Geir Skeie vant kokkenes verdensmesterskap, Bocuse d'Or, tidligere i år. Nå har kokken fra Fitjar laget kokebok.

Boka tar for seg hele veien fra pizza og rullekake til den maten som sikret seieren i Frankrike. Og du får alle oppskriftene som inkluderer noen fine forklaringer med bilder av det som er litt vrient.

Spenner vidt

- Jeg hadde lyst til å vise hva jeg har gjort - og at mye av dette faktisk er ganske enkelt. I alle fall er det enkle teknikker i bunnen.

- Det er vidt spenn i boka di?

- Ja. Her finner du oppskrifter på muffins og kanelboller som jeg laget da jeg var liten. Men du finner også oppskrift på kamskjellene jeg vant Europamesterskapet med.

- En bok for noen og enhver, kanskje?

=

Slik ser den kokeboka til Geir Skeie ut.

- Det er absolutt en kokebok du kan vokse med.

Les også: Bakedronningens tre favoritter

Les også: Slik blir lammelåret perfekt

(Kanskje er dette en kokebok å gi til 10-åringen? Etter hvert som de vokser opp serverer de mer og mer raffinert mat... Bare en tanke).

- Det er veldig spennende med oppskriftene fra Bocuse d'Or. Etter å sett på dem, virker det faktisk ikke helt umulig?

- Nei, slett ikke umulig! De er forenklet ørlite grann. Det skal funke på et vanlig kjøkken.

Bra.

Forenklet utgave

- Du får velge ut tre oppskrifter. Hvilke velger du da?

- Jeg har et veldig nostalgisk forhold til sildekakene. Så de må med. I prinsippet kan du bruke annen fisk også. Jeg er sikker på at mange blir forbløffet over hvor enkelt det er å lage.

- Den andre er blåbærsoufflé. De fleste blir skremt av ordet soufflé, men dette er det nærmeste du kommer en "s afe" soufflé. Jeg lover.

- Jeg lover å prøve.

- Bra. Du må også prøve deg på torsken. Oppskriften heter "Torsk Sandefjord".

- OK

Siden oppskriften er god nok til å vinne verdensmesterskapet i kokkekunst skal jeg gi det en sjanse. Så da tror jeg vi bare setter i gang.

Her er oppskriftene!

Her finner du over 5.000 oppskrifter du kan søke i.

Sildekaker (fiskekaker)

Dette er Geir Skeie som verdensmester i kokekunst i 2009 sin oppskrift på sildekaker.

Ingredienser:

1 kg sildfilet (her kan skinnet være på om skjellene er fjernet)

3 stk egg

3 dl helmelk

18 g salt

pepper

Brunet løk

2 stk løk

100 g smør

salt

Smørdampet sommerkål:

1 stk sommerkål/nykål

3 ss smør

1 ts salt

0,5 dl vann

2 dl rømme

1 kg potet, kokt

Høyde (px): Bredde (px):

Blåbærsufflé

Dette er verdensmester Geir Skeies oppskrift på soufflé.

Ingredienser:

Soufflé

200 g blåbær eller solbær

14 g maisenna

50 g sukker

200 g eggehvite

90 g melis

50 g grovhakket, hvit sjokolade

Chiboust

1,5 dl kremfløte

2 stk eggeplomme

1 stk gelatinplate

30 g sukker

125 g melkesjokolade

1,5 dl kesam

Sorbet

200 g blåbær eller solbær

2 dl vann

2 dl kesam

100 g sukker

Høyde (px): Bredde (px):

Torsk

Dette var en av oppskriftene Geir Skeie vant med i Bocuse d'Or i 2009.

Ingredienser:

Torsk

800 g torsk erygg

2 ts salt

1 stk torsk ebuk

50 g klippfisk

0,5 stk purre

1 ss smør

50 g brødrasp

1 stk eggehvite

litt mel

1 stk hvitløksfedd

0,5 stk kokt mandelpoteter

2 skiver bacon

Krydderolje

2 ss fennikelfrø

2 ss korianderfrø

revet skall av én sitron

4 stk hvitløksfedd

2 dl olivenolje

salt

Brødcrust

50 g smør

30 g brødrasp

revet skall fra en kvart sitron

1 stk hvitløksfedd

Bakt rødbete

2 stk rødbet

sitron

salt og pepper

Jordskokk-krem

300 g jordskokk

1 dl melk

3 ss smør

2 ss mascarpone

salt og pepper

10 g sort trøffel (kan sløyfes)

Sabayone

2 stk eggehvite

1 ts dijonsennep

200 g smør

2 dl hvitvin, helst riesling

2 stk sjalottløk

Grillet purreløk

8 cm purre (det hvite)

Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Test av revet ost

Snittkarakter: 2,9

Enkelt, joda. Men godt? Som oftest ikke, viser testen vår av 19 typer revet ost.