- Nei, det har vi ikke.

Eller.

- Ja, det har vi på tube.

Dette var svarene jeg fikk sist jeg dro for å handle inn en bit pepperrot. Da endte jeg opp med å måtte kjøre innom seks butikker før jeg til slutt fant den skarpe rotfrukten som prikker så deilig på tunga.

Her er det på sin plass å sende oppfordringer til butikkdrivere og konsumenter. Om man velger å se bort ifra det tragiske ved det hele, så må det positive være at det er en stund til neste gang jeg må ut på pepperrot-jakt - for pepperroten er både drøy og har god holdbarhet.

Mindre kunnskap

Før var det bred og god kjennskap til pepperroten her til lands. Jeg innbiller meg at det var slik at enhver norsk husmor hadde en pepperrotsaus eller -krem på repertoaret, og frikasséene ble gjerne tilberedt med små pepperrotterninger putrende i gryta.

Men, samtidig som det begynte å komme "nye" krydder og grønnsaker til Norge på 60-tallet, gikk pepperroten etterhvert litt i glemmeboka.

Faren min har fortalt meg at på denne tiden var nordmenn så lite vant til hvitløk og sterk mat at kolonialforetningen Oluf Lorentsen på Karl Johans gate i Oslo fant det nødvendig å sette opp et skilt ved siden av esken med grønne chili. Her kunne man lese i store fonter "Obs! Obs! Dette er ikke grønne bønner".

I dag vet alle godt hva en chili er samtidig som pepperroten har blitt noe eksotisk. Mange spiser dog den japanske typen wasabi, ukentlig, men de aner ikke hva en pepperrot er.

Alt er ikke tapt

De siste årene har nordisk mat og mattradisjon fått en renessanse, som har ført til større fokus på blant annet pepperroten, så alt er heldigvis langt ifra tapt.

Når man først har fått fatt i en bit pepperrot er det uhyre enkelt å piske sammen en god krem. I oppskriften under gir jeg dere målene jeg pleier å ta utgangspunkt i, men her er det naturlig nok viktig å smake selv hvor sterk man ønsker sausen.

Trikset er å smake til med nok salt til slutt, hvis ikke kan kremen ende opp med å smake litt bittert. Dessuten er det et poeng med ordentlig rømme - altså seterrømme - for å få en ønsket konsistens.

Pepperrotkremen passer til en mengde kalde og varme kjøtt- og fiskeretter. Bare test den sammen med husmannskost som kaldkokt laks eller roastbiff.

Les også:

Slik blir blomkålen god

Slik lager du perfekt potetmos

Clotildes nydelige grillspyd

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Colourbox (illustrasjonsfoto)

Pepperrotkrem

Denne sausen passer ypperlig til en mengde kalde og varme fisk- og kjøttretter.

Ingredienser:

2 dl seterrømme

1 1/2 ts mild honning eller sukker

2 ss pepperot, revet

saften av en 1/4 sitron

salt

finhakket dill

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!