(12 porsjoner)

6½ dl vann

2 dl helkorn, hvete

1 dl rosiner

200 g smør

2½ dl melk

100 g gjær

1 dl hvetekli

2 dl blåbærsyltetøy eller hele blåbær

1 ss salt

ca. 2½ l hvetemel

vann til pensling

Legg helkorn og rosiner i bløt i halvparten av vannet noen timer, eller over natten. Smelt smør, tilsett melk og resten av vannet, la alt bli fingervarmt, ca. 37º. Tilsett helkornblandingen. Rør ut gjæren i blandingen og tilsett hvetekli, blåbærsyltetøy, salt og mel. Elt til en jevn og passe fast deig. Dryss litt mel over, dekk til med plast og la deigen stå til heving på lunt sted 30-40 min.

Kna deigen sammen og del opp i emner. Form brødet rundt eller avlangt etter ønske.

Dekk til brødene og la dem etterheve til nesten dobbel størrelse. Pensles med vann og stekes i ovnen på nederste rille ved 200º i ca. 30 min. Avkjøles på rist.

I stedet for blåbær kan du bruke f.eks. bjørnebær eller tyttebær.

Les hele saken
Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!