Det behøver ikke koste all verden for at det skal smake. Selv ikke om du vil spise ute. I hovedstaden fant jeg for eksempel fem matopplevelser til under 200 kroner.

Og noen ganger er restaurantene så innovative med billig mat at det blir klassikere. Verdens mest populære sandwich, croque monsieur, er et slik eksempel. Løksuppe er et annet.

Hvordan oppsto vichysoisse?

- Du, vi får 3-400 gjester om tre kvarter. Kan du lage noe småvarmt til dem?

- Eh, jada. Klart det.

Omtrent sånn ser jeg for meg at samtalen var da kokken Louis Diat fikk den (nesten) umulige oppgaven. Diat var en superb fransk kjøkkensjef som jobbet på Ritz-Carlton i New York i første halvdel av 1900-tallet.

Berømt suppe

Hans mens berømte etterlevning er Vichysoisse, en enkel og elegant potetsuppe. Navnet tok han fra byen Vichy i hjemlandet. Hans barndsomsminne om denne suppa kommer derfra.

Varm potetsuppe ble gjerne servert på høsten, men om sommeren synes han det var en god idé å ha litt melk i den og servere den kald.

Nå skal det sies med en gang: Denne varianten kan serveres både kald og varm. Selv synes jeg den er best varm.

Veldig billig

Hovedingrediensen er altså poteter. En rask telefon til et supermarket avdekker at prisen er omtrent 10 kroner kiloen. Du trenger en halv kilo til denne oppskriften. Legg til en halv purre, en klype ost, en skvett med kyllingkraft og eventuelt en pølsesnabb. Da havner vi et sted rett over 10'ern.

Har du lyst til å spare penger? For en tid tilbake lagde jeg en hel ukemeny med billig mat.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Twitter eller Facebook (Vi har runda 22.000.)

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

Les også:

Mindre mas: Ti mattips som gjør livet enklere

Slik lager du perfekt pizzabunn

Dette er verdens viktigste grønnsak

Matlaging: Unngå de vanligste feilene

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!



Erik Hannemann

Potetsuppe vichysoisse

Dette er en ganske klassisk variant av den berømte suppen som kokken Louis Diat oppfant på hotell Ritz-Carlton på første halvdel av 1900-tallet.

Til 2 porsjoner:

500 g poteter

0,5 stk purre

20 g parmesan

2 ss kyllingkraft

1 stk liten pølse snabb

salt og nykvernet pepper

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!