Windows 8.1 Update

Startmenyen kommer tilbake

Startmenyen kommer tilbake til Windows 8. I en versjon kalt Windows 8.1 Update har Microsoft gjort mange endringer for å gjøre det enklere å bruke Windows 8 med mus og tastatur.

NY STARTMENY: Nå kommer startmenyen tilbake på Windows 8.
NY STARTMENY: Nå kommer startmenyen tilbake på Windows 8. Foto: Skjermbilde, Build 2014
Publisert Oppdatert
SLÅ AV: Det blir enklere å slå av PC-en i Windows 8.1 Update. Legg merke til valgene øverst til høyre.
SLÅ AV: Det blir enklere å slå av PC-en i Windows 8.1 Update. Legg merke til valgene øverst til høyre. Foto: Microsoft

Microsoft forsøkte å få en hel verden til å bruke Windows på en ny måte da de introduserte Windows 8 i oktober 2012. Microsoft fikk massiv kritikk mot det nye grensesnittet og mange opplevde at terskelen for å komme i gang med det nye operativsystemet var høy. Blant annet ble den klassiske startmenyen som første gang ble introdusert med Windows 95 fjernet og erstattet med et startskjerm.

På Microsofts store utviklerkonferanse, Build 2014, denne uken viste Microsoft fram mange av endringene som kommer i en oppdatering til Windows 8.1, som får navnet Windows 8.1 Update.

Gammelt nytt, ny nyhet

Blant de viktigste nyhetene er at startmenyen kommer tilbake. I Windows 8.1 lot Microsoft startknappen komme tilbake, men startknappen gjorde lite annet enn å sende brukerne til den samme startskjermen mange var misfornøyd med.

Ifølge en video fra Build 2014 kommer det en ny startmeny til Windows 8.1 Update. På videoen kan vi tydelig se en litt utvidet klassisk startmeny, men med et mer visuelt innslag i tillegg.

Det at Microsoft lanserer en funksjon de tidligere fjernet som en nyhet, kan nok sees på som en innrømmelse av at den første versjonen av Windows 8 ikke var spesielt vellykket.

- Touch vokser, men mange bruker fortsatt mus og tastatur og har PC-er som ikke har touch, så nå har vi i Windows 8.1 Update lagt til funksjoner som skal gjøre det letter å bruke Windows 8 med mus og tastatur, sa Windowssjefen Joe Belfiore på Build 2014.

Han snakket ikke om startmenyen, men viste til at de har lagt til en nytt valg for av/på og søk i høyre hjørne på startskjermen og latt oppgavelinjen igjen være den som "styrer" både programmene og appene du har åpne. Han viste også at ved å holde musen over en musikkspiller (app), så ville medieknappene for start, stopp og skip være tilgjengelig uten at man trengte å forlate skrivebordet og det man jobbet med der.

Flere app-valg

Nye programmer som blir installert vil også med den nye oppdateringen bli fremhevet på en annen måte på startskjermen, slik at det skal være letter å finne programmer du nettopp har installert.

I den nye Windows-versjonen kan du også nå velge flere programmer samtidig og så velge en handling for disse. For eksempel å flytte dem eller feste dem til oppgavelinjen.

Programmer eller apps underlagt det såkalte Modern User Interface-grensesnittet blir også lettere å avslutte. Microsoft har nemlig gjeninnført "krysset" øverst til høyre, slik at man kan avslutte en app på samme måte som man avslutter et vanlig Windows-program.

Microsoft har også laget en egen "flis" for PC-innstillingene, slik at man skal slippe å måtte sveipe inn fra høyre for å finne denne funksjonen.

Microsofts søkefunksjon, Bing, er også forbedret. For eksempel vil man kunne installere en app direkte fra søket om søkeresultatet inkluderer en app for Windows.

Microsoft benyttet også Build 2014 til å lansere en ny Windows-versjon for mobiltelefoner, Windows Phone 8.1. Datagiganten vil også gjøre det enklere å lage apper som kan brukes på tvers av alle platformer. Disse appene, kalt Universal Windows Apps skal også kunne kjøre på Xbox One.

Windows 8.1 Update vil være tilgjengelig for alle med en PC med Windows 8 eller Windows 8.1. Oppdateringen vil dukke opp i Windows Store. Utrullingen starter 8. april.

Les også:

Så bra er Microsoft Office for ipad

Test: Stilig retroradio med streaming

Bra PC til 4.000 kroner

KRYSS BORT: Nå kan du avsluttet apper i Windows på samme måte som på et vanlig Windows-progarm.
KRYSS BORT: Nå kan du avsluttet apper i Windows på samme måte som på et vanlig Windows-progarm. Foto: Microsoft

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning