brød og rundstykker

FORNØYD: Hjemmelagde brød smaker best og du vet hva du får i deg, mener treningsekspert Yngvar Andersen. © Foto: Jeanette L. Bækkevold

Tips til sunne brødoppskrifter

4 brød du ikke finner i butikken

Enkelt å bake supersunne grovbrød.

brød og rundstykker
GROVT: Yngvar Andersen deler sine oppskrifter på sunne brød og rundstykker. © Foto: Jeanette L. Bækkevold
brød og rundstykker
SEIG DEIG: Klissete og porøs deig behøver du ikke elte, bare velt den over på et bakepapir. © Foto: Jeanette L. Bækkevold
qoute start

Du kan bake mens du holder på med noe helt annet

quote end

Yngvar Andersen har vært personlig trener i ni år. Han eier treningsstudioet Mykjemeir AS og er treningsekspert i Det Nye ShapeUp og i Puls på NRK.

Her deler han oppskriftene på sine favorittbrød - og noen baketips.

– Det er en myte at det tar lang tid å bake sitt eget brød. Disse deigene kan enkelt røres sammen med en slikkepott eller tresleiv. En time senere tar du deigen over på et bakepapirkledd stekebrett, skjærer ruter på toppen og steker den i ovnen. Venter du med å skru på temperaturen til du setter inn brettet får bakverket en ekstra heving før det stekes.

Del på Facebook Del

Del på Twitter

Bak i forbifarten

Å bake brød gir deg en super mulighet til å få andre gjøremål unna mens du venter.

– I stedet for å «sette av tid» til å bake brød, kan du bake mens du holder på med noe helt annet. Mens brødet hever kan du for eksempel ta deg en treningsøkt eller støvsuge og rydde – så setter du inn brødet i ovnen og leser avisen i tjue minutter hvis du vil la det etterheve. Eller du bare skrur på ovnen, hopper i dusjen – for så å komme inn på kjøkkenet igjen til nybakt brød. Nam!

Les også: Disse brødene får du ikke i butikken

Skreddersydd deig

Når du baker selv vet du at du ikke får i deg e-stoffer og usunt fett. Og du kan velge ingredienser ut ifra dine behov. Knuste linfrø og kli setter for eksempel ekstra fart på fordøyelsen.

– Gulrøtter eller squash, müsli- eller grøtrester fra i går, alt går i deigen!

Ha alltid ulike typer mel, gjær og en god raps- eller olivenolje i skapet. Du behøver ikke å følge oppskriftene til punkt og prikke.

– Prøv deg fram! Har du ikke melk, bruker du vann – de fleste meltyper kan erstattes av en annen sort. Det eneste som er viktig er at når du baker med veldig grove melsorter som havre, rug og bygg, bør du ha i en del hvetemel for at hevingen skal bli bra og brødet ikke skal bli for tungt.

Les også: Her er de beste barnebrødene

Tenk smart

La deigen heve over natta – eller mens du er på trening. Ha en ferdig deig liggende klar i kjøleskapet som du kan bruke til både pizza, rundstykker og brød når du får lyst på det.

– Skjær halve brødet i skiver og frys. Så kan du ha skivene rett i brødristeren og spise ferskt brød neste uke – eller bruke dem til ostesmørbrød en kveld du kommer sent hjem.

Du velger selv hvor store eller små brød du vil lage av hver oppskrift. Det kan være smart å fylle opp fryseren med små brød som du kan tine opp etter behov.

Les også: Test av grove butikkbrød

brød og rundstykker
OPPSKRIFT: En skikkelig grovis. © Foto: Jeanette L. Bækkevold

En skikkelig grovis

1 liter hvetemel

1,5 liter grovt mel, for eksempel 5 dl rug, grov sammalt hvete, 5 dl havregryn, 2,5 dl linfrø og 2,5 dl solsikkefrø

4 ss olje

1,5 liter kaldt vann

1 pakke tørrgjær

2 ts salt

En dæsj appelsinjuice

2,5 dl sammalt hvete eller hvetemel ved behov

Deig: Ganske klissete og porøs. Den kan røres sammen med en sleiv og veltes i former eller rett på bakepapir. Denne trenger ikke å etterheves.

Les også: 10 sunne brød du kan bake selv

brød og rundstykker
OPPSKRIFT: Saftig kneippbrød. © Foto: Jeanette L. Bækkevold

Saftig kneipp

5 dl vann

2 dl skummet melk

3 ss rapsolje

1 pakke gjær

2 ts salt

1 ss sitronsaft

500 gram sammalt hvete (fin)

500 gram sammalt hvete (grov)

Deig: Denne skal lett slippe bollen og er lett å forme.

Les også: Brød med bær - en vitaminbombe

brød og rundstykker
OPPSKRIFT: Yngvars rundstykker. © Foto: Jeanette L. Bækkevold

Yngvars 5 grunner til å bake selv

Det smaker best.

Du vet hva du får i deg.

Det blir akkurat så grovt som du vil.

Det er gøy.

Det lukter fantastisk.

Yngvars rundstykker

6 dl skummet melk

1,5 dl appelsinjuice

1 pakke tørrgjær

4 ss olje

1 ts salt

2 dl solsikkekjerner

2 dl hvetekli

2 dl lettkokte havregryn

2,5 dl siktet rugmel

4,5 dl sammalt hvete (fin)

4,5 dl hvetemel

5 ss hakkede nøtter (valnøtter, hasselnøtter eller paranøtter)

4 ss linfrø

3 ss sesamfrø

Deig: Denne skal være ganske fast, men likevel litt klissete. Form rundstykkene uten mel – bruk i stedet vann på hendene, så slipper du at de kleber seg fast.

Les også: Oppskrift på saftig speltbrød

brød og rundstykker
OPPSKRIFT: Himmelsk havrebrød. © Foto: Jeanette L. Bækkevold

tips

Lager du deig med kaldt vann, kan du legge den i kjøleskapet under et håndkle. Stek deg et brød eller en pizzabunn når det passer.

Himmelsk havrebrød

5 dl vann

5 dl skummet melk

200 gram havregryn

100 gram havrekli

8 dl hvetemel

2 dl havremel (eller sammalt hvete)

1 pakke gjær

1 ts salt

1 ts sukker

4 ss rapsolje

Deig: Ganske klissete. Det er ingen vits i å prøve å elte denne – bare rør rundt med en slikkepott.

Les også: Slik lager du bananbrød

Slik blander du deigen

Varm væsken til ca. 37 grader. Ha i alt det tørre og rør sammen med en sleiv eller en kjøkkenmaskin.

Heve- og steketips til alle oppskriftene

Hev: 45 min

Stek: 30-60 min

Hev så lenge du har tid, minst 45 minutter før deigen formes eller legges i form. Deretter i 20-30 minutter.

Et triks er å sette bakverket i ovnen og sette temperaturen på 50 grader i noen minutter slik at det er lunt og godt der inne. Stek så ved ca. 200 grader i 30-60 minutter.

Når du kjenner at luften av nybakt brød er det på tide å sjekke om det er ferdig. Knips brødet på undersiden. Det skal ut av ovnen når du hører en hul lyd.

Deilig og sunt pålegg

  • Tin en pakke frosne bær, ha over noen dråper sitronjuice og litt sukker eller stevia, så har du deilige rørte bær til skivene dine. Ha gjerne litt kesam på toppen. Nam-nam!
  • Ulike typer ost, for eksempel snøfrisk med honning og en urtekvast eller ristede nøtter er herlig.
  • Peanøttsmør med et par skiver banan er veldig godt, og en sunn versjon av Elvis Presleys favorittsandwich! Kjøp peanøttsmør som ikke er tilsatt olje – de beste får du i helsekostbutikker.
  • Avokado, litt sitronjuice, salt og pepper er et raskt og supergodt pålegg.
  • Sardiner med tomatskiver og litt urter er kjempegodt til lunsj.

Les også:

Slik lager du «mårrabrød»

Her er de beste brødristerne

- Matpakka er ikke en del av folkesjela!

Kommentarer:

Trude Susegg Redaktør Helse

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Treningsvideoer

Hemmeligheten bak en fin rumpe er både rask og gratis

Du er i gang på ett minutt hvis du ser...

Se video

Slik blir rumpa sterk og strøken

Still deg opp på alle fire.

Se video

Tråkk deg til stram rumpe

Bruk kjøkkenkrakken og sett i gang.

Se video

Utfall gir struttende lår og rumpe

Lår og rumpe får kjørt seg...

Se video

Rumpa du drømmer om

Slik får du den i sommer.

Se video

Enkel øvelse med ullsokker på hendene

Skliøvelsen som styrker mage og rygg.

Se video

Øvelsen som gir en snerten rumpe

Øvelsen er effektiv for både...

Se video

Flies med håndvekter

En brystøvelse der du trener bevegelighet...

Se video

Push-ups med vekter

Klassisk øvelse som gir deg bedre holdning.

Se video

På forsiden av Mat

- Med fiber i juicen blir du mett

Vanlig juice har begenset helseeffekt, mener ekspertisen.

Rå eller kokt, vet du egentlig hva som er sunnest?

Sjansen er stor for at du tar feil!

=

Vet du egentlig hvor mange kcal du bør spise før middag?

Enkelt grep for å forhindre overspising.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Gikk med kontaktlinser i seks måneder - amøber spiste i stykker øynene

Skrekkbildene gir linsebrukere over hele verden frysninger nedover ryggen.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Redaktør Helse:

  • Leder digitale medier:

    Tore A. Godager

  • Redaktør:

    Jan Thoresen

  • Ansvarlig redaktør:

    Elisabeth Lund-Andersen

  • Kontakt oss:

    Klikk her

Mest leste på Mat

Seks sunne desserter du kan spise hver dag

Her er seks fristende og litt sunnere oppskrifter.

5 sunne middager på under 30 minutter

Pizza og burger som er godt for kroppen.

Disse smoothiene må du lage nå

Fersk frukt og bær er proppfullt av fantastiske næringsstoffer.