Kjøkkenekspert: – Noe av det verste du kan gjøre

Hvor ofte bør du bytte kjøkkenklut og hvilken vei bør glassene stå i skapet? Eksperter svarer.

SKJÆREFJØL-TABBE: Å rengjøre skjærefjølen er viktig, men én generaltabbe må man unngå.
Publisert Sist oppdatert

Ett sted bør vi holde så rent som mulig for å unngå å spre smitte: Kjøkkenet.

Kjøkkenhygiene er riktig nok viktig året rundt, for vi vil vel helst unngå smittsomme sykdommer og matforgiftninger både sommer og vinter. Og mange av oss kunne vært flinkere til å sørge for at kjøkkenet er rent.

– Det er mange som kunne vært mer nøye i noen sammenhenger. Kunnskap og gode rutiner kan være fornuftig, sier Jostein Medhus, som er mat- og drikkefaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi.

JOSTEIN MEDHUS: Mat- og drikkefaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi.

Vi har samlet noen spørsmål om kjøkkenet som du kanskje har lurt på.

Hvor ofte bør vi bytte kjøkkenklut og oppvaskbørste?

– Det viktige er ikke hvor ofte man bytter, men hvordan de brukes og oppbevares, sier Solveig Langsrud, seniorforsker ved Nofima.

Hun starter med kjøkkenklutene:

– En oppvaskklut kan gi oppvekst av 1-10 milliarder bakterier dersom den ikke tørker mellom bruk. Bakteriene er som oftest ikke farlige, men det kommer an på hva kluten er brukt til, sier hun.

For å redusere vekst av bakterier og hindre at farlige bakterier vokser i kluten, bør man velge oppvaskkluter som tørker fort, og de må skylles godt og henges opp etter bruk.

– Dersom du bruker kluten til å tørke opp noe som kan inneholde farlige mikrober, som et husdyr, oppkast, jord eller rått kjøtt, bør kluten byttes ut med en gang, og du bør vaske hendene. Den brukte kluten bør vaskes ved minst 60 grader, sier hun.

Heldigvis er de fleste relativt flinke til å tenke på dette.

– I en undersøkelse fant vi at kun syv prosent av nordmenn bruker og oppbevarer kluter på en utrygg måte, det vil si at de verken bytter den etter bruk til noe som kan utgjøre en fare eller henger kluten opp etter bruk, sier hun.

Når det gjelder oppvaskkoster, overlever ikke bakteriene like godt der som i kluter, siden de som oftest tørker raskere.

– Allikevel gjelder de samme reglene som med kluter, at de bør skylles godt og henges opp, og at man vasker dem i oppvaskmaskin om de er brukt til å vaske noe som kan inneholde farlige mikrober, sier Langsrud.

SOLVEIG LANGSRUD: Seniorforsker ved Nofima.

Hvor ofte bør vi bytte kjøkkenhåndkle?

– Jeg tror at når det gjelder både kjøkkenhåndklær og oppvaskklut, så kan jeg generelt si at de aller fleste bør bytte det oftere enn de gjør, sier Medhus med en latter.

BAKTERIEKILDE: Ekspertene råder de fleste til å vaske kjøkkenhåndkleet oftere enn man gjør i dag.

– Det aller viktigste er at de får henge såpass luftig at de tørker så fort som mulig. For fuktige kluter og håndklær blir fortere et problem jo lenger de er fuktige.

Hvor ofte håndkledet bør byttes kan variere. Det er forskjell på en travel husholdning på fem og en som bor alene og sjeldent er på kjøkkenet.

– Men et kjøkkenhåndkle bør i hvert fall byttes et par ganger i uka, det syns jeg er et minimum. Er dere en familie på fem bør dere nok vurdere å bytte det enda oftere. Bor man alene holder det kanskje med et par ganger i uka.

Han understreker at håndkledet ofte brukes på ting du skal putte i munnen.

– Du bruker det kanskje til å tørke bestikk og glass, og er det bakterier på håndkledet, kan det potensielt overføres til ting du spiser og drikker, sier han.

Hvilken vei bør bestikket stå i oppvaskmaskinen for å bli renest mulig?

Her er svaret ganske enkelt: Med spisesiden opp.

– Leverandører av maskinene anbefaler å sette det med skaftet ned. Unntaket er skarpe kniver, på grunn av risiko for å skjære seg, sier Langsrud.

RIKTIG VEI: Bestikket bør stå med skaftet ned for å bli renest mulig.

Hvilken vei skal glassene stå i skapet?

Opp eller ned? Hva er lurest?

– Den største faren med glass som står med åpningen opp, er at det over tid vil dannes støv inni glasset. Men hvis du snur glasset andre veien, vil det fortsatt komme støv på utsiden av glasset. Og når du drikker, vil du være i kontakt med både utsiden og innsiden av glasset, sier Medhus.

Glass som ikke brukes daglig, ville han vurdert å sette med åpningen ned, fordi de blir stående lenge og samle støv. Glass som brukes ofte, kan stå med åpningen opp.

– Hjemme har jeg vinglass som ikke nødvendigvis brukes så mange ganger i løpet av året, og dem må jeg stort sett pusse litt før jeg bruker dem, sier han.

Hvis du er av den ivrige typen som tømmer oppvaskmaskinen raskt, risikerer du at glassene fortsatt er våte når de settes inn i skapet. Våte glass bør ikke stå med åpningen ned.

– Jeg pleier å tørke med et kjøkkenhåndkle når jeg tar ut tidlig av oppvaskmaskinen, for å unngå fukt i glassene. Jeg kjenner mange kokker som gjerne legger et papirhåndkle eller kjøkkenhåndkle i skapet, og lar glassene stå på det. Da vil vanne renne ned på håndkledet. Det er fornuftig.

Klikk.no har også tidligere skrevet om dette dilemmaet, da var svaret fra Gjøvik Glassverk at glassene bør stå med åpningen (klokka) opp.

Årsaken er blant annet at dersom man setter glassene «ned» etter vask, kan noe av fuktigheten bli innestengt i glassene og man kan risikere at glassene blir grå.

Bør vi vaske grytevotter?

Grytevotter brukes daglig, og ofte kan de få litt søl på seg når vi tar ut mat av ovnen. 

Men ikke alle tenker på at grytevottene bør vaskes. For det bør de vel?

– Ja, hvis de er synlig skitne eller du har brukt dem med urene hender, sier Langsrud.

Les også: (+) Hytteeier fortviler: – Vi må betale bomavgift både når jeg kjører til og fra hytta – er dette lov?

Hvordan er det best å oppbevare brød?

Ikke alle husholdninger spiser et brød om dagen, slik at brødet kan bli liggende i flere dager. Hvordan bør det oppbevares?

– Brød er trygt så lenge du ikke ser eller lukter muggvekst. Aller tryggest er det å fryse ned brød som du vet du ikke vil bruke i løpet av noen få dager. Ellers kan det oppbevares i originalemballasjen eller i en plastpose, sier Langsrud.

GODT TIPS: Hvis du vet at du bare spiser noen brødskriver om dagen, er det lurt å fryse ned halve brødet. Da unngår du at det blir tørt og gammelt.

Skjærefjøler: Dette må du aldri gjøre

Medhus forteller at han har hørt diskusjoner om skjærefjøler så lenge han har vært kokk.

– Dette er noe fagmiljøet har diskutert i årevis. Det ene øyeblikket er trefjøler synderen, det neste er det plastfjøler. Det er ulike meninger og diskusjonen går fram og tilbake, sier han.

Men selv om fagmiljøet er uenige, er det noen regler alle bør følge.

– Det aller, aller viktigste, er at man bør vaske skjærefjøla etter bruk. Jeg pleier å sette den på høykant og la den tørke sånn. 

– Noe av det verste du kan gjøre, er hvis du vasker den og legger en fuktig fjøl oppå en annen fjøl i skuffen. Da vil det være fukt mellom fjølene, og der kan det dannes grobunn for bakterier, sier han.

Han mener også at det er viktig å vurdere hvordan fjøla ser ut.

– Hvis den er 15 år gammel, har skiftet farge i midten og er så nedskåret at den ser mer ut som en salatbolle enn en skjærefjøl, så må den byttes ut. Beklager, men det er ingen vei utenom. Det er ikke verdens største investering, så bytt hvis den ikke ser ut i måneskinn, sier han.

Hvordan bevare skjærefjølen

Om du er oppriktig glad i skjærefjøla, har Medhus et godt råd.

– Hvis du har en skjærefjøl som er litt tjukk og god – noen har fjøler som er 3-4-5 cm tjukke – så er det mange byggevarebutikker som har planhøvel, en maskin som kan høvle planker. Da går det an å ta med trefjøla og spørre om du kan få høvla den noen millimeter. Få høvla den på begge sider, så den blir rett. Da får du også høvla bort det øverste laget, og du vil i mange tilfeller kunne forlenge levetiden for en billig penge.

Et annet tips, er å dyprense skjærefjøla. Dette kan hjelpe trefjøler, men også andre typer.

– Vask skjærefjøla og dryss et godt, godt lag med salt på hele fjøla. La det ligge over natta, og så koster du vekk saltet og vasker den godt. Saltet vil være med på å trekke ut urenheter fra skjærefjøla. Men er den utslitt, så er den utslitt, sier han.

Bruker du skjærefjøl, er likevel det aller viktigste å bruke den riktig ved tilbereding av mat.

– Bruker du en skjærefjøl med rå kylling eller rå fisk eller den type ting, må du enten snu skjærefjøla eller vaske den før du skjærer andre ting. Tenk på dette med kryssforurensning. Hvis du har hatt rå ting på fjøla, kan du ikke legge stekt kylling tilbake samme sted. Det er veldig, veldig problematisk, sier han.

Les også: Ser du hva som er feil på dette kjøkkenet?

Bonus: Hvilken rekkefølge skal bestikket ha i skuffen?

Hvordan vi bør organisere kjøkkenskuffen er en evig diskusjon. I hvilken rekkefølge bør bestikket ligge? 

De lærde strides, men svaret er ganske enkelt: Det er en smakssak.

DITT VALG: Hvordan du ønsker å ha bestikket liggende i skuffen, avhenger av smak og behag.

Med tanke på at de fleste bruker venstrehånden til gaffel og høyrehånden til kniv, kan du spare et lite sekund på å ha gafler til venstre for knivene i skuffen. Da ligger de tross alt i riktig hånd når du skal dekke på bordet. Det er denne varianten både IKEA og Clas Ohlson går for på sine nettsider: Gaffel, kniv, skje.

På Hardangerbestikks nettsider går de for en annen variant: Kniv, gaffel, skje. Kitch’n går derimot for det litt mer originale gaffel, skje, kniv.