Er det bare meg, eller er søndagsmiddagen i ferd med å dø ut?

Jeg tviler ikke på at folk spiser mat på søndager også, men den tradisjonstunge søndagen med kokte poteter og svinesteik i ovnen - hva med den?

Er telefonmaten i ferd med å etablere et søndagsmathegemoni? Bestiller man papp-pizza, sushi eller "indisk" på døra, men cola og ekstra rømmedressing?

Dersom jeg har rett i mine antagelser om at den vakre, kulinariske skikken med stolte, solide og hjemmelagde middager er på vikende front vil jeg herved reise kjerringa.

Og derfor har jeg samlet tre klassikere nedenfor.

Oppskrifter på søndagsmiddag

Det første er dronningen av søndagsmiddager: svinesteika. I denne varianten serveres den med rødkål, epler og svisker.

Den andre oppskriften er på reinsdyrgryte. Rundt om i norske frysere er det flusst med viltkjøtt og dette er et godt utgangspunkt for å få spist opp noe av det. (Eller finner du en annen, enda spenstigere variant her...).

Sist ut blandt søndagsmiddagens redninger er lammefrikassé. Om du har glemt det lages altså frikassé ved at du koker kjøtt lenge og så lager du saus på kraften.

Alle oppskriftene finner du nedenfor.

God søndag!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (8600 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Spis godt for 25 kroner dagen

Her er det beste ostekake-knepene

Slik lager du nachos

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Clotilde Dusoulier

Svinestek med krydret rødkål, epler og svisker

Her er Clotildes oppskrift på en herlig og enkel svinestek.

Til 8 porsjoner:

1 ss olivenolje

800 g svinestek

havsalt

1 stk rødkål

2 stk eple

8 stk svisker

4 stk hvitløk skløfter (med skall)

hele korianderfrø

muskat

ingefær, malt

kanel

nellik

1 dl rødvin

pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Finnbiff (reinsdyrgryte)

Denne gryta er laget på reinsdyrskav, det billigste kjøttet.

Ingredienser:

500 g reinsdyrskav

1 stk løk

3 ts mel

500 g poteter

2 stk gulrøtter

2 stk persillerøtter

1 dl tørket sopp

1 stk hvitløk

2 dl kremfløte

50 g brunost

1 ss solbærsyltetøy

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Lammefrikasse

Med en god frikassé på bordet er det vanskelig å stoppe og spise.

Ingredienser:

1 kg lam mekjøtt (gjerne fårikålkjøtt)

vann

3 ss smør

3 ss hvetemel

3 dl kremfløte

6 stk poteter

2 stk gulrøtter

1 stk løk

1 stk persillerot

1 stilk selleristang

1 stk purre (bare det hvite)

1 bit sitron

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om: