Ostekaker er veldig populære. Og det er sannelig ikke rart. Det er få kaker som krever så lite og gir så mye. De beste sjokoladekakene, for eksempel, krever litt mer jobb.

Hva er en ostekake?

Hva er en ostekake? La meg prøve meg på en definisjon: En ostekake består av tre lag. Bunnen lages av vanligvis av kjeks (men sukkerbrød og andre bunner brukes også). Dette laget toppes med søtet smøreost. På toppen er det en eller flere typer frukt, bær og nøtter som noen ganger er laget i et lokk av gelé. (Slik lager du gelélokk).

Og nettopp det er vel årsaken til at ostekake er så populært: Det er enkelt, tar kort tid og er kjempegodt.

Her kommer noen tips som gjør at din neste ostekake (kanskje) blir litt bedre:

Bunnen på ostekaka

Det vanligste er å lage bunnen av kjeks du har i skuffen. Det blir enda litt bedre og mer spennende om du bruker mandler eller hasselnøtter. Det har sikkert mange prøvd, men hva med å piffe opp med valnøtter, pekannøtter, pistasjenøtter eller macadamianøtter? Det er viktig å være god på bunnen.

Fyllet på ostekaka

Ostefyllet består gjerne av smøreost (Snøfrisk og Philadelphia er vanligst). Å blande ut med rømme eller créme fraîche er lurt. Prøv å spisse fyllet med noen dråper av en eller flere av disse herlighetene:

  • Baileys
  • mørk rom
  • konjakk
  • portvin
  • sherry

En annen idé er å bruke revet skall fra sitron, appelsin eller lime (bruk økologiske). Det er et enkelt og billig grep for å heve smaken.

Mitt supertriks

Min suksessoppskrift er, om jeg må si det, ganske kul. Først karamelliserer jeg nøtter og så hakker jeg dem opp og strør på toppen av kaka. DET gjør susen.

Nedenfor finner du flere ideer til ostekaker. Lykke til!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 3700!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du pesto

10 oppskrifter med kjøttdeig

Smaken av Mexico på rekordtid

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Synøve Dreyer

Ostekake med kaffelikør

En deilig ostekake som smelter i munnen.

Ingredienser:

Bunn

200 g havrekjeks med sjokoladeglasur

70 g smør

Fyll

600 g kremost naturell

300 g vaniljekesam

200 g sukker

3 ss hvetemel

2 ts vaniljesukker

1 dl kaffelikørf.eks. Tia Maria og Kahlua

3 stk egg

300 g crème fraîche

Topping

150 g crème fraîcheeller kesam original

2 ss kaffelikør

1 ss kakao

Høyde (px): Bredde (px):
Synøve Dreyer

Ostekake med hvit sjokolade

En drøm av en ostekake til den store festen eller en spesiell anledning.

Ingredienser:

Bunn

200 g kjeks, digestive

50 g smør

Fyll

450 g kokesjokolade, hvit

3 dl kremfløte

400 g kremost naturell

4 stk egg

2 ts vaniljesukker

Høyde (px): Bredde (px):

Ostekake med jordbær

Til 0 porsjon:

1,5 dl sukker

2 ss balsamicoeddik

1 dl vann

500 g jordbær

185 g søtekjeks

90 g smør, smeltet

800 g smøreost

250 g melis

2,5 dl rømme

3 stk egg

Høyde (px): Bredde (px):
Alf Børjesson

Ostekake med søt rømmekrem

Dette er en ostekake med tre lag: klassisk kjeksbunn med litt kanel, ostefyll med sitron, toppet med et tynt lag av rømmekrem.

Ingredienser:

Bunn

12 stk havrekjeks

100 g smør

0,5 ts kanel

Ostefyll

500 g kremost naturell

1 dl seterrømme

1 stk sitron, saft og revet skall

150 g sukker

1 ts vaniljesukker

4 stk egg

Søt rømmekrem

2 dl seterrømme

2 ss melis

Høyde (px): Bredde (px):
Kim Holthe

Ostekake med sjokolade

Ostekake er godt, sjokoladekake er godt. Her får du en velsmakende kombi-løsning.

Ingredienser:

Bunn

50 g smør

225 g sjokoladekjeks

Fyll

225 g sjokolade, minst 70%

400 g kremostlett, romtemperert

100 g sukker

4 stk egg, medium størrelse

3 dl kremfløte

5 ss kaffelikør(f.eks Kahlua og Tia Maria)

Topping

2 dl crème fraîche

2 ss kaffelikør

Høyde (px): Bredde (px):

Ostekake med vørterøl

Til 0 porsjon:

Kakebunn

250 g havrekjeks

200 g smør, mykt

2 ss honning

2 ts ingefær

friske eller frosne bjørnebær

Fyll

10 pl gelatin

0,5 l kokende vann til smelting av gelatin

0,5 l kremfløte

250 g fløte ost

2 stk sitron, saft og revet skall

120 g sukker

Gelé

2,5 dl vørterøl (smaker også godt med bokkøl og bayer)

0,5 stk appelsin, bare saften

3 pl gelatin

Høyde (px): Bredde (px):

Ostekake fra New York

Til 0 porsjon:

Bunn

225 g havrekjeks

100 g smør, usaltet

0,5 dl sukker

0,75 ts kanel

Ostefyll

700 g kremostnaturell, romtemperert

1,25 dl sukker

0,5 stk vaniljestang

4 stk egg

1 stk sitron, finrevet skall av (kun det gule)

Topping

5 dl crème fraîche eller seterrømme

0,5 stk vaniljestang

1 dl sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!