelett med litt pisket egg og ost. Enkelt, raskt og absolutt oppnåelig på en tirsdag. Du kan gjerne jazze den opp med noen friske eller tørkede urter - rosmarin, timian, gressløk, for eksempel.

Onsdag

Vi har kommet til ukas lekreste rett. For å gjøre dette skikkelig må man gjøre noe som får en til å føle seg som en kokk: skrape skjellene av laksen. Ikke spesielt vanskelig, bare tøft.

Smaksmessig er det ikke noe poeng å steke den som i bildet (opskriften). Det er bare visuelt. Ikke la deg skremme til ikke å lage retten om du ikke tror du får til å steke den i en stekering.

Torsdag

En superenkel rett med purre og torsk. Skjær fisken i terninger og la dem trekke forsiktig i fløten som er kokt sammen med purre og karri. I oppskriften står det matfløte, men det liker ikke jeg. Kremfløte er eneste fløten jeg bruker. Ferdig snakka.

Fredag

Mange spiste sikkert moussaka i sommer - og her er sjansen til å få litt feriefølelse igjen. Det er ikke vanskelige å lage. Jeg har ikke kanel i denne oppskriften, men det kan du gjerne ha om du liker det.

Lørdag

Det er lurt å begynne tidlig med denne. Det er ikke mye arbeid involvert, men kjøttet blir bedre jo lenger du koker det. Gremolataen du drysser til slutt er den siste lille tøtsjen: Riv sitronskall, finnhakk hvitløk og persille.

Søndag

Jeg har tatt til orde for å gjeninnføre søndagsmiddagen tidligere. Og du skal lete lenge etter en like klassisk variant for denne flotte tradisjonen som ferskt kjøtt og suppe. Her er den i all sin prakt.

Ha en velsmakende uke!

(Over 14.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du deilige smoothies

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Enkel ertesuppe med crème fraîche

Her har du oppskriften på en av verdens enkleste ertesupper. Du kan bruke hermetiserte erter, men frosne er best.

Til 2 porsjoner:

1 stk sjalottløk

1 stk hvitløk sfedd, knust

0,5 dl hvitvin

2 dl kremfløte

150 g erter, frosne

crème fraîche

Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Til 4 porsjoner:

3 stk hakketløk

100 g kjøttdeig

1 ts salt

0,5 ts pepper

4 stk egg

1 dl vann

0,5 ts salt

100 g ost, revet

1 stk paprika, rød

1 stk paprika, grønn

Tilbehør

brødeller poteter

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Lekker laks med gode grønnsaker

Her får du vite hvordan laksen blir lekker. Og god...

Til 1 porsjon:

1 bit laks

2 ss erter

1 ss hakket rødløk

0,5 stk nepe

1 ts laks

4 stk aspargesbønner

2 stk sukkererter

0,5 ss sennep

1 ts timian, frisk

2 ss olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Bård Eek

Torsk på purreseng

Hverdagsmiddag skal gå raskt og være smakfullt. Denne deilige fiskeretten er enkel å lage og smaker utrolig godt. Om man ikke får tak i fersk torsk, kan frossen torsk også brukes.

Ingredienser:

2 ss smør

1 stk purre

3 dl matfløte

2 ts karri

800 g torskefileti terninger

1 ts salt

0,5 ts pepper

2 stk egg, hardkokte

2 stk tomat, finhakket

2 ss finklippetgressløk

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Klassisk moussaka

Moussaka er grekernes svar på lasagnaen. Rettene ligner mye, men i moussakaen er pastaen byttet ut med aubergine. Aubergine er ubrukelig før den blir utsatt for masse varme. Da blir den til gjengjeld svært medgjørlig og smaker nydelig sammen med tomat og kjøttsaus.

Til 4 porsjoner:

2 stk aubergine

1 stk squash

1 stk løk, finhakket

2 fedd hvitløk, knust

0,5 kg kjøttdeig

2 stk tomatboks

1 ts anis, malt

2 ts oregano, tørket

1 ts sukker

1 ss hvitvinseddik

100 g ost, revet

2 dl melk

3 dl kremfløte

2 stk eggeplomme

2 ts maisenna

olje, til steking

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Langkokt oksekjøtt i tomatsaus

Dette går ikke fort, men betalingen er tilsvarende god. Det er ikke mye som er bedre enn langkokt oksekjøtt.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt av høyrytt (eller annet rimelig kjøtt)

2 stk tomatboks

1 dl vann

1 stk løk

1 ts anis, malt

2 ts oregano

1 ts sukker

1 stk hel hvitløk, delt i to på tvers

salt og pepper

muskat, revet

Gremolata

sitronskall

1 stk hvitløksfedd

2 ss finhakket persille

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Ferskt kjøtt og suppe

Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog

1 stk purre, i skiver

1 stk persillerot, i biter

1 stk gulrot, i biter

1 stilk stangselleri, i biter

2 stk løk, i skiver

2 ss hvetemel

3 ss smør

1 ss eddik, vanlig 7%

2 ss sukker

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om: