Nyhet: Peel P-50

Verdens minste kommer tilbake

Småbilsegmentet får en helt annen betydning nå som verdens minste bil, Peel P-50, gjenoppstår – og det som miljøvennlig elbil!

Publisert Oppdatert

Historikk: Peel P-50

Peel P-50 ble bygget i byen Peel på den britiske øya Isle of Man og ble produsert i hele 60 eksemplarer i perioden 1962 til 1965. Ryktene skal ha det til at kun 20 av disse lever den dag i dag. Praktisk nok kom bilen med et håndtak på bakluka. Grunnen? Bilen hadde tre gir framover, men ingen revers!

I tillegg til kjendisstatusen som fulgte etter at den ble kåret til verdens minste bil er kanskje dens opptreden i det britiske bilprogrammet Top Gear det de fleste husker den for. 196 centimeter lange Jeremy Clarkson beviste at selv lange personer kunne komme seg gjennom Londons travle gater med den lille knerten. Se den morsomme videoen nederst i artikkelen.

Det finnes mange småbiler der ute. Noen er fysisk små, andre har bare et navn som tilsier at de skal være små. Mini er kanskje bilen de fleste tenker på i den sammenheng, men Mini er en gigant å regne i forhold til britiske Peel P-50.

Det samme gjelder også småttingene Fiat 500, Smart Fortwo, Toyota IQ, Think og Buddy.

Den mikroskopiske trehjulingen kom til verden på begynnelsen av 60-tallet og med sine 137 centimeter i lengden, 104 centimeter i bredden og totalvekt på fattige 59 kilo, er den fortsatt å finne i Guiness rekordbok der den står oppført som verdens minste bil. Hederen til tross så ble aldri Peel noen storselger, men nå 50 år senere settes den igjen i produksjon - som elbil riktignok.

P-50 hadde absolutt miljøaspektet i orden, den "kruttsterke" bensinmotoren med 0,049 liter slagvolum og hele 4,2 hestekrefter nøyde seg med pene 0,28 liter på mila. Men nå er altså bensinmotoren erstattet av en elmotor. Noen tekniske detaljer har hittil ikke lekket ut, men vi vil tippe at ytelsene blir hakket bedre denne gangen. Rekkevidden er det ikke så farlig med, for dette er neppe bilen for de lengste utfluktene likevel.

Her er den originale reklamevideoen av P-50.

Slik gikk det da Top Gear testet P-50.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning