Sverre Sætre er Norges slikkmunn nummer én. Han er til daglig omgitt av makroner, terter, kompotter, syltetøy, formkaker, canelés, sjokoladeglasur, kjeks, marengs og vaniljekrem. På Briskeby i Oslo ligger hans eget konditori. Her lager de søtsaker hele dagen lang.

Nå har han laget en ny kokebok. Den heter "Det norske søte".

Les også: Slik har du ikke laget eplekake før

Les også: Den perfekte vaffeloppskriften

- Det kommer mange kokebøker, men det er litt for sjelden det kommer noen gode bøker om kaker og desserter, sier den blide trønderen.

- Idéen med boka var å se litt på hva slags ingredienser vi finner her i Nord. Samtidig er det mange ting som har blitt så godt som "norske" fordi vi har hatt dem så lenge. Tenk bare på mandler, rosiner, tørka frukt og andre varer med lang holdbarhet. Det samme gjelder krydder som kardemomme og nellik. De har blitt en del av vårt kjøkken.

Sætre er en av Norges mest anerkjente konditoret. Han har vært medlem av kokkelandslaget siden 2003. De vant olympisk gull i 2008 og ble verdensmestte i 2006.

Sverres forrige bok, "Sverres sjokolade" ble oversatt til engelsk (med tittelen: Chocolate: A New Insight into the World of Chocolate).

Oppskrift nummer én

- Må jeg velge ut tre oppskrifter? Da blir den første en sjokoladekonfekt med steinsopp. Den er litt spesiell, men er spesiell for meg fordi den representerer en blanding av det innovative og det norske, eller nordiske, om du vil.

Oppskrift nummer to

- Den andre oppskriften er suksessterte. I boka har jeg laget flere variasjoner på norske klassikere. Suksessterte blir alltid suksess!

Oppskrift nummer tre

- Den siste er en utrolig god makron med eplekompott. Makronen er ikke helt tørr fordi den er fersk. Eplekompotten smaker du til med litt vanilje.

Her er Sverres oppskrifter!

Steinsoppkonfekt

Dette er Sverre Sætres deilige steinsoppkonfekt.

Ingredienser:

50 g tørket steinsopp

1,5 dl kremfløte

300 g melkesjokolade

10 g usaltet smør, romtemperert

300 g temperert, mørk sjokolade til dypping

litt bladgull til pynt

Høyde (px): Bredde (px):

Suksessterte med sitron

Her er Sverre Sætres variant av suksessterte.

Til 6 porsjoner:

1 stk mandelbunn (kakebunn)

Sitronkrem

0,5 dl helmelk

0,75 dl sitronsaft

100 g sukker

70 g egg(1 stort)

80 g eggeplomme(ca 4 stk)

10 g maisenna(drøyt en spiseskje)

80 g usaltetsmør(i terninger)

Høyde (px): Bredde (px):

Nøttemakroner med eplekrem

Her er Sverre Sætres nøttemakroner med eplekompott!

Ingredienser:

100 g mandler, skåldede

30 g hasselnøtter

150 g melis

80 g sukker

100 g eggehvite (ca 3 stykker)

noen dråper grønnkonditorfarge

50 g hasselnøtter

Eplekompott

2 stk storeeple

0,5 dl vann

sitron, saften av den

50 g sukker

1 stk vaniljestang, bare frøene

4 ts maisenna

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!