Vinterdekkguide:

Dette må du vite om vinterdekk

Julestria er den tiden av året vi krasjer mest. Julestress og såpeglatte veier dekket med snø og is sørger for unødvendig mange kollisjoner.

Foto: FOTO: Atle Gulbrandsen
Publisert Oppdatert

Et godt utgangspunkt er å alltid ha utstyret i orden, derfor gir vi deg all den infoen du trenger om vinterdekk. Hjulskift, testvinnere, billige vinterdekkpriser og krav til vinterdekk.

Gamle vinterdekk mot nye? Les testen her.

Reglene

Lover og regler rundt vinterdekk for personbiler er ganske så oversiktlig:

  • Vinterdekk, enten de har pigger eller ei, er spesielt merkede dekk med mønsterdybde på minst 3 mm.
  • Vinterdekk skal være med et av disse alternativene: M+S, MS, M&S, M-S, eller Mud and snow.

Uansett merking, er mønsterdybde-kravet absolutt. Vi anbefaler riktignok på det sterkeste at du setter grensen ved 5 millimeter. Her ser du hvordan du måler mønsterdybden.

Piggdekk kan brukes i tidsrommet 1. 11 til og med 30.03. I de nordligste fylkene kan piggdekk brukes fra og med 16. oktober til og med 30. april.

Dekkene må være godkjente for bilen din. Informasjonen finner du i vognkortet, og skal samsvare med merkingen på dekket. Se her for å lære å lese dekket ditt - så du kan forsikre deg om at du kjører lovlig.

Høstens aller viktigste bilsjekk: Tåler dekkene dine en våt og glatt høst? Det er veldig fort gjort å sjekke dette, og det koster minimalt. Les hva du må sjekke, og hvordan du skal vurdere dekkene dine her. Sjekk også lufttrykket; altfor mange kjører rundt med altfor lite luft i dekkene. Dette er både trafikkfarlig, gir økt slitasje på dekkene, og høyere forbruk. Å sjekke, og å gjøre noe med dette, koster ingen ting. Les mer om dette her.

Er du klar for snøkaos? Her finner du en tipssamling du bør lese.

Du må lære

MÅL! Å måle mønsterdybden er en svært rimelig, men svært viktig ting å gjøre. Gjør det nå!
MÅL! Å måle mønsterdybden er en svært rimelig, men svært viktig ting å gjøre. Gjør det nå! Foto: Aalbergsjø, Kjell Magne

Fjellvettreglene sier at man skal lytte til erfarne fjellfolk. Hva dekk angår, er det også svært nyttig å lytte til de som virkelig kan noe om disse svarte rundingene. Kjell Magne Aalbergsjø, landets mest erfarne dekktester, gir her sine gode og velmente dekktips.

Les også:

Om du skal bytte dekk, noe vi anbefaler de fleste å vurdere sterkt i disse dager - enten til nye sommerdekk, så du takler våt, kald og glatt asfalt på en tryggere og bedre måte enn med de slitte sommerdekkene du kjører på og så gjerne vil bruke opp siste rest av før vinterdekkene skal på, eller til vinterdekk, kan det være nyttig å se denne videoen:

Se video: Slik skifter du hjul

Finn dine egne dekk

Om du skal ha nye vinterdekk, bør du absolutt ikke kjøpe de første og billigste du kommer over. Og de dekkene naboen kjøper, er ikke nødvendigvis de beste for deg. I stedet bør du lære deg litt om vinterdekk, så du vet hva du skal kjøpe.

Stor guide: Slik kjøper du vinterdekk

TREKKEGENSKAPER: Husk at du ikke bare skal komme deg fram på glatta - du skal svinge og bremse, også.
TREKKEGENSKAPER: Husk at du ikke bare skal komme deg fram på glatta - du skal svinge og bremse, også.

Hvilke dekk skal du kjøpe? Her finner du testene:

Dersom du setter på nye vinterdekk nå, skal de kjøres inn. Da bør du lese dette, så du gjør det riktig og beholder dekkenes egenskaper på best mulig måte.

Hva skal du velge?

Så, når du vet hva du skal se etter, er det på tide å finne ut hvilket dekk du skal kjøpe.

En mulighet er å lytte til selgeren, som muligens har en personlig og økonomisk interesse av å selge deg en viss dekkmodell.

En annen mulighet, er å lese uavhengige dekktester for å finne ut hvilket dekk som faktisk er det rette for deg.

Da bør du lese her:

Til sist må vi bare gjenta noen ting vi har skrevet så mange ganger før: Det er ikke noe som heter testvinner når det gjelder dekk. Alle dekk er spesialiserte, med sine fordeler og ulemper. Altså er oppgaven din å finne det dekket som passer deg, din bil og dine kjøreforhold.

GLATT: De fysiske lovene gjelder i høyeste grad, selv om du har kjøpt deg nye, fine valser.
GLATT: De fysiske lovene gjelder i høyeste grad, selv om du har kjøpt deg nye, fine valser. Foto: Aalbergsjø, Kjell Magne

Og til slutt, en regel som gjelder absolutt alle, og absolutt alltid:

Uansett hvor gode dekk du har, må du kjøre etter forholdene. De fysiske lovene har en tendens til å gjelde, selv om du har brukt mye penger på nye, fine, svarte dekk. De blir faktisk mer merkbare når det er glatt.

Her er de nye familiebilene

TRYGT? Å kjøre med riktige dekk handler både om sikkerhet og komfort. For deg, og for alle andre.
TRYGT? Å kjøre med riktige dekk handler både om sikkerhet og komfort. For deg, og for alle andre. Foto: Aalbergsjø, Kjell Magne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning