Grovbrød
Saftig grovbrød
Etter jul er det godt å sette tennene i ordentlig grovbrød igjen.
"Striskjorte og havrelefse" er et uttrykk som går igjen når vi går fra fest til hverdag. Og mange vil nok ønske hverdagsmaten velkommen tilbake, selv om gamle dagers havrelefse ikke er særlig aktuelt lenger.
"Havrelefse har stor likhet med flatbrød og var en typisk hverdagslefse. Den var laget av grovt mel, tykt kjevlet og stekt ved så svak varme at den ble sprø og hard.", skriver Gudrun Ulltveit i boken "Korn- og baketradisjoner".
Vi velger oss heller hjemmebakt grovbrød - så godt at det danker ut brød fra de beste bakerier!
Så her er det bare å forsyne seg av "groviser" i fleng.
Brød med godsaker
Havregryn, spelt, linfrø, nøtter og frukt. Kan man bli annet enn kvikk og rask av dette lettbakte og sunne brødet?
Se hele oppskriftenIngredienser:
2 dl Havregryn
5 dl Speltmel, siktet
1 dl Linfrø
1 dl Rosiner
1 dl Hasselnøtter
2 ts Bakepulver
1 ts Salt
4 dl Kefir
0.5 dl Honning
0.5 dl Tyttebærsyltetøy
Grovt surdeigsbrød
Se hele oppskriftenTil 0 porsjoner
1 l Vann
1 kg Hvetemel
250 g Mel
250 g Mel
30 g Havsalt
400 g Surdeig
Mel
Grovt brød med gulrot
Se hele oppskriftenIngredienser:
50 g Gjær
1 l Vann
1.5 dl Gulrot
2 ts Salt
2 dl Havregryn
2 dl Solsikkekjerner
1 dl Linfrø
7 dl Hvete
1 l Hvetemel
Grovt rugbrød med kefir og nøtter
Se hele oppskriftenTil 0 porsjoner
1 l Kefir
6 dl Vann
1.5 pk Gjær, fersk
0.5 dl Olivenolje
2 ss Olje
2 ss Salt
300 g Valnøtter
400 g Sammalt rug, grov
600 g Rugmel, siktet
900 g Hvetemel
Dr. Lindbergs 8-kornbrød
Se hele oppskriftenTil 0 porsjoner
2 ts Tørrgjær
7 dl Vann
2 ss Olivenolje
1 ss Fruktose
5 dl Hvete, sammalt og grov
0.8 dl Byggmel
0.8 dl Bokhvete
0.8 dl Spelt
0.8 dl Rug, fin sammalt
0.8 dl Havregryn
0.8 dl Sesamfrø
0.5 dl Durumhvete
1 dl Gluten
2 ts Johannesbrødkjernemel
2 ts Salt
Ingredienser:
1 kg Hvete, sammalt og grov
250 g Rug, fin sammalt
100 g Bokhvete
7 dl Kli
1 dl Linfrø
1 dl Sesamfrø
1 dl Solsikkekjerner
1 dl Hvetemel
2 ts Salt
15 dl Melk
100 g Gjær
Denne saken ble første gang publisert 05/01 2009, og sist oppdatert 26/06 2017.