Windows 10

10 ting vi vet om Windows 10

Stadig mer lekkes!

Windows 10
Windows 10
Publisert Oppdatert
STARTMENY: Windows 10 bringer startmenyen tilbake, med et lite tillegg.
STARTMENY: Windows 10 bringer startmenyen tilbake, med et lite tillegg.

Windows 10 skal være redningen for Microsoft etter Windows 8-fadesen. «Modern UI» grensesnittet, eller «Metro» som det ble kalt, skal bort, og denne gangen skal Microsoft ha lyttet mer til brukerne.

Windows 10 er forventet lansert i løpet av sommeren eller høsten. Vi har allerede sett på hvordan touch blir i Windows 10.

Her er 10 ting vi allerede vet om Windows 10, pluss et par ting vi ikke er helt sikre på ennå.

Startmenyen er tilbake

Den store snakkisen er utvilsomt om den gode gamle start-menyen er tilbake med Windows 10. Dette var nok for mange det største savnet i Windows 8.

Skjønt helt som den gamle menyen er den ikke. Den har nemlig fått et ekstra felt til høyre som du kan fylle med favorittapper fra Windows Store.

Du kan selv ganske enkelt endre størrelse på startmenyen ved å klikke og dra i kanten, slik at du får plass til flere eller færre apper alt etter hva du synes er mest praktisk.

Høyreklikking på Windows-knappen nede til venstre gir fortsatt snarveier til de viktigste systemverktøyene.

Ny nettleser: Spartan

Det er ikke bare Windows 8 som har fått mye hat. Internet Explorer må vel trygt kunne kalles verdens mest hatede nettleser.

Nå ser det ut til at Microsoft vil benytte Windows 10 til å rette opp i dette. Ikke ved å lage en ny og bedre Internet Explorer-versjon, men ved å kutte navnet helt. Alt tyder nemlig på at en helt ny nettleser følger med Windows 10, og at navnet er Spartan.

PRODUKTIVT: I Windows 10 får du endelig innebygd mulighet til å bruke flere skrivebord.
PRODUKTIVT: I Windows 10 får du endelig innebygd mulighet til å bruke flere skrivebord.

Spartan skal være svært lettkjørt og minimalistisk, men med muligheter for utvidelser. Nå har Internet Explorer også lagt seg på en mer minimalistisk stil for å møte konkurransen fra Google Chrome, men Spartan vil antagelig gå enda litt lenger.

Sannsynligvis blir du ikke helt kvitt Internet Explorer med det første. Mange nettsider og tjenester er spesiallaget for akkurat den nettleseren, så antageligvis vil både IE og Spartan følge med i den ferdige versjonen av Windows 10.

Flere skrivebord

Windows følger etter OSX og Linux og gir deg muligheten til å bruke flere skrivebord samtidig. Det kan fort være praktisk om du holder på med flere forskjellige prosjekter samtidig, eller bare liker å holde det litt ryddig.

Med en ny Task View-knapp på oppgavelinjen kan du legge til flere skrivebord like enkelt som du legger til flere startskjermer på mobilen din.

Oppgavelinjen vil vise de samme programmene på alle skrivebordene, men om du henter opp et program vil det automatisk vises på skrivebordet du står på.

Vi er positive til flere skrivebord, men føler nok at denne funksjonen trenger litt polering i Windows 10. Flere ganger opplevde vi at programmer minimerte seg på skrivebord vi ikke brukte, spesielt Windows Store-apper.

Forhåpentligvis funker alt bedre i den ferdige versjon av Windows 10.

Windows 10 på alle plattformer

Microsoft gjorde et kontroversielt valg da de valgte å dumpe Windows Phone 7 for Windows Phone 8, som ikke var bakoverkompatibel. Kommer de til å gjøre det samme igjen?

MOBIL: Det er nok ikke helt slik Windows 10 blir seende ut på mobil, men det skal bli lettere å bruke apper på tvers av plattformer.
MOBIL: Det er nok ikke helt slik Windows 10 blir seende ut på mobil, men det skal bli lettere å bruke apper på tvers av plattformer.

Ryktene skal ha det til at Windows 10 skal kunne skaleres til en hvilken som helst enhet, slik at du skal kunne kjøre Windows 10 både på mobilen, nettbrettet og PC-en, med de samme appene.

Noe av det samme ble for så vidt sagt om Windows 8 og Windows Phone 8 også. Den gangen viste det seg å være en tilrettelegging for at utviklere lettere skulle kunne programmere for mobil og PC samtidig, men ikke en egentlig krysskompatibilitet.

Hvis Microsoft faktisk har det på plass denne gangen vil det være veldig bra, men samtidig må man da spørre seg hva som skjer med alle som eier en Windows Phone 8 mobil? Står de igjen med en mobil som ikke lenger kan oppgraderes? Svaret får vi kanskje allerede i kveld.

Apper i vindu

Microsoft har tatt Windows 8 kritikken til seg. Blant annet er det ikke lenger nødvendig å kjøre apper fra Windows Store i fullskjerm. Nå kan du både minimere dem og kjøre dem i vanlige vinduer slik som vanlige skrivebordsprogrammer.

Windows 8 forbedret litt på dette allerede i versjon 8.1. Da ble Windows Store-apper vist på oppgavelinjen, og de fikk en programlinje øverst hvor de kunne både lukkes og minimeres, men ikke kjøres i vindu.

Windows-appene kommer også opp som vanlige programmer når du veksler ved hjelp av ALT+Tab.

Cortana

Cortana er Microsofts svar på Apples Siri. Den er oppkalt etter en AI-karakter i Halo-spillserien.

APPER: I Windows 10 kan du behandle apper fra Windows Store som hvilke som helst andre programmer.
APPER: I Windows 10 kan du behandle apper fra Windows Store som hvilke som helst andre programmer.

Cortana er altså en stemmegjenkjennings-programvare som skal la deg styre PC-en ved hjelp av stemmekommandoer.

STEMMESTYRING: Med Cortana vil du kunne styre Windows 10 med bare stemmen.
STEMMESTYRING: Med Cortana vil du kunne styre Windows 10 med bare stemmen.

Cortana ble egentlig laget for Windows Phone, men mye tyder på at Microsoft vil integrere programvaren i Windows 10. Dermed kan du kanskje bare be PC-en din om å gå til klikk.no eller starte et spesielt program istedenfor å bruke mus eller tastatur.

Cortana vil selvsagt også kunne svare deg på ting du spør om.

Hvor bra det fungerer gjenstår å se. Foreløpig er Cortana bare tilgjengelig for brukere i USA, Storbritannia og Kina.

Smart snap

Å kunne dra et vindu til siden av skjermen for å få det til å fylle halve skjermen har vært en kjær funksjon i Windows for mange. I Windows 10 har denne snap-funksjonen blitt smartere.

Når du snapper et vindu til ene siden av skjermen vil Windows straks vise hvilke programmer du kan snappe til andre siden av skjermen. Dermed slipper du å først dra et vindu til ene siden for så å dra et annet vindu til andre siden.

Det kan fort gjøre at Windows føles mer effektivt for dem som bruker denne muligheten ofte.

SMART: Smart Snap i Windows 10 gjør det enklere å organisere vinduene dine.
SMART: Smart Snap i Windows 10 gjør det enklere å organisere vinduene dine.

I tillegg kan du nå dele skjermen i fire og ha opp til fire programmer synlig samtidig.

Best på spill

Microsoft har allerede en viss integrasjon mellom Xbox og Windows med sin SmartGlass-app. I Windows 10 vil integrasjonen bli enda tettere.

Mange tror det vil komme kryssplattformspill. Altså ikke spill som kommer ut både til Windows 10 og til Xbox One, men spill du faktisk kan kjøpe og spille på begge plattformene.

Det vil også bety at Windows 10-apper vil kunne kjøres på Xbox One-konsollen. Det blir nok opp til utviklerne om en app eller et spill skal kunne brukes på begge plattformene, men alt tyder på at Microsoft ønsker en så helhetlig opplevelse på tvers av enhetene som mulig.

Søk

Søk forsvant aldri fra Windows, heller ikke med Windows 8, men mange var ikke helt komfortabel med å måtte endre til metrogrensesnittet for å søke.

XBOX PÅ PC: Med Windows 10 vil integrasjonen med Xbox bli enda tettere.
XBOX PÅ PC: Med Windows 10 vil integrasjonen med Xbox bli enda tettere.

I Windows 10 kan du søke direkte fra startmenyen, slik som i Windows 7. I tillegg har du fått en liten søkeknapp på oppgavelinjen. Ved å klikke på den kan du raskt søke både på PC-en din, og på nettet.

Antagelig vil denne søkeknappen bli erstattet av et eget søkefelt i den ferdige versjonen av Windows 10.

Papirkurv på oppgavelinjen

Dette kan synes som en bagatell og neppe noe som vipper noen ned fra gjerdet når det gjelder Windows 10, men mange har etterspurt å kunne feste papirkurven til oppgavelinjen. Da vil du slippe å måtte minimere alle vinduene dine, eller å måtte åpne Windows Utforskeren bare for å få tømt papirkurven.

SØK: Det blir enda enklere å søke direkte fra skrivebordet i Windows 10.
SØK: Det blir enda enklere å søke direkte fra skrivebordet i Windows 10.

Nå kan du det, skjønt du må gå en liten omvei. Du kan først velge å feste den til startmenyen, hvor den vil vises blant favorittappene dine. Derfra kan du høyreklikke på den og velge «Pin to taskbar».

DETALJ: En liten, men for noen en etterlengtet detalj er at det nå er mulig å legge papirkurven på oppgavelinjen.
DETALJ: En liten, men for noen en etterlengtet detalj er at det nå er mulig å legge papirkurven på oppgavelinjen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen