Hver mandag lager jeg nye forslag til ukemenyer. Det begynte bare med en sak, men så var det så mange som likte dem (som man kan se på Facebook).

På denne ukens meny ble det plass til tre klassikere (en salat, en pasta og en kyllingoppskrift). Og så er det en fin-fin oppskrift på rundstykker som fungerer som ren nostalgi for mitt tilfelle (fredag var det alltid rundstykker og pålegg hos oss).

På lørdag serveres en mektig bacalao. God uke!

Mandag

Denne uka starter med en udødelig klassiker. Det er likevel kanskje ikke alle som har stiftet bekjentskap med Salade Niçoise - salat fra Nice. I min variant finner du kokte egg, tomater, sardiner (på boks) og en masse sorte oliven.

Tirsdag

Vi følger opp med en ny klassiker: Pasta carbonara. Det finnes neppe et barn i verden som ikke liker det. Synes du det blir litt lite grønt kan du lage en liten salat til.

Onsdag

Hjemmelagde fiskekaker ligner ikke på det du finner i butikken eller i vakuumerte poser. Har du laget det én gang - så kan du det. Omtrent som å sykle. I oppskriften finner du også en oppskrift på sommerkål, men om du heller vil ha en potetsalat (som nylig fikk skryt på Facebook) kan du prøve den i stedet).

Torsdag

Vi prøver oss på én klassiker til denne uken, nemlig Cordon Bleu: Kyllingbryst med smeltet ost.

Jeg har helt dilla på denne salaten om dagen og vil anbefale den til deg også; det er sikori/endivsalat med valnøtter og blåmuggost. Helt fabelaktig.

Fredag

Da jeg vokste opp var fredagen holdt av til rundstykker og godt pålegg. Jeg har ikke holdt den tradisjonen i hevd, men tenkte å mimre litt denne uken.

Nedenfor finner du en oppskrift på rundstykker med valnøtter.

Er du riktig flink kan du lage litt gravlaks på mandag eller tirsdag som du kan servere med deilig, perfekt eggerøre. Mens du er i siget kan du lage litt bakt brie også...

Lørdag

Denne lørdagen er det duket for bacalao. Husk å legge fisken i vann over natten - eller så er det nok å legge den i vann om morgenen og bytte vannet et par ganger. Om du har tid kan du bake litt focaccia og servere til.

Søndag

Kyllingen får bein å gå på om du legger den i en stor kjele, heller over mørkt øl med litt løk, purre, gulrot og hvitløk. La den koke seg mør. Så kan du servere den med for eksempel potato skins,

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (8300 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Spis godt for 25 kroner dagen

Her er det beste ostekake-knepene

Slik lager du nachos

10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Salade Niçoise

Denne salaten er et måltid i seg selv, men kan brukes som tilbehør til f. eks grillet fisk.

Ingredienser:

4 stk poteter

10 stk aspargesbønner(brekkbønner)

0,5 stk salathode(velg et du liker)

4 stk egg

2 stk sjalottløk

8 stk cherrytomat

1 dl oliven, sorte

0,5 bokser sardiner

1 dl olivenolje

3 ss sitronsaft

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne. Mine damer og herrer - her er pasta carbonara!

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Høyde (px): Bredde (px):

Sildekaker (fiskekaker)

Dette er Geir Skeie som verdensmester i kokekunst i 2009 sin oppskrift på sildekaker.

Ingredienser:

1 kg sildfilet (her kan skinnet være på om skjellene er fjernet)

3 stk egg

3 dl helmelk

18 g salt

pepper

Brunet løk

2 stk løk

100 g smør

salt

Smørdampet sommerkål:

1 stk sommerkål/nykål

3 ss smør

1 ts salt

0,5 dl vann

2 dl rømme

1 kg potet, kokt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kylling Cordon Bleu

Dette er den enkle, late varianten av klassikeren.

Ingredienser:

2 stk kyllingbryst

2 skiver skinke, røket

2 stk tykke skiver ost, gjerne jarlsberg

salt og pepper

smør/olje til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Synøve Dreyer

Valnøttrundstykker

Nøtter setter en spennende smak på gjærbakst, og disse rundstykkene er intet unntak. Blanding av flere kornsorter i deigen spisser smaken ytterligere.

Ingredienser:

3,5 dl vann

400 g speltmel, siktet

50 g sammalt rug, grov

50 g byggmel

100 g valnøtter

10 g havsalt

25 g gjær

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Til 8 porsjoner:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kyllinggryte med øl

En herlig høstgryte som kan nytes hele året.

Ingredienser:

1 stk kylling

1 stk purre

1 stk gulrot

1 stk hvitløk

1 stk løk

1 l øl, helst mørkt

100 g smør

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om: