Windows 10

Slik er touch i Windows 10

Slik skal du bruke fingrene på Windows 10.

Publisert Oppdatert
Den velkjente Modern UI startskjermen som fikk så mange til å avsky Windows 8 på tross av hvor berøringsvennlig den var.
Den velkjente Modern UI startskjermen som fikk så mange til å avsky Windows 8 på tross av hvor berøringsvennlig den var.
Du kan nesten lage Metro-look i Windows 10 ved å strekke start-
menyen opp til toppen av skjermen.
Du kan nesten lage Metro-look i Windows 10 ved å strekke start- menyen opp til toppen av skjermen.

De fleste har nok fått med seg at Windows 8 ikke har vært en dundrende suksess for Microsoft. Det høye fokuset på å gjøre operativsystemet berøringsvennlig, gjorde at mange brukere rett og slett ikke følte seg hjemme i Windows 8 og den forhatte Modern UI-startskjermen, også kjent som Metro. Riktignok kan man gjøre flere innstillinger i Windows 8 og Windows 8.1 som gjør operativsystemet en del lettere å bruke.

I september i fjor viste Microsoft fram sitt neste OS som har fått navnet Windows 10. Hvorfor de hoppet over 9-tallet spekuleres det stadig i, men ifølge Microsoft så er det fordi denne nye Windows-versjonen er et så stort sprang fremover at det fortjener å begynne på et rundt tall.

Prøveversjon 

Hva nå enn grunnen til navnet er så synes det åpenbart at Microsoft er ivrig på å legge 8-eren bak seg. Windows 10 er riktignok ikke lansert enda, og blir det heller ikke før et godt stykke ut i 2015. Det de har gjort er å slippe en såkalt Technical Preview slik at man kan prøve OS-et allerede nå. (Windows 10 Technical Preview kan lastes ned her.) Dette gjør nok Microsoft mest for å få hjelp til å luke ut eventuelle feil og mangler underveis i utviklingen, og sjansene er store for at det kommer endringer både i utseende og funksjonalitet før den ferdige versjonen blir lansert. 

Likevel gir det oss et inntrykk av hva Microsoft har tenkt med sitt nye OS.

Startmenyen er tilbake 

Så den touchvennlige startskjermen er borte, betyr det at Microsoft har gitt opp å gjøre Windows touch-vennlig?

Slettes ikke, men de har i alle fall lært at de ikke kan støte fra seg dem som faktisk likte Windows slik det var.  

Viktigst for mange er det nok at startmenyen er tilbake. Den er riktignok blitt pusset opp litt, og den inneholder restene av Modern UI-startskjermen i form av apper som du kan feste til et eget område til høyre for startmenyen.

Det alene gjør Windows 10 mer touch-vennlig enn for eksempel Windows 7. Start-knappen nede i venstre hjørne er nemlig enkel å treffe med fingeren på en touch-skjerm, og så snart start-menyen dukker opp har du også store firkantede ikoner for alle appene du har valgt å feste til startskjermen.

Nesten Metro 

Faktisk kan du nesten emulere utseendet til Modern UI ved hjelp av startmenyen. Du kan nemlig selv justere hvor høy eller lav startmenyen skal være, også arrangerer flisene seg bortover langs skjermen basert på plassen de har til rådighet. Om du har festet veldig mange fliser til startmenyen kan du velge å dra denne nesten helt opp til toppen av skjermen. Derfra vil flisene etter hvert spre seg utover skrivebordet i et Metro-lignende utseende.  

Dette vil dog fortsatt være mindre irriterende enn Windows 8 da flisene fortsatt bare er festet til selve startmenyen og faktisk vil oppføre seg som en startmeny fremfor en hovedskjerm som dukker opp i tide og utide.

Perlene er fortsatt der 

Perle-ikonene som du i Windows 8 fikk frem ved å plassere musepekeren i ett av hjørnene på høyresiden av skjermen, er fortsatt  på plass.

De aktiveres ikke av musepekeren lenger, men popper opp om du sveiper fingeren inn fra høyre på en touch-skjerm. Her har du de velkjente ikonene, samt en stor Start-knapp. Den åpner bare startmenyen, men kan nok være praktisk om man synes startknappen nede i venstre hjørnet er litt for liten og vanskelig å treffe. 

Sveiper du fingeren inn fra venstresiden derimot får du muligheten til å velge mellom skrivebordene dine. Windows 10 støtter nemlig flere skrivebord, slik Linux og Mac OS X har gjort i mange år. En ubrukt meny i Windows 10-innstillingene tyder på at en skal kunne veksle mellom funksjonene for sveipingen. For eksempel synes det som at man skal kunne sveipe inn fra venstre for å bytte mellom de siste brukte appene.

Fortsatt touch-apper 

Selv om Windows 10 i stor grad har vendt tilbake til det klassiske skrivebordet vil fortsatt ett område være dominert av touch-styring.

Windows Store og appene du laster ned herfra nok for det aller meste være type touch-apper. Men også her har Microsoft gjort det mer attraktivt for dem som hater å måtte kjøre disse programmene i fullskjerm.

Disse kan nemlig minskes ned til egne vinduer og behandles mer som vanlige programmer, mens de fortsatt har et grensesnitt som egner seg for touch.

Continuum 

Som sagt er Tecnical Preview-utgaven lagt fra en ferdig Windows 10 versjon, og flere funksjoner vil komme. En slik funksjon som Microsoft har vist frem, men som ikke er til stedet i Windows 10 er «Continuum». Dette er Microsofts måte å løse skiftet mellom et tradisjonelt skrivebord og et berøringsgrensesnitt.

Perle-menyen er fortsatt på plass, men bare om du har en touch-skjerm og kan sveipe fingeren inn fra høyre.
Perle-menyen er fortsatt på plass, men bare om du har en touch-skjerm og kan sveipe fingeren inn fra høyre.
Windows Store består. Her vil det fortsatt være touch-vennlige apper som gjelder.
Windows Store består. Her vil det fortsatt være touch-vennlige apper som gjelder.

I en ett minutt lang video Microsoft har lagt ut ser man hvordan man får spørsmål om å bytte til «Tablet-modus» når man for eksempel kobler Surface fra tastatur-dokken sin. Svarer man ja til dette vil Start-menyen poppe opp og dekke hele skjermen.

Det vil gi et grensesnitt som minner mye om Windows 8, men du vil fortsatt ha elementer fra startmenyen helt til venstre, samt oppgavelinjen nederst.  

Apper fra Windows Store kan som sagt minskes ned i egne vinduer i Windows 10, men med Continuum på plass vil disse poppe opp i fullskjerm igjen så snart du går inne i tablet-modus.  

Vi synes dette ser praktisk ut så sant det fungerer like sømløst i virkeligheten som i Microsofts demonstrasjonsvideo.

Fortsatt touch-fokus 

Microsofts store tabbe med Windows 8 var å prøve å tvinge brukerne over i sitt nye flise-grensesnitt.

Det ble for mye for fort for veldig mange. Microsoft har likevel ikke forlatt touch-tilpassingen, de har bare lært seg å ta det litt roligere.

Microsoft synes å ha en overordnet plan om å skape ett helhetlig OS for både mobil, nettbrett og PC.

Det er et mål vi stiller oss 100 % bak, og Windows 10 synes å være et skritt i riktig retning i så fall. Flere nyheter om Windows 10 fra Microsoft er ventet 21. januar.

Se flere bilder fra Windows 10 her:

Mange av standardappene iWindows 10 er svært touch-vennlige, for eksempel nyhetsappen.
Mange av standardappene iWindows 10 er svært touch-vennlige, for eksempel nyhetsappen.
Continuum-funksjonen er enda ikke på plass i Windows 10, men skal gjøre det sømløst å bytte mellom touch-grensesnitt og vanlig skrivebord.
Continuum-funksjonen er enda ikke på plass i Windows 10, men skal gjøre det sømløst å bytte mellom touch-grensesnitt og vanlig skrivebord.
Touch har kommet for å bli. Gode gamle Paint er på plass i Windows 10 og fungerer med touch-skjerm.
Touch har kommet for å bli. Gode gamle Paint er på plass i Windows 10 og fungerer med touch-skjerm. Foto: Skjermdump
Continuum-startskjermen minner om Windows 8, men har startmeny-elementer til venstre og oppgavelinjen i bunn.
Continuum-startskjermen minner om Windows 8, men har startmeny-elementer til venstre og oppgavelinjen i bunn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen