Alle liker taco! I Norge er antakelig taco i ferd med å seile opp som nummer to, etter pizza, som helgemat

Bak suksessen står en samlet norsk matindustri. Nesten alle matfabrikkene lager nå såkalte "taco-kits". Eskene inneholder skjell, saus og en krydderblanding. (Vi har testet alt sammen, sjekk her)

Styr bare unna tacoen på date!

Share

Resten må du kjøpe selv: Kjøttdeig, ost, rømme, salat, tomat og hva man ellers vil ha på.

Dersom du velger å kjøpe ferdiglaget tacosaus er det ikke noen vits i å investere så mye penger. Kjøp den rimeligste.

Om du synes 50-60 kroner er dyrt for litt "taco-kjeks", chilisaus og en krydderpose er vi ikke uenig. Samtidig er vi enige om at taco er godt.

Den norske tacoen har lite eller ingenting med den opprinnelige, mexicanske tacoen å gjøre. Det synes jeg ikke gjør noe. Vi har tolket tacoen og "gjort det til vår egen" (som det heter på Idol).

Når dét er sagt finnes det mange måter å gjøre tacoen morsom på. Og vi har mye inspirasjon å hente fra tacoens hjemland - Mexico.

Husk hjemmelaget guacamole!

Hjelp til selvhjelp

1. Lag din egen krydderblanding

2. Lag din egen chilisaus

3. Servér med hele chili til (om du tør!)

Taco-krydder

Den krydderblandingen du får i taco-kits kan du nesten garantert lage bedre selv. Hvorfor? Fordi du kan tilpasse smakene til den som skal spise: Deg.

Her er et forslag som kan tjene som utgangspunkt når du lager ditt eget tacokrydder. Du kan prøve å lage en blanding selv - eller se om det er ett av krydderne du liker ekstra godt og justere kjøpepakningen selv.

Chilisausen lager du selv

Chilisausen som følger med kjennes ofte litt fabrikk-aktig ut. Derfor er den en god idé å prøve seg fram til du finner en oppskrift som danker ut kjøpesausen.

Her er et utgangspunkt som du kan bruke til å eksperimentere deg fram til sausen du liker best. Jeg vil oppfordre deg til å prøve deg fram med andre krydder som koriander, hvitløk, ingefær og nellik for eksempel.

Share

Hva kan du servere til?

Vi forutsetter at de aller fleste har et utvalg av følgende ingredienser på taco-bordet:

  • Revet ost
  • Salat
  • Agurk
  • Paprika
  • Tomat
  • Rømme
  • Løk

I prinsippet finnes det ingen grenser - bare det du selv liker. Her er noen forslag til andre ting som kan serveres:

  • Mais
  • Jalapenos (for han og henne som liker det sterke)
  • Paprika i mange farger for å live opp utseende
  • Creme fraîche (i stedet for rømme)
  • Bønner
  • Bacon (gjør sjelden noen skade i middagsmaten)
  • Sorte oliven

Har du forslag til andre ting som bør være på tacobordet? Bruk kommentarfeltet nedenfor! Vi er rause med å dele ut kokebøker til gode tips.

Her finner du riktig vin til taco.

Les også: Slik blir baconet sprøtt

Les også: Rettene som redder helgen

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Taco-krydder

Du kan lage ditt egen tacokrydder. Dette er et utgangspunkt som du kan justere selv etter hva du liker.

Ingredienser:

1 ts chilipulver

1 knivsodd løkpulver

1 knivsodd hvitløkpulver

1 knivsodd knuste chili flak (eller tørket, knust piri-piri)

1 knivsodd oregano, tørket

0,5 ts paprikapulver

1,5 ts spisskum (cumin)

1 ts salt

1 ts knust, svart pepper

0,5 ts cayennepepper

1 ts korianderpulver

Høyde (px): Bredde (px):
Christopher Sjuve

Chili-saus til taco

Dette er en superenkel chilisaus som funker veldig bra til taco. Den kan justeres med krydderier som du liker, men funker bra som utgangspunkt.

Ingredienser:

4 stk tomat

1 stk løk

4 stk chili

2 ss eddik

2 ss sukker

1 ts salt

Høyde (px): Bredde (px):
Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!