Påskemat fra Wenches hyttekjøkken
TV 2-Wenche gir tips om hyttemat og oppskrifter på det hun lager til familien.
I påsken tar Wenche Andersen fri fra skjermen og kjøkkentjenesten for det norske folk, og drar til påskeparadiset sitt, Tuddal i Telemark.
Mat som "lager seg selv"
Wenche har fast plass over grytene på hytten også, men hun har sine triks for å slippe litt billigere unna:
- I påsken er det viktig å spise godt og hygge seg. Samtidig er det alreit at alle får fri, også jeg. Derfor lager jeg helst mat som er langkokt eller langstekt og gjerne med "alt i ett". Etter at alt er forberedt etter frokost, bærer det ut på tur, forteller Wenche.
Faste retter på menyen
Men over til Wenches egen påskemeny. Den er foreløpig ikke spikret helt, men noe er sikkert:
- Bacalao og sitrusmarinert påskestek er de to faste rettene. Ja, og så pleier vi å innlede grillsesongen i påsken. Sønnen min pleier å pilke litt smårøye som vi griller. Til dessert servererer jeg hjemmelaget iskrem laget på en spesiell måte - i snøen.
Vaffelsteking utendørs
Kake vanker det også. Wenches påskefavoritt er sitronkake med sesamfrø. Det er en holdbar kake som passer perfekt for hytteferie. Sjokoladekake må også til.
Innimellom øktene leter Wenche frem vaffeljernet og steker vafler utendørs. I røren blander hun inn litt havregryn for ekstra energi til aktivitetene. Boller vanker det av og til også, da bruker Wenche ganske enkelt ferdig bollemiks som bare skal tilsettes vann.
Wenches niste
På skiturene passer Wenche på å ta med godt drikke på termos som solbærtoddy smaksatt med finrevet appelsinskall, hel kanel, vaniljestang og nellikspiker. Noe annet som fremkaller minner fra barndommen hennes og som ikke er så vanlig lenger er rett og slett varm buljong. Wenche tilsetter provencekrydder for ekstra god smak.
- Hva med niste?
- Det er ikke slik at jeg har noe imot vanlig norsk nistepakke. En raus skive med brunost smaker godt, det. Men jeg liker å finne på noe annet. Ostesmørbrød pakket i folie og stekt i glørne på bålet er godt. Tortillalefse eller potetlompe kan også brukes. Fyll dem med for eksempel skinke, ost og purreløk. Og en ting: Det er ikke nødvendigvis slik at det beste er å lokke barna med sjokolade for å få dem med på skitur. Noe så enkelt som steking av pinnebrød kan gi dem vel så mye glede.
Appelsin- og hvitløkmarinert påskestek
Helstekt røye eller ørret med urter
Les også: