Å bake et godt speltbrød er lettere enn du tror. Her får du tipsene som gjør det enklere å bake et godt speltbrød som ikke blir for tørt.

Baker Morten Schakenda som driver Bakeriet i Lom, forteller at når man skal bake speltbrød er det én ting som er viktig: Ha mye vann i deigen.

- Spelt suger mye vann og brødet kan fort bli tørt etter at det er stekt. Derfor er det viktig å ha en bløt deig når man baker, sier bakeren på det kjente og populære lokalbakeriet.

Når Schakenda baker sitt populære speltbrød blander han først mel, vann og malt og venter i en time før han tilsetter salt og gjær. (Oppskrift i bunnen av artikkelen)

- Uten gjær trekker vannet inn i melet på en annen måte, sier bakeren.

På denne måten får han en mer elastisk deig å jobbe med.

Heves tre ganger

- Det skal lite elting til. Det holder med ti minutter dersom man bruker kjøkkenmaskin. Deigen skal begynne å bli elastisk. Deretter kan den heve et par timer før man bearbeider den litt og lar den heve igjen. Deigen bør også heve i formen til dobbelt størrelse, forteller Schakenda.

OBS: Pass på så du ikke overelter brødet.

- Noen private som lager brødet lager deig med 50 prosent vann og de må nærmest helle deigen over i formen. Men dette tåler spelten, sier bakeren.

SPELT: Speltbrød med frø fra Opplysningskontoret for brød og korn.fra=

SPELT: Speltbrød med frø fra Opplysningskontoret for brød og korn.fra © Foto: Opplysningskontoret for brød og korn / Studi

- Er speltbrød populært på Bakeriet i Lom?

- Speltbrød og grove brød er populært, men det er et by-fenomen. Speltbrødet er ikke det brødet som vi selger mest av her til daglig, men i sommermånedene når turistene kommer merker vi en økning i salget av slike brød. Det er trendy å spise grovt og spelt, sier bakeren.

Men smaken av speltbrødet skal man heller ikke undervurdere.

- Det er god smak i spelt og det smaker annerledes enn brød laget av hvetemel. Dessuten er det enklere å bake, sier bakeren før han røper sin enkle oppskrift for Klikk.no.

Her er Bakeriet i Lom sin enkle oppskrift på tre speltbrød:

1 kg siktet spelt

½ kg sammalt grov spelt

1 liter vann

40 gram maltekstrakt

15 gram gjær

20 gram salt

Etter endt elting, smør formene og legg i brødene. La de heve til dobbel størrelse. Stek brødene i 40 minutter på 190 grader.

Du finner også oppskrift på speltbrød på nettsiden brodogkorn.no

Les også:

Grovt brød med gulrot

Dansk rugbrød

Flere gode brødoppskrifter her

Tilbake til Klikk Mat

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Speltbrød med ekstra protein - Soloddenbrød

Til 3 porsjoner:

3 dl appelsinjuice

3 dl vann

1,5 ss rapsolje

2 ss maltekstrakt

50 g gjær, fersk

0,75 ts gurkemeie

0,75 ts allehånde, malt

1 dl gresskarfrø

0,75 ts maltkarve

1,5 ts salt

2,5 dl tørr helspelt, bløtlagt i min. 8 timer

2,5 dl vanntil bløtlegging av speltkorn

1,5 dl soyamel

1 dl hirseflak

4 dl spelt, sammalt

2,1 dl siktetspelt

1 dl klemtspelt(doble om nødvendig)

Høyde (px): Bredde (px):

Ekstra grovt speltbrød med karve og ingefær

Til 2 porsjoner:

2 dl appelsinjuice

2 dl lett melk eller rismelk

4 dl vann

0,5 dl olje

2 ss lønnesirup

50 g gjær, fersk

2 ts støtt karve

1 ts ingefær, malt

1 ss salt

1 dl tørr hel spelt

5 dl spelt kli

2 dl spelt flak

1 l spelt, sammalt

3 dl store havre gryn, uten gluten

9 dl siktet spelt

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!