Når man skal velge vin til jordbær, regnes ofte Moscato d'Asti fra Piemonte i Italia som et av de sikreste valgene. Denne vinen er meget blek strågul, nesten vandig, med et fint grønnskjær. Den har en fabelaktig fruktig duft av muskatelldruer, er søt, musserende og har et lavt alkoholinnhold.

Det finnes imidlertid også en annen god jordbærvin fra Piemonte, og den deler mange av egenskapene til Moscato d'A sti. Den er også søt, musserende og med lavt alkoholinnhold. Den har også en aroma som minner om muskatelldruer, men der stopper likhetene.

Brachetto d'Acqui (uttales braKETTå DAKKwi) er laget av brachetto-druen, som er en rødvinsdrue. Dette gjør at vinen blir rød, og at det også finnes aromaer av jordbær i vinen.

Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2009, vnr 45923. kr 145, 86 poeng.

Flott og transparent rubinrød farve, bare litt dypere enn en kraftig rosé. Veldige fine, små bobler, nærmest som en mousse. Deilig, fruktig duft av muskatelldruer og jordbær. Lett og skummende i munnen med god sødme som også balanseres av brukbar syre. Ganske lang ettersmak. Behagelig lavt alkoholnivå med kun 6 prosent, altså ikke stort mer enn pils.

Denne typen viner er ferskvare, og altså ikke noe lagringsprosjekt. Du bør derfor drikke vinen i sommer, og den er best kjøleskapskald. Som vi allerede har vært inne på, er vinen glimrende til jordbær, men den går også fint til bringebær og friske fruktsalater.

Her er oppskrifter på noen desserter som passer til vinen:

Jordbær med frisk basilikum

Bringebærfristelse

Rabarbra og jordbær med sabayonne

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp, finner du her:

Frisk og fruktig italiener

Rødvin fra Østerrike

God beaujolais

Innertier til spicy sjømat

Røff og kraftig rødvin

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!