Endelig helg!

Italia er et fint land å hente inspirasjon fra. Mat fra støvellandet har invadert norske middagsbord de seneste årene. Siden pizzaen kom på 80-tallet, har italiensk mat bare befestet sin posisjon.

Noen tilbaketrekking av den kulinariske okkupasjonen er ikke i horisonten. Snarere har vi bare sett begynnelsen på en middelhavsmatsindoktrinering.

Det som er så morsomt med italiensk mat er at den er så enkel. Ofte er den så enkel at italienerne selv ikke vil svare når du spør om oppskriften, ikke fordi de skammer seg over det enkle, men de kan bare ikke forstå hvorfor noen trenger en oppskrift på pasta alfredo - som er lettvint - eller pesto - det er jo bare å mose basilikum ...

Mye av den italienske teknikken sitter i fingrene og hodene til tusenvis av kokker og husmødre spredt over hele landet fra Piemonte i nord til Calabria i sør. Hemmeligheten ligger i de små, ubevisste vendingene som enhver kokk og kokke vender seg til, men sjelden beskriver til noen - eller gjør seg selv bevisst. Det er omtrent som sykling: Om en utenforstående spør hvordan du gjør det blir du fort svar skyldig.

Du får kanskje svar, men antagelig ikke. En hemmelighet vi har lokket ut av dem er soffrito - som er utgangspunktet for nær sagt all italiensk mat. Soffrito er en blanding av aromatiske grønnsaker som stekes på lav varme i olje.

Forrett

Den italienske forretten jeg foreslår her er ikke spesielt original. Det er nesten umulig å ikke få den servert før du spiser noe som helst på en italiensk restaurant. Det er altså brød som gjerne grilles - eller ristes i panne - slik at de får en sprø og ru overflate. Så gnir du dem inn med hvitløkfedd før du har på tomater, ost, skinke, soffrito - eller en blanding. Et av forslagene her er å bruke røkt laks og dillkrem.

Hovedrett

Hovedretten er osso bucco som betyr bein med hull i. Det er altså kalveskank - skiver av kalvelår - som brukes. En lettvint måte å formidle oppskriften på er: Stek og kok kjøttet i mange god ting til det er skikkelig mørt. En litt mer utførlig forklaring finner du nedenfor.

Til denne herligheten er det vanlig å servere risotto. Har du ikke laget det før kan du lese denne idiotsikre guiden til perfekt resultat først.

Dessert

Tiramisu er en overraskende enkelt å lage. Mye er gjort med en god håndmikser hvor du blander ost, sukker, eggeplommer og eggehviter. Og så er det å dyppe kjeksen i noe du liker. I oppskriften er det Marsala og Cognac, men - som noen foreslår under saken - du kan gjerne bruke Baileys eller noe annet du liker godt.

Dersom du synes det blir for omstendig har jeg et annet forslag: Lag den enkleste desserten i det italienske kjøkkenet, nemlig panna cotta.

Oppskriftene finner du nedenfor. God helg!

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 22.000!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Slik lager du pesto

10 oppskrifter med kjøttdeig

Smaken av Mexico på rekordtid

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Mari Svenningsen

Grillet bruschetta med spekeskinke og tomat

Bruschetta blir enda bedre når de lages på grillen...

Ingredienser:

8 skiver spekeskinke

4 skiver landbrød eller loff

6 ss olje til pensling

4 ss aioli (majones med hvitløk)

8 stk cherrytomat

1 ts salt, grovt

Høyde (px): Bredde (px):

Bruschetta med røkt laks og dillkrem

Italiensk bruschetta med nordiske smaker.

Til 4 porsjoner:

4 skiver baguette, lang

1,5 ss dill, finhakket

75 g røkelaks

100 g smøreost

3 ss melk

1 ss rogn/kaviar

1 ss sitronsaft

Høyde (px): Bredde (px):

Ossobucco

Ossobucco er du bare nødt til å prøve. Ordet ossobucco betyr "bein med hull i" og refererer til bruken av kalveskank, der hullet er fylt av marg. For de kjøttetende blant oss er det margen som er kremen i denne retten. Ossobucco skal toppes med gremolata(eller gremolada) før servering.

Til 6 porsjoner:

Ossobucco

8 ss olivenolje

2 ss smør, usaltet

1 stk løk, finhakket

1 stk gulrot, skåret på skrå i tykke skiver

1 stang selleri, skåret på skrå i tykke skiver

salt

pepper, sort og nykvernet

2 fedd hvitløk, finhakket

3 stk lange strimler sitron skall (uten det hvite)

8 stk kalv eskank, ca 5 cm tykke (bind hyssing rundt hvert stykke for å holde kjøttet på beina, dersom det er nødvendig)

hvetemel

2,5 dl hvitvin, tørr

2,5 dl kjøtt kraft, helst hjemmelaget

1 bokser hermetisk tomat, hakket

3 kvast timian

2 stk laurbærblad

2 ss finhakket persille

Gremolata

2 ts revet sitron skall (uten det hvite)

3 fedd hvitløk, finhakket

1 ss finhakket persille

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Enkel risotto

I denne risottoen er det bare fem ingredienser. (Pluss litt vann, salt, pepper og olje).

Til 2 porsjoner:

2 dl ris ottoris (arborioris)

1 stk løk

2 stk gulrot

75 g parmesan

3 dl vann

3 ss flytende kraft eller 2 buljongterning er

smør og olje til steking

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Tiramisu

Denne myke italienske dessertkaken har mange beundrere, forståelig nok. Den er nydelig!

Til 4 porsjoner:

1 kopp kaffe, sterk

0,5 dl marsala

2 ss cognac, eller brandy

1 pk savoiardikjeks (ladyfingers kalles de også)

3 stk egg

2 dl sukker

200 g mascarpone(kremost)

2 dl kremfløte

40 g sjokolade

Høyde (px): Bredde (px):
Erik Hannemann

Panna cotta med vanilje

For den som ikke har laget panna cotta før blir man overrasket over hvot enkelt det er.

Til 4 porsjoner:

1 stk vaniljestang

6 dl kremfløte

1 dl sukker

3 pl gelatin

1 stk lime, saft og skall

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!