Appelsiner

APPELSINER: Det skal mye til for å glemme påskefrukt nummer én, men vi har det med på listen likevel. © Foto: istockphoto

Rosmarin

ROSMARIN: Urten som smaker ypperlig til påskelammet. Frisk eller tørket - det velger du selv. © Foto: istockphoto

Ferske egg

NOK EGG: Beregn noenlunde hvor mange egg du trenger. Det er ingen vits å hamstre, etter påske er du sikkert lei egg for en stund. © Foto: istockphoto

Lammestek

NOK LAM I ÅR? Tidligere påsker har lam vært mangelvare, vi får håpe at kjøttbransjen holder det de lover når de sier at det blir nok til alle i år. © Foto: Studio Dreyer Hensley/matprat.no

Rødvin

POLET STENGER: De fleste av Vinmonoplets utsalg stenger kl. 15:00 dagen før skjærtorsdag. Påskeaften er alle stengt. © Foto: istockphoto

Kakaopulver

KAKAOPULVER: Et "must" for mange i påsken. © Foto: Erik Hannemann

Foran alle høytider har kjøpegalskapen en tendens til å utarte når det gjelder dagligvarer. Handlevognene fylles til slike høyder at en skulle tro vi hadde tenkt å leve i isolat i månedsvis.

Vi skal selvsagt sørge for at det er rikelig av god mat og drikke, men de fleste av oss har ingen grunn til panikk. De aller fleste feirer faktisk påsken hjemme med tilgang til mat både i fryser, kjøleskap, skuffer og skap.

Les også: Polets beste pappvin

Åpningstider i påsken

Og husk: Det er bare maksimalt to dager i slengen (skjærtorsdag og langfredag, første og andre påskedag) butikkene har stengt. Påskeaften stenger butikkene noe tidligere, dette bør du sjekke med din nærbutikk på forhånd.

Ølsalget i butikk er åpent til klokken 15 eller 18 dagen før skjærtorsdag og 1. påskedag, avhengig av hva den enkelte kommune har bestemt.

Les mer om regler for ølsalg hos Lovdata her.

Noe som kan være skrekken for mange er å ikke rekke Polet før stengetid. Du er herved informert: Alle Vinmonopolets butikker holder stengt påskeaften. De fleste butikkene stenger kl. 15:00 dagen før skjærtorsdag.

I disse byene stenger butikkene kl. 14:00 onsdag 8.april: Båtsfjord, Egersund, Hammerfest, Husnes, Kirkenes og Vardø.

Planlegg menyen

Før du går i butikken er det lurt å sette seg ned å gå gjennom hva du ønsker å lage av middager og andre måltid. Noen foretrekker tradisjonell lammestek på påskeaften, andre kalkun eller noe ganske annet.

Men påsken består av flere dager med middager vi gjerne ekstra gode. Samtidig kan det være greit å ha noe enkelt

Se forslag til ukesmeny for påsken her.

Noen som må legge litt ekstra i planleggingen av innkjøpene er hyttefolket.

Les om TV 2-Wenches hyttemat her.

For at du skal slippe å tenke på de mest grunnleggende, har vi laget en handleliste som inneholder de viktigste varene.

HUSKELISTE:

Bakevarer

Ferskt brød og småbakst, gjær

Sørg for å beregne nok brød til alle. Om du har tid, så slå til med hjemmebakt brød og småbakst. Gjær er ofte en "kritisk" råvare som det lett kan gå tomt for i butikken.

Les om hjemmebakt brød her.

Les om hjemmebakte rundstykker her.

Frukt og grønt

Appelsiner, løk og hvitløk, rosmarin, salatgrønnsaker og kokegrønnsaker inkl. poteter

Appelsiner må til, enten spist naturell eller som ingrediens i spennende retter. Ellers er det kjedelig, men ganske vanlig (?), å gå tomt for grønnsaker mot slutten av påsken, så sørg for å kjøpe inn nok. Av salatblad er det lurt å velge tykkbladede som holder seg en stund som f. eks. hjertesalat og romanosalat. Rosmarin og hvitløk er til lammesteken.

Les om appelsin på nye måter her.

Meieriprodukt

Egg, matfløte og kremfløte, rømme, melk, hvitost, brunost, smør/margarin

Ingen påske uten egg - vær tidlig ute om du ønsker store egg. Kjøp nok, men ikke for mange - etter påske er du sikkert klar for en eggfri periode. En kake eller to pluss desserter krever at det er nok kremfløte i hus. Selv om du ikke drikker melk, vil du kanskje ha melk til kakao?

Slik får du perfekt kokte egg

Kjøtt og pålegg

Lammestek eller -lår, kalkun/kylling, kjøttdeig, pølser, bacon, kjøttpålegg som f.eks. kokt skinke

Dagligvarehandelen lover lam til alle i år, men hvem vet om det faktisk stemmer? Vær tidlig ute, spesielt om du foretrekker ferskt lam fremfor frossent. Kalkun er også populært i påsken.

Kjøttdeig er en anvendelig middagsredder, mens pølser gjør barna glade. Om du vil ha annet enn bare kokt egg, er bacon som alltid godt tilbehør til stekt. En kokt surret skinke er lys og lett vårmat.

Se hvordan du lager perfekt lammestek her.

Fisk og skalldyr

Det du har lyst på!

Det er mye fokus på lam og annen kjøttmat i påsken, glem ikke å kjøpe inn noe fra havet - det gir deilig avveksling.

Torsk i stekepanna

Blå fristelser

Tørrvarer, hermetikk m.m.

Pasta, ris, frokostblanding, tomat på boks, ketsjup og sennep

Drikke

Øl, brus, juice, kakaopulver/mørk sjokolade, kaffe og te

Se test av årets påskeøl her.

Polvarer

Vin til maten og kosevin til kveldene

Se test av pappvin her.

Les om de beste lammevinene her.

Godteri og snacks

Ferdigmarsipan til figurer og evt kakelokk, fyll til barnas påskegg, Kvikk Lunsj, potetgull, og ellers alt du måtte begjære og har samvittighet til.

Se hva du kan lage av ferdigmarsipan her.

Andre viktige ting

Steketermometer, fyrstikker, gule servietter og stearinlys, solkrem, toalettpapir

Kast solkremen fra i fjor

Kilder: dagligvarehandelen.com , lovdata.no , vinmonopolet.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!