Rødbetmarinerte egg

LILLA EGG: Kokte egg lagt i rødbetlake er et flott syn på påskebordet. © Foto: Synøve Dreyer/egg.no

Djevleegg

PÅSKETAPAS: Djevelegg med tabasco. © Foto: Kim Holthe/egg.noDe viktigste tallene:

 • Bløtkokte egg, så vidt stivnet hvite og rennende plomme: ca. 1 minutt
 • Bløtkokte egg, litt fastere hvite, rennende plommer: ca. 1 ½ minutt
 • Bløtkokte egg, enda fastere hvite, litt fastere plomme: ca. 2 minutter
 • Smilende egg (dvs stivnet plomme i kantene): ca. 3 minutter
 • Hardkokte egg, med smøraktig plomme: ca. 6 minutter
 • Hardkokte egg med hard, lysegul plomme: ca. 9 minutter

OBS: Dette er tider for egg som er romtempererte. Legg på minst ett minutt om du koker kjøleskapskalde egg.

I kokekunsten kommer egget før høna. Å koke egg er kanskje det mest fundamentale. Man tager vann og egg. Det er ikke vanskelig. Men å få egget kokt etter eget hode, og med samme resultat fra gang til gang, det er langt fra noen selvfølge. De aller fleste av oss har nok vært ute for sprukne egg med halve innholdet utenfor - og for gummiaktig hvite og grønn rand rundt plommen. For eksempel.

Metodene for å koke egg er mangfoldige. Bare spør en venn to eller tre, så vil du trolig få forskjellige svar. Selv kokebøkene er ikke entydige i grunnprinsippene, selv om det er punkt der kokkene er enige.

For at du skal unngå sure miner ved frokostbordet, har vi derfor sammenfattet en del "eggkoketeorier" som forhåpentlig kan være til nytte.

TIPS 1: Bruk tempererte egg

Egg eldes saktere i kjøleskap. Men de kan med fordel stå i romtemperatur i minst et par timer for å unngå at de sprekker under koking. Det gjør også eggene lettere å skrelle etter koking, dette er spesielt viktig for helt ferske egg som ikke har fått den tynne membranen skilt fra selve egget.

TIPS 2: Ikke prikk

Teorien er at prikking i den butte enden av egget hvor luftlommen ligger, frigjør oksygen som kan skape trykk og kanskje knas under kokingen. Men forsking viser at prikkingen kan skape tynne sprekker som svekker skallet, noe som gjør at det virker mot sin hensikt. Men kanskje den estetiske opplevelsen er nok til å fortsette rutinen med prikking?

TIPS 3: Kaldt eller kokende vann?

Sprekkefaren er utvilsomt størst om eggene legges direkte i kokende vann. Faren øker om eggene er kjøleskapskalde. Ved å legge egget i kaldt vann fra start, venner det seg gradvis til høyere temperatur og sprekker ikke så lett. Men: Utfordringen er at det finnes ulike kokeplater med ulik effekt, slik at oppvarmingstiden til kokepunktet kan variere mye. Her må det utprøving til.

SLIK GJØR DU: Start ved legge eggene i kjele med vann som dekker godt. Skru på høy varme og legg på lokk til vannet fosskoker. Så snart vannet har kokt opp, skru ned til lav varme. Kontinuerlig fosskoking gjør eggene gummiaktige. Følgende tider er regnet etter at vannet begynner å koke:

 • Bløtkokte egg, så vidt stivnet hvite og rennende plomme: ca. 1 minutt
 • Bløtkokte egg, litt fastere hvite, rennende plommer: ca. 1 ½ minutt
 • Bløtkokte egg, enda fastere hvite, litt fastere plomme: ca. 2 minutter
 • Smilende egg (dvs stivnet plomme i kantene): ca. 3 minutter
 • Hardkokte egg, med smøraktig plomme: ca. 6 minutter
 • Hardkokte egg med hard, lysegul plomme: ca. 9 minutter

Tidene er for tempererte og middels store egg (53-62 gram). Pluss på 1-2 minutter for dagsferske og ekstra store egg. Om du ønsker å legge eggene direkte i kokende vann, så pluss på koketiden med 1-3 minutter.

TIPS 4: Kutt ut salt i kokevannet

Salt i kokevannet gjør at egget flyter i mindre grad ut i kokevannet dersom det skulle sprekke. En god grunn til å kutte ut saltet er at kokepunktet for vannet øker med salt i (med ca 2 grader), noe som kan gjøre eggehviten gummiaktig. Et annet alternativ er eddik, kokepunktet for vann tilsatt eddik er bare litt høyere enn for rent vann.

TIPS 5: I kaldt vann til slutt

Selv om du tar egget ut av det kokende vannet, vil kokingen fortsette under skallet på egget. Dersom du skal spise og kakke egget som frokostegg straks, trenger du ikke å legge det i kaldt vann. Men dersom frokosten drøyer, så legg eggene er det lurt. Det samme gjør du med hardkokte egg som skal skrelles helt. Skrell ved å begynne å den butte ender hvor luftboblen sitter og under rennende kaldt vann for å bevare egget mest mulig helt.

Andre tips

Har du åpnet et egg som er for bløtt etter din smak, så sett på "lokket" og vent noen få minutter.

Server bløtkokte egg med havsalt og nykvernet pepper. Du kan variere med topping som f.eks. kaviar, en klatt smør, avrente kapers fra glass, hakkede oliven, bitte små brødkrutonger, finhakkede urter, eller revet parmesanost.

Prøv også rødbetmarinerte egg, vårgrønne påskeegg og djevelegg - alle oppskrifter med hele kokte egg.

Vil du ha egg med gult skall? Ha rikelig med gurkemeie i kokevannet.

Kilder: "Å gjøre enkelte ting komplisert - eller omvendt" av kjemiker Erik Fooladi (Matspalten, Sunnmørsposten), "Egg" av Michel Roux (Cappelen 2006), "Eggkokebok" av Peter Norman og Peters Carstens (Schibsted Forlag 2001, egg.no, www.newton.dep.anl.gov, www.exploratorium.edu, whatscookingamerica.net

Avstemning

Hvordan liker du egget ditt?

18% stemmer

Bløtkokt

55% stemmer

Smilende

27% stemmer

Hardkokt

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!