Annonse

Jeg digger å bake. Bakeraten står dog ikke i stil med hvor godt jeg synes nybakte brød, boller og kaker er. Antakelig er det fordi jeg bare kan én oppskrift utenatt.

Share

Hvilken?

Pizzadeig, selvfølgelig. 4 desiliter mel, 1,5 desiliter vann, litt gjær, litt salt og litt olje (eventuelt). Når du kan oppskriften er det så lett å slå sammen en deig.

Bøygen er gjerne å finne fram oppskriften, synes jeg. Og i skrivende stund forstår jeg at det er her skoen trykker: Lærer jeg meg flere bakeoppskrifter utenatt vil jeg bake mer. For eksempel den her, på grovbrød.

Så, da jeg ville lage bananbrød her om dagen, hva gjorde jeg? Brukte den perfekte pizzadeigoppskriften! Bare som utgangspunkt, altså.

Det jeg gjorde var å blande mel, gjær og salt med to bananer og justerte vannmengden (det holder med ca en halv desiliter). Så knadde jeg godt, lot den heve, slo den opp igjen, plasserte den i brødformen og lot den etterheve før jeg stekte det.

Resultatet ble en god loff. Men smakte det banan? Ikke det grann.

Minst fem bananer

Jeg tenkte at det måtte minst fem bananer til for å få noe effekt. Og det tror jeg ennå. Men så kom jeg på en idé jeg er sikker på at tusenvis av husmødre (men neppe så mange husfedre) har tenkt før meg: Ingen legger merke til at jeg har dette i brødet.

Det er en glimrende på minst to måter: 1) Jeg blir kvitt frukt som er over middagshøyden og kanskje noen rester jeg ellers ville kastet. 2) Jeg kan få i barn sunne ting de ellers ikke ville spist.

Alle har en bestemor eller oldemor som pleide å ha grøtrester, "gryn" og kokte poteter i vaflene - ikke sant? Det er urtrykk for det samme, historiske fenomenet: Det er den gamle, urnorske, fornuftige, husmora som snakker her. Hun som ble tvunget til å tenke økonomi i heimen.

Jeg tipper at brød med tyttebær er utslag av denne doktrinen. Og kanskje denne oppskriften på fiberboller med nøtter og tørket frukt.

Nedenfor finner du oppskriften på bananbrødet - men jeg oppfordrer alle til å teste dette ut med all verdens frukt, bær, nøtter og rester. Og dessuten er det en lur måte å lure barn (og vriene voksne, for den sakens skyld) til å spise noe de ikke liker.

Jeg er så barnslig at jeg liker nugatti - særlig med banan. Derfor er det det du ser på bildet. Oppskriften finner du nedenfor.

Les også:

Coq au vin har bare én oppskrift som funker

Alle barn liker det: Slik lager du spaghetti carbonara

Dessert av sjokolade og vann

Supereplekaka lager du slik

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Christopher Sjuve

Oppskrift på bananbrød

Dette er en grunnoppskrift hvor du kan bytte ut banan med all verdens frukt, bær eller nøtter. Det vil ikke smake mye banan av dette brødet - men du spiser frukt!

90 min

4 dl hvetemel

0,5 dl vann

0,5 pk tørrgjær

1 ts salt

2 stk banan

Fremgangsmåte

Bland sammen gjær, mel og salt. Mos inn bananene og tilsett vann til det blir en jevn og fin deig.

Hev tildekket på lunt sted i ca 30 minutter.

Kna deigen. Ha den i en form og etterhev i nye 30 minutter. Stek i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter.

Servér det gjerne med banan og nugatti - om du er i det hjørnet.

Oppskirften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Innbygg Se flere Skriv ut
Høyde (px): Bredde (px):

Christopher Sjuveredaktør mat

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Vin og øl til pinnekjøtt 2014

Vin og øl til pinnekjøtt

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.