Endelig mandag!

I forrige uke lagde jeg en ukemeny med mye fisk. Tidligere har jeg laget en ukemeny med billig mat og en annen med husmannskost som mange satte pris på.

Her er en rykende fersk ukemeny. Den er satt sammen av syv retter jeg liker kjempegodt. Den som følger denne menyen vil forhåpentligvis ikke bare like maten, men også stifte bekjentskap med én eller flere nye retter.

Mandag

På mandag tar vi et langt sprang fra den norske hverdagen og finner en gul, indisk perle av en risrett. Biryani er det mest eksotiske innslaget på denne menyen. Ikke la deg skremme av en lang liste med ingredienser - det meste er krydder.

Har du lyst til å lage noen (helt supre) nanbrød til, kan du sjekke denne oppskriften (Ikke vanskelig!). Skal du virkelig slå på stortromma kan du servere en mango lassi til dessert. Dette kan bli litt av en start på uka!

Tirsdag

Linsesuppe er på menyen på tirsdag. Dersom man ikke har laget linsesuppe før er det kjekt å vite at mange linser bør bløtlegges i 20-30 minutter. I mellomtiden kan man finhakke grønnsakene og steke dem sammen med løken og hvitløken. Litt stekt pølse eller fisk er supert til.

Onsdag

Vi skal hjem igjen. Fiskekaker er noe man ofte kjøper ferdig, men denne oppskriften viser med all mulig tydelighet hvor enkelt dette er å lage: Legg ingrediensene i fryseren og så kjører du fisk, salt, egg, persille og sitronskall i foodprocessoren før du har litt melk i en tynn stråle. Nå har du farsen. Og jeg lover: Dette smaker mye, mye bedre enn det du kjøper i butikken.

Oppskriften tilhører Geir Skeie som vant Bocuse d'Or for to år siden. Her er to andre oppskrifter fra Skeie.

Torsdag

Og så er det på tide å gjøre noe nytt med kjøttdeigen. Her får den følge med litt chili, kummin og koriander. Sammen med koriander, rømme og ost blir disse nachosene fort en ny favoritt...

Klarer vi å snike inn en dessert også? Hva med krokanis?

Fredag

Når helgen er her, er det fint med noe som (nesten) gjør seg selv. Coq au vin er et såkalt one-pot-wonder; alt havner til slutt i samme gryte. Husk at det er særlig i begynnelsen, når du steker bacon, at smaken dannes. Ellers er det nesten fritt fram.

Server gjerne med focaccia til - det herlige brødet som er så enkelt å lage.

Lørdag

Burgere blir sjelden feil. For å lage en bro fra fredagens franske gryte, lager vi bearnés til burgeren. Om du ikke har tatt sjansen på å lage denne, verdens beste saus, så er det ikke for sent.

Og så insisterer jeg på at du lager disse potetene til. Det lille trikset er så fabelaktig enkelt og så supergodt at du kommer til å bruke det resten av livet. Lover.

Søndag

Denne dagen er som skapt for bacalao. Legg klippfisken i bløt enten dagen før, eller tidlig på dagen. I oppskriften finner du rikelig med olje. Du kan selv regulere mengden, men jeg kan ikke anbefale å være gjerrig mot seg selv.

Ha en skikkelig god uke!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (5400 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du omelett

Lars Barmens fløtegratinerte poteter

10 oppskrifter med kjøttdeig

Den aller, aller beste sjokoladekaken...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Biryani - indisk kyllingrett

Dette er en indisk rett som smaker akkurat slik indisk mat skal smake. intenst og spennende.

Til 4 porsjoner:

5 stk poteter

2 stk løk

2 fedd hvitløk

0,5 ts chilipulver

4 cm ingefær

0,5 ts gurkemeie

1 ts knust kumin

3 stk tomater

2 ss yoghurt

0,5 ts kardemomme

1 ts kanel

1 stk kylling, delt i åtte (eller fire kyllingbryst delt i biter)

Risen

1 stk løk

2 stk nellikspiker

1 ts kanel

2 cm ingefær

1 klype safran

1 ts kardemomme

500 g basmatiris

vann

3 ss flytende kylling kraft

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Linsesuppe med stekt pølse

Linsene blir gode med denne oppskriften.

Til 2 porsjoner:

200 g linser, gjerne røde

1 stk løk

1 fedd hvitløk

1 stk gulrot

10 cm stangselleri

1 bokser tomat

vann

20 cm chorizopølse

1 stk buljongterning

Høyde (px): Bredde (px):

Sildekaker (fiskekaker)

Dette er Geir Skeie som verdensmester i kokekunst i 2009 sin oppskrift på sildekaker.

Ingredienser:

1 kg sildfilet (her kan skinnet være på om skjellene er fjernet)

3 stk egg

3 dl helmelk

18 g salt

pepper

Brunet løk

2 stk løk

100 g smør

salt

Smørdampet sommerkål:

1 stk sommerkål/nykål

3 ss smør

1 ts salt

0,5 dl vann

2 dl rømme

1 kg potet, kokt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Ingredienser:

1 stk kylling (eller høne, hane om du klarer å få tak i)

3 stk løk

3 stk gulrøtter

2 fedd hvitløk

2 stilk stangselleri

3 ss cognac

1 fl hvitvin eller rødvin

4 skiver tykt bacon

2 ss mel

2 stilk timian

2 stk laurbærblad

150 g champignon

10 stk småløk

salt og pepper

olje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Nachos med kjøttdeig og ost

Her kommer en suveren hverdagsrett.

Ingredienser:

500 g kjøttdeig

1 stk løk

olje/smør til steking

2 stk fedd hvitløk

1 ts chilipulver

1 ts kumin

1 ts sukker (gjerne brunt sukker)

2 bokser bønner

2 dl tomat saus (eller bare hakkede tomater fra boks)

2 stk rød chili

2 ss koriander, hakket

1 ss sitronsaft

salt og pepper

tortillachips

150 g ost, revet

4 ss rømme

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Fransk burger

I denne hamburgeren er det kyllingkjøtt og bearnaise.

Til 2 porsjoner:

200 g kylling kjøtt (kyllingkjøttdeig)

200 g andekjøtt

1 stk sjalottløk

1 dl bearnaisesaus

2 ts provencekrydder

1 stk artisjokkhjerte

2 ss soltørkede tomater, hakket

salt og pepper

4 stk salatblader

2 stk hamburgerbrød

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Til 8 porsjoner:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg poteter

2 stk tørkedechili(valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk oliven, sorte

200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!