Oppskrift på ikke-kna-brød

Slik lager du eltefritt brød

En oppskrift på brød du ikke elter...

IKKE KNA-BRØD: Mindre jobb, bedre brød
IKKE KNA-BRØD: Mindre jobb, bedre brød Foto: FOTO: Øivind Lie
Sist oppdatert
BRETT: Brett deigen et par ganger
BRETT: Brett deigen et par ganger Foto: FOTO: Øivind Lie
DEKK MED PLAST: Dekk deigen med plast og la stå i 15 minutter.
DEKK MED PLAST: Dekk deigen med plast og la stå i 15 minutter. Foto: FOTO: Øivind Lie
NY HEVING: La deigen heve i to timer mellom to kjøkkenhåndklær.
NY HEVING: La deigen heve i to timer mellom to kjøkkenhåndklær. Foto: FOTO: Øivind Lie
I FORMEN: Hvelv deigen forsiktig ned i formen.
I FORMEN: Hvelv deigen forsiktig ned i formen. Foto: FOTO: Øivind Lie

Litt innsats og mye tid er det som skal til for å lage skikkelig godt brød. Kanskje du vil lage verdens mest populære sandwich eller en sunn variant, nemlig lavkarbo-brød.

Da er dette brødet du skal bake. Brødet blir av den saftige og litt seige sorten, og det holder seg godt lenge.

Brødet som ble en farsott

Jim Lahey fra Sullivan Street Bakery demonstrerte for New York Times hvordan du lager dette brødet. Etterpå har oppskriften gått som en farsott på internett. De fleste oppskriftene inneholder bare hvetemel, men vi har laget en litt grovere variant.

Gryte i ovnen

Brødet baker du i en jerngryte med lokk eller i en leirgryte. Da får du en liten dampovn inne i ovnen. Det gir mer effektiv steking og et saftigere brød. Husk bare å steke uten lokk til slutt slik at du får en fin skorpe.

Lag din egen variant av brødet

Du kan variere med det meste. Mer væske gir saftigere brød, grovere mel gir et flatere brød.

Det eneste du ikke bør tulle med er tiden. Kniper du inn her, blir brødet ikke blir så godt som når det får godgjort seg riktig lenge.

Her er oppskriften på brødet:

  • 7 dl mel (vi brukte 1/3 sammalt grov hvete og 2/3 siktet hvetemel)
  • 3,8 dl vann
  • ¼ ts tørrgjær
  • 1 ¼ ts salt

Slik gjør du:

1. Bland mel, gjær og salt i en bolle. Ha i vann og rør. Dekk med plast og la deigen heve i romtemeratur (ca 21grader) i fra 14 til 20 timer. Deigen skal være bløt og klissete.

2. Deigen er ferdig når overflaten er fylt med bobler.

Strø mel på bordet og legg på deigen. Strø litt mel på, og fold den et par ganger. Dekk deigen med plast og la stå i 15 minutter.

3. Form deigen til en ball ved å bruke så lite mel som mulig, akkurat så den ikke kleber. Strø mel på et kjøkkenhåndkle og legg deigen på. Bre et nytt håndkle med mel over, og la heve i 2 timer. Når deigen er ferdig, er den mer enn dobbelt så stor.

Sett ovnen på 230 grader en halvtime før deigen er ferdig hevet, og forvarm en jerngryte eller leirgryte med lokk.

4. Når deigen er ferdig hevet, ta formen ut av ovnen. Ta hånden forsiktig under deigen og håndkledet, og hvelv den forsiktig i formen. Rist litt i formen hvis deigen er ujevnt fordelt, den jevner seg også under steking. Dekk med lokk og stek 30 minutter. Ta av lokket og stek 15-30 minutter slik at den får en gyllen, fin farge. Avkjøl på rist.

Ta også en kikk på bloggen til Martin Lersch. Han er kjemiker og forklarer hva som skjer når dette brødet går fra å være en klissete grøt til å bli et supergodt brød.

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

10 sunne brød du kan bake selv

Slik lager du yoghurt

Ti kule ting å gjøre med kylling

Kaffekvern for kaffeelskere

Denne saken ble første gang publisert 22/02 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også