Hver uke serveres det nye ukemenyer. Du finner alle sammen her.

Denne uken er de raskeste rettene satt til mandag og onsdag. Du kan selvsagt sjonglere dagene selv og tilpasse den til de dagene du har dårligst tid.

I forrige uke forsøkte jeg å lage en meny til travle foreldre. Et godt tips er å servere et lite fat med rå grønnsaker - paprika, cherrytomater, gulrøtter, reddiker, fennikel og så videre ved siden av maten. Nok om det! Her er ukemenyen:

Mandag: Pasta med pinjekjerner

Pasta med pinjekjerner og sitron går lynkjapt. Det er en nær slektning av pasta carbonara og en nær bekjent av pasta med pepper. Teknikken er helle kokende varm pasta over piskede egg, slik at de kokes bare ved hjelp av varmen i pastaen. Så smaksetter den med pinjekjerner, sitron og revet parmesan. Du kan gjerne servere litt grønnsaker ved siden av.

Tirsdag: Flyndre med potetpannekake

Utfordringen denne dagen er å finne en fiskedisk. Klarer du det, er din lykke gjort. Da finner du temmelig sikkert en rødspette som ligger og venter på deg. Den baker du i ovnen og så bruker du stekepanna til å lage en potetpannekake. Jeg oppfordrer til å eksperimentere med å ha i flere finsnittede grønnsaker i potetpannekake, forresten. Sellerirot eller persillerot er et fint sted å begynne.

Onsdag: Ukas raskeste, couscous med grønnsaker

Ukas raskeste rett er couscous med raske grønnsaker. For dem som ikke har stiftet bekjentskap med couscous: La det svelle i kokende vann i 3-4 minutter. Vend inn litt olje, sitron og hakkede grønnsaker. Ferdig. Dette er en rett man blir glad i - både fordi den er god, men også fordi den er lynrask.

Torsdag: Kylling med chilismør og bakte reddiker

Chilismøret spiller hovedrollen denne torsdagen. Og det er knasende lett å lage: Bland sammen smør, hvitløk og finhakket chili, sitronsaft og korianderpulver - så er du i mål. Det er dette smøret du har over kyllingen.

Og til kyllingen foreslår jeg noen helt nydelige bakte reddiker. Dette er faktisk noe av det beste jeg har spist i år - så ta mitt ord for at dette blir vellykket.

Fredag: Empanadas

Endelig fredag! Og vi feirer det med Sør-Amerianske empanadas. Jeg kjøper (tro det eller ei) ferdig deig som jeg pakker den godt krydrede kjøttdeigblandingen i. Enkelt og svært tv-vennlig.

Lørdag: Caesarsalat

For å kunne servere salat på en lørdag bør det være noe robust og elegant. Og caesarsalat har de merkelappene. Med kylling, bacon og en god dressing er det duket for kraftig "råkost".

Søndag: Horn med bode fiskepålegg: rekesalat, skagenrøre og krabbe

Siden søndag er dag de fleste har litt mer tid foreslår jeg å bake horn. Men, jeg nøyer meg ikke med det. Jeg legger inn en liten blandestasjon på kjøkkenbenken også - nemlig med sjømatpålegg: Skagenrøre, krabbe med majones og klassisk rekesalat.

Noen som vil ha dessert? Her er tre forslag:

Snickerskake

Brownies

Baba au rom

Ha en herlig matuke!

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Slik blir ribba perfekt

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Erik Hannemann

Sitronpasta med pinjekjerner

Så enkelt er det å lage pasta med mye, god smak.

Ingredienser:

250 g pasta

3 stk egg

100 g parmesan

1 stk sitron

75 g pinjekjerner

eventuelt litttimiantil pynt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Flyndre (rødspette)

Flyndre er enkelt, godt og super mat til hverdag og fest.

Ingredienser:

1 stk rødspette, eller annen flyndre på samme størrelsen

1 stk sitron

0,5 potte timian

salt og pepper

olivenolje

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Potetpannekake

Så enkelt er det å lage potetpannekake. Et potetpannekake lages av revne poteter og løk som du presser ned i en stekepanne og steker gyllen med smør.

Ingredienser:

5 stk poteter

0,5 stk løk, vanlig gul

salt og pepper

olje/smør til steking

1 ss rosépepper, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Couscous med friske grønnsaker

Denne her havner for på lista over '10 på topp raske middager'. Couscous går nemlig dobbelt så fort som pasta.

Til 2 porsjoner:

2 stk sjalottløk

1 stk hvitløksfedd

4 dl vann

150 g aspargesbønner

2 dl couscous

5 stk cherrytomat

0,5 stk paprika

0,5 stk agurk

1 ts kumin

1 ts kanel

0,5 stk lime

salt og pepper

olje til pensling

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Kylling med chilismør

Chilismør kan du bruke til kylling.

Til 2 porsjoner:

2 stk kyllingbryst

0,5 stk rød chili

100 g smør

1 fedd hvitløk

2 ss sitronjuice

1 knivsodd korianderpulver

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Bakte reddiker

Slik blir reddikene supergode med to, tre ingredienser.

Ingredienser:

12 stk reddik

olje

salt

50 g smør

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Empanadas

Slik lager du de meksikanske godbitene.

Ingredienser:

1 bokser bønner

0,5 kg kjøttdeig

1 ts kumin

0,5 ts chilipulver, eller mer

1 ts korianderpulver

1 stk løk

2 fedd hvitløk

50 g ost, revet

koriander eller persille

salt og pepper

paideig, nok til 15 stk (ca like mye som tre pizzadeiger)

1 bokser tomat

Høyde (px): Bredde (px):

Cæsarsalat med kylling

En klassiker som garantert blir en suksess.

Ingredienser:

1 bt salatblader etter eget ønske

2 stk kyllingbryst

150 g bacon

3 skiver loff eller annet brød

olje til pensling

salt og pepper

Dressing

2 stk eggeplomme

2 ts dijonsennep

2 fedd hvitløk

0,5 stk sitron, saften av den

2 dl olje, oliven eller raps

salt og pepper

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Torsk med sennepssaus

Torsken blir enda bedre med denne sennepssausen.

Ingredienser:

800 g torskefilet

25 g hvetemel

25 g smør

1,5 dl melk

1,5 dl kremfløte

2 ss smør

salt og pepper

persille, hakket til pynt

2 ts sennep, helst sterk (Dijon-sennep)

Høyde (px): Bredde (px):
Colourbox (illustrasjonsfoto)

Rekesalat

Ganske tradisjonell, men vanvittig god!

Ingredienser:

1 kg reker

4 ss rømme

6 ss majones

1 knivsodd kajennepepper eller finhakket chili etter smak

4 kvast dill, finhakket

sitron

salt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Skagenrøre

En herlig forrett som lages på to, tre minutter. Oppskriften på skagenrøre er lett å variere. Noen kaller det "skagen toast".

Ingredienser:

1 ss rødløk, finhakket

2 dl crème fraîche

2 ss majones

2 ss gressløk, finhakket

2 ss dill, finhakket

1 ts sennep, gjerne sterk (Dijon)

2 stk sitronbåter

salt og pepper

150 g reker

150 g krepsehaler

4 ss rogn, gjerne av laks eller ørret

1 knivsodd cayennepepper, eventuelt

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Sandwich med krabbe

Krabbe er godt med litt cayenne og tabasco.

Til 1 porsjon:

1 ss majones

1 stk rømme

1 ts sylteagurk, hakket

1 dråpe tabasco

ørlite cayennepepper

salt og pepper

2 ss krabbekjøtt

litt persille til pynt

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!