En brødbakemaskin er virkelig et lite teknisk vidunder. Du hiver bare alle ingrediensene oppi, så setter den i gang. Den rører og elter, hever og baker. Du hører når den setter i gang at den bruker alle mulige triks og metoder for at brødet skal bli helt perfekt. På toppen av det hele sørger den for at du våkner neste morgen til duften av nybakt brød.

Derfor skjønner jeg dette låter litt urettferdig: Blir kanskje brødet litt for perfekt? Litt for lite av den gode, hjemmebakte smaken og litt mye slik som det du får i butikken? Er du enig her, så les videre.

Ta over styringen

Skal du få brødet mer som hjemmebakt betyr det at du rett og slett må dempe iveren hos den lille maskinen og ta mer over styringen. I praksis betyr det at vi må se på oppskriften og metoden.

Ikke kna-brødet

Først og fremst rapper vi metodikken fra ikke kna-brødet som vi har skrevet om tidligere. Her er det tre viktige ting som gjelder: Mye væske, lite gjær og lang hevetid. Skal du få til det på en bakemaskin, må du ta over styringen.

Manuell

De fleste brødbakere har ett program som heter "deig" og ett program som heter "bake". Det betyr at du kan lage deigen og la den heve mye lenger enn den pleier. Deretter kan du sette bakeprogrammet på timer, slik at brødet blir klart neste morgen.

Slik gjør du

Dette er et speltbrød der du bruke like deler spelt og hvetemel. I tillegg kan du helle i en frøblanding, solsikkefrø eller linfrø. Så bruker du kun en liten teskje gjær og en teskje salt. Væskemengden skal være mye større enn du er vant til. Du skal ha i så mye at du får en tynn grøt.

Litt hjelp

Start med å kjøre deig-programmet. Dette er en uvant deigblanding for mange maskiner så det er lurt å hjelpe litt til med en slikkepott i starten slik at du får melet skikkelig opp fra bunn og kanter.

Arnie Stalheim

Kjenner du igjen alle disse?

Både enkle og noen vanskeligere spørsmål her om norske og andre europeiske oster.

Lang heving

Deigen skal stå til heving i rundt åtte timer, men gjerne lenger. Det betyr at du starter når du kommer hjem fra jobb. Når deigen er ferdig, setter du i gang timeren slik at det lukter nystekt brød når du står opp neste morgen. Pass bare på å legge inn en times kjøling før du skjærer i det.

Da har du et saftig, supergodt brød som holder seg ferskt i mange dager.

Følg Sjuve på Twitter, så får du svar på alt de lurer på om mat

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Her får du bakekongens beste oppskrifter

Slik lager du focaccia

10 sunne brød du kan bake selv

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!