Spesifikasjoner

Optisk: DVD-brenner slimline

CPU: Intel Atom 330 1,6 GHz

Grafikk: Nvidia ION

RAM: 2 GB

Harddisk: 320 GB

Mål: 18,6 x 19,5 x 7 cm

Kort sagt:

+ Nvidia ION håndterer HD veldig bra

+ Svært liten formfaktor

+ Frihet til å velge eget operativsystem

+ Mulighet til å velge Blu-ray


- Sliter litt med Flash-basert HD-video

- Ingen USB i front

- Begrensede oppgraderingsmuligheter

Den lille PC-en fra AsRock har beskjedne ytre mål.

Vi har sett mindre PC-er før, for eksempel Asus Eee Box, men denne har integrert optisk stasjon. Multicom, som har levert PC-en, har utstyrt den med et DVD-drev, men for noen hundredlapper ekstra får du Blu-ray i stedet.

Denne lille tassen spiller nemlig HD med den største selvfølge.

Les også: De beste TV-kjøpene

Grafikkbrikken på hovedkortet er nemlig en Nvidia ION, som kan ta seg av dekodingen av HD-video i Windows uten at prosessoren belastes.

Betingelsen er at man benytter et avspillingsprogram eller en avspillingskodek som kan benytte seg av denne muligheten (se her for utfyllende detaljer).

Under testingen hadde vi stor suksess med HD via Media Player Classic Home Cinema, mens HD-innhold fra flash-baserte tjenester som YouTube fungerte dårlig, nettopp på grunn av at denne typen video legger jobben på prosessoren i stedet for grafikkbrikken. Flash 10.1 skal ordne dette, men denne flash-versjonen finnes ennå kun i en betautgave.

PC-en kobles enkelt opp mot flatskjermen med HDMI, og så fort Nvidia-driveren er installert, er det enkelt å finne de rette innstillingene for oppløsning og oppfriskingsrate i kontrollpanelet.

Lyden kan du kjøre ut over HDMI, via SPDIF (optisk), eller analogt. Det er seks USB-porter, men alle er plassert på baksiden. Helst ville vi hatt to porter på fremsiden også.

Strømforsyningen er av samme type som til bærbar PC, noe som eliminerer enda en viftekrevende varmekilde inne i PC-en.

Les også: Slik modifiserer du Apple-TV

Dobbeltkjerne

Legg merke til at det er dobbeltkjerneutgaven av Intel Atom som sitter i denne maskinen.

Det betyr at den håndterer samtidig bruk av flere programmer bedre enn tilsvarende maskiner med enkeltkjerneversjonen av Atom.

Likevel merker man at dette ikke er noe råskinn av en maskin. Sitter man og lytter til musikk samtidig som man gjør klart et lysbildeshow, og nedlastinger og Windows Update jobber i bakgrunnen, merker man at oppgaver blir satt i kø.

Likevel vil vi si at ytelsen er tilstrekkelig for en maskin som skal stå i stuen oppkoblet mot TV-en, siden den typiske bruken vil være film, musikk, lysbildeshow og surfing.

Ikke lydløs

AsRock NetTop er definitivt stillegående, men lydløs er den ikke.

Viften høres godt dersom maskinen står synlig.

Vi mistenker at viftestyringen ikke er helt optimal, siden støynivået er konstant enten maskinen jobber hardt eller ikke.

Inne i et skap ble heldigvis all lyd fra PC-en eliminert. Takket være den lave varmeutviklingen fra Atom og ION, opplevde vi aldri at AsRock fikk pusteproblemer inne i skapet.

Les også: Denne bilen er et beist

Merk at denne PC-en selges uten operativsystem.

Det må du installere selv.

Vi testet den med Windows 7, noe den kjørte med største selvfølgelighet.

Dette er en super stue-PC for deg som liker valgfriheten til å velge det operativsystemet du liker best selv, og som gidder å sette deg inn i problematikken rundt avspillingsprogramvare og -kodek for full utnyttelse av HD-kapabilitetene til AsRock NetTop.

En flott entusiast-PC for deg som vil ha PC i stua, men som ikke gidder å ha en diger, fullverdig monster-PC under TV-en.

Les også: Slik bytter du grafikkort

PS! Asrock har kommet med en oppgradert versjon av denne modellen. Den heter Asrock ION 330 HT. De eneste endringene i forhold til vår testmodell, er at HT-versjonen har fått trådløst nettverk og fjernkontroll.Les hele saken

Spesifikasjoner

Produsent Multicom
Pris 2599

Vår karakter

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!