Følger du denne menyen kan du, i beste fall, slippe unna med et middagsbudsjett på 175 kroner uka.

I verste fall havner regninga på 358 kroner, men da har du et flunkende nytt krydderskap, parmesan og yoghurt til overs.

Hvordan?

Billig mat

Det hele begynte med at jeg lagde en ukemeny med billig mat. Så flommet det inn reaksjoner. Og siden noen, rettmessig, kritiserte menyen for å mangle fisk og at det var for mye pasta, så lagde jeg en ny ukemeny med billig mat. Med fisk, uten pasta.

De billige ukemenyene var populære saker. Og for litt siden ble jeg oppfordret på Facebook-siden til å lage flere menyer til en rimelig penge - og som passer til én person.

Jeg ga meg selv følgende oppgave: Lag en meny med gode og superbillige oppskrifter som én person kan leve lykkelig på i to uker.

Det første problemet man støter på er at oppskriftene som regel er laget for to eller fire personer. Problem nummer to er at du ender opp med masse grønnsaker som ikke passer i andre oppskrifter - og som du ikke vet hva du skal gjøre med.

Begge problemene er løst. Nedenfor har jeg laget en nøyaktig dag-til-dag-plan for hvordan du skal få det til.

Her finner du handlelista. Vil du se hvordan jeg kom fram til tallene kan du sjekke dette dokumentet.

Noen tips

Vi forutsetter noen få reguleringer av originaloppskriftene. De er følgende:

  • Bruk buljongterninger i stedet for flytende kyllingkraft
  • Dropp persillen i spagetti med hvitløk og chili:
  • Vi forutsetter at du allerede har salt og pepper (ellers må du legge til 10 kroner på budsjettet)
  • Til løksuppa: dropp Madeira, bruk sukker, og bytt viltbuljng med buljongterninger.
  • At du har enten ett egg eller majones til aiolien (som kan lages med olivenolje).

Legg også merke til at en frossen kylling koster 30 kroner. Fire kyllingbryst koster 90 kroner. Om du tiner kyllingen og deler den opp på denne måten er det penger å spare.

Her får du, i all beskjedenhet, den smarte planen:

Dag 1

Lag chili con carne. Spis og kos deg med en tredjedel av gryta. Del opp resten i to poser og frys dem ned.

Dag 2

Lag potetsuppe (vichysoisse). Spis opp halvparten. Legg resten i en bolle og dekk med plast.

Dag 3

Lag spagetti med hvitløk og chili. Spis alt og tenk på hvor enkelt og godt ting kan være.

Legg kylling til tining i kjøleskapet (som skal brukes dagen etter).

Dag 4

Sett av litt tid til å lage denne indiske kyllingretten.

Spis en tredjedel. Del resten i to poser og frys dem ned.

Dag 5

Varm opp resten av potetsuppen. Spe med litt vann og visp godt rundt. Stek litt mer pølse.

Dag 6

Lag en enkel aioli fra bunnen (eller knus hvitløk og bland med majones). Og så følger du resten av oppskriften på tunfiskretten. Spis halvparten, ha i en bolle, dekk med plast og sett i kjøleskapet.

Legg en pose med chili con carne til tining.

Dag 7

Spis siste tredjedel av chili con carne. Gled deg til neste gang du skal lage det.

Legg en pose indisk kylling til tining.

Dag 8

Kjapp middag: Varm opp en indisk kylling.

Dag 9

Spis resten av tunfiskretten.

Dag 10

Lag løksuppe. Den er drøyere med mer brød i. Spis halvparten og sett resten i kjøleskapet godt tildekket.

Legg posen med chili con carne til tining.

Dag 11

Kjapp middag igjen: Spis resten av chili con carnen (sjekk fryseren om du glemte å legge den til tining i går.)

Legg en pose indisk kyllingrett til tining.

Dag 12

Kjapp middag, igjen: Spis den siste tredjedelen av den indiske kyllingretten.

Dag 13

Spis siste halvparten av løksuppen.

Dag 14

Nå er det siste dagen. Og det er på tide å minne alle på hva pizza opprinnelig var: et sted å gjøre av restene. Etter mine beregninger skal du nå sitte igjen med, blant annet, ost og pølse, soltørka tomater og tomatpuré. Da lager du en perfekt pizzabunn og legger restene på toppen.

Gratulerer. Du har spist for 175 kroner uka i to uker.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (20.000 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Så gode kan ovnsbakte poteter bli

Lavkarbobrødet som smaker godt

10 oppskrifter med kjøttdeig

Prøv denne indiske smaksbomben

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Avstemning

Tror du at du kunne greid å spise middag til 25 kroner dagen?

50% stemmer

Ja

50% stemmer

Nei

Erik Hannemann

Løksuppe med madeira og ost

Ingenting er så billig og godt som løksuppe. Dette er den klassiske løksuppa som har sjenerøst med ost i seg!

Til 4 porsjoner:

750 g løk

2 ss smør

1 ss hvetemel

2 dl madeira (kan erstattes av en teskje sukker)

7 dl vilt buljong (eller vanlige buljongterninger og vann)

2 fedd hvitløk

0 salt og pepper

150 g ost, revet

4 skiver loff, ristet

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Til 2 porsjoner:

500 g poteter

0,5 stk purre

20 g parmesan

2 ss kyllingkraft

1 stk liten pølse snabb

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Colourbox (illustrasjonsfoto)

Spagetti med hvitløk og chili

Enkelt er best i dette tilfellet.

Til 2 porsjoner:

3 fedd hvitløk

1 stk chili, eller etter smak

3 ss olivenolje, extra virgin

2 kvast bladpersille

250 g spagetti

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tunfisk med aioli

Det er utrolig hvor god mat man kan lage av en boks med tunfisk.

Ingredienser:

1 bokser tunfisk

4 ss aioli

5 stk sukkererter

2 stk poteter

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Peter Berg

Chili con carne med rømme og tortilla

Chili con carne er nydelig hverdagsmat som metter og varmer. Det er overraskende enkelt å lykkes med chili con carne og når du serverer med tortillachips og rømme er suksessen sikret.

Til 4 porsjoner:

2 stk løk

0,5 kg kjøttdeig

1 ss tomatpuré

2 stk tomatboks

5 fedd hvitløk, skrelt

3 stk soltørkede tomater, hakket

3 stk gulrøtter, skrelte

2 bokser bønner, f. eks kidneybønner

1 ts kuminfrø

1 ts korianderfrø eller pulver

1 stk chili, eller flere

1 ts chilipulver

2 stk paprika

4 ss rømme

tortillachips

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om: