DEIG: Cookies med sjokoladebiter.

DEIG: Cookies med sjokoladebiter. © Foto: Håvard Egge

COOKIESDEIG: 1-1,5 cm tykke og 5-6 cm i diameter.

COOKIESDEIG: 1-1,5 cm tykke og 5-6 cm i diameter. © Foto: Håvard Egge

COOKIES I BOKS: Cookies oppbevares best i en kakeboks som står kjølig, gjerne i kjøleskapet.

COOKIES I BOKS: Cookies oppbevares best i en kakeboks som står kjølig, gjerne i kjøleskapet. © Foto: Håvard Egge

Da hamburger og pizza (slik blir den digg) ble allemannseie i Norge var mange engstelig for at dette ville skade oss og vår matkultur.

I dag spiser vi stadig mer "ny" mat. Alt fra taco til sashimi og thaisupper nytes med stadig større selvfølgelighet.

Nordisk mat

Globaliseringen har skapt mye positivt for vår matkultur. Til tross for den fenomenale tilgangen på mat og matoppskrifter fra alle verdens kriker og kroker er likevel troen på egne råvarer og matkultur betraktelig styrket.

At den restauranten som også i år ble kåret til verdens beste serverer kun nordisk mat er med på å underbygge dette.

Sjokoladecookies

Likevel synes jeg, en vanlig fyr som rundt 1990 fikk ostekaken introdusert av tantene i tv-serien Pantertanter, fortsatt at det er en smule rart å kåre sjokoladecookies til noe av det beste innen kjeks. Dette er jo kjeks jeg i utgangspunktet forbinder med amerikanske kiosk-kjeder eller triste kjekspakker.

Men, glem alt det der. Lages cookies slik amerikanske husmødre har gjort lenge før industrien destruerte dens rykte, er dette intet mindre enn en fryd å spise. Det er rett og slett umulig å ikke elske smakfulle kjeks som er sprø utenpå og delikat møre i midten.

Oppskriften min finner du under. Er du lur lager du en dobbel porsjon, og fryser ned det du har til overs pakket i ett dobbelt lag plastfolie. Slik kan du enkelt steke kjeks på 1-2-3 - for eksempel førstkommende regnværsdag.

Oppbevar cookies i en tett kakeboks i kjøleskapet (da blir de aller best).

Les også:

Hvordan oppbevare, fryse og tine fisk

Dessert av bare vann og sjokolade

Tapas for en travel hverdag

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Foto: Håvard Egge

Sjokoladecookies

Lær å lage cookies som er sprø utenpå og delikat møre i midten.

Ingredienser:

200 g brunt sukker

125 g smør, usaltet

0,5 stk vaniljestang, bare frøene

1 ss melk

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

0,5 ts salt

1 stk egg

1 stk eggeplomme

150 g sjokolade

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!