Alle som har spist hamburger i Australia har nå sjansen til å oppleve dette matfenomenet i et flashback. I videoen viser nemlig Bill Granger oss hvordan hamburgeren spises i landet nedenunder. For øvrig et av de landene som spiser mest kjøtt i verden.

Noen kaller det Aussie Burger, men opprinnelsen til denne giganten er Works Burger. Den begynte å dukke opp på 60-tallet i New South Wales og ble en institusjon nærmest over natten og spredte seg som ild i bushen over hele landet. Alle pubber, kaféer og restauranter med respekt for seg selv måtte ha en slik hamburger på menyen. Og nå snakkes det om nasjonalburgeren, selv om det stadig strides om sentrale punkter.

Det er nemlig mange varianter, men i de uskrevne, australske hamburgervedtektene står det at rødbeter, ananas og egg må inkluderes på ingredienslisten. Høres rart ut. Og det er rart. Når det er sagt, ananasen, som på pizza, er den av de tre som er mest omdiskutert.

I tillegger kommer bbq-sausen, løken, tomater og salat. Mange går heller ikke av veien for å bruke bacon og ost også.

Den voldsomme hamburgeren er en sterk kontrast til maten Bill vanligvis lager. Til nå har han gitt oss den enkleste suppa, den raskeste fiskeretten, den mest lettvinte marokkanske gryta, et svensk rekesmørbrød og dessuten kjøttboller på en snerten, ny måte. Den maten er nemlig mye enklere.

Oppskriften er nedenfor. Klikk på bildet ovenfor og se videoen.

 

BBCLifestyle

Australsk hamburger

Australske hamburgere er ikke som andre hamburgere.

Til 4 porsjoner:

500 g kjøttdeig

1 stk litenrødløk

1 neve persille, finhakket

2 ts dijonsennep

0,5 ts salt

1 ss olivenolje

1 stk ananas, skrelt og delt i skiver

4 stk hamburgerbrød

2 stk rødbet

salatblader

4 stk egg, stekte speilegg

BBQ-saus

50 g brunt sukker

100 ml hoisinsaus

1 ss honning

3 ss soyasaus

1 ss fiskesaus

3 ss risvineddik

1 stk rød chili, hakket

4 fedd hvitløk, knust

2 ts ingefær, finhakket

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!