"Striskjorte og havrelefse" er et uttrykk som går igjen når vi går fra fest til hverdag. Og mange vil nok ønske hverdagsmaten velkommen tilbake, selv om gamle dagers havrelefse ikke er særlig aktuelt lenger.

"Havrelefse har stor likhet med flatbrød og var en typisk hverdagslefse. Den var laget av grovt mel, tykt kjevlet og stekt ved så svak varme at den ble sprø og hard.", skriver Gudrun Ulltveit i boken "Korn- og baketradisjoner".

Vi velger oss heller hjemmebakt grovbrød - så godt at det danker ut brød fra de beste bakerier!

Så her er det bare å forsyne seg av "groviser" i fleng.

Linnea Press

Brød med godsaker

Havregryn, spelt, linfrø, nøtter og frukt. Kan man bli annet enn kvikk og rask av dette lettbakte og sunne brødet?

Ingredienser:

2 dl havregryn

5 dl speltmel, siktet

1 dl knuste linfrø

1 dl rosiner

1 dl hasselnøtter

2 ts bakepulver

1 ts salt

4 dl surmelk/ kefir

0,5 dl flytende honning (eller smelt fast honning i vannbad)

0,5 dl tyttebærsyltetøy

Høyde (px): Bredde (px):

Grovt surdeigsbrød

Til 0 porsjon:

1 l vann

1 kg hvetemel

250 g sammalt rug mel, fin

250 g sammalt hvete mel

30 g havsalt

400 g grov surdeig (se link til oppskrift i bunnen av teksten)

rug mel til strøing

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

Grovt brød med gulrot

Ingredienser:

50 g gjær

1 l vann

1,5 dl finrevet gulrot

2 ts salt

2 dl havregryn

2 dl solsikkekjerner

1 dl linfrø

7 dl grovt sammalt hvete

1 l hvetemel

Høyde (px): Bredde (px):

Grovt rugbrød med kefir og nøtter

Til 0 porsjon:

1 l kefir

6 dl vann

1,5 pk gjær, fersk

0,5 dl olivenolje

2 ss nøtte olje

2 ss salt

300 g valnøtter

400 g sammalt rug, grov

600 g rugmel, siktet

900 g hvetemel

Høyde (px): Bredde (px):

Dr. Lindbergs 8-kornbrød

Til 0 porsjon:

2 ts tørrgjær

7 dl lunket vann

2 ss olivenolje eller rapsolje

1 ss fruktose

5 dl hvete, sammalt og grov

0,8 dl byggmel

0,8 dl bokhvete mel

0,8 dl spelt

0,8 dl rug, fin sammalt

0,8 dl havregryn

0,8 dl sesamfrø

0,5 dl fint durumhvete mel (pastamel)

1 dl gluten

2 ts johannesbrødkjernemel

2 ts natriumredusert salt

Høyde (px): Bredde (px):
TV 2 © God morgen Norge

God Morgen Norges grovbrød med mye fiber

Grovbrødet som Wenche har laget...

Ingredienser:

1 kg hvete, sammalt og grov

250 g rug, fin sammalt

100 g bokhvete gryn eller helkornhvete

7 dl kruska kli/hvetekli

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

1 dl hvetemel

2 ts salt

15 dl sur skummet melk/yoghurt naturell + vann

100 g gjær

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!