Forrige uke spurte vi våre lesere om de hadde sjekket om sommerdekkene deres tåler en våt og glatt høst. Vi har telt opp og kommet fram til følgende.

Vi får ta det positive først, og hele 60 prosent av de spurte har faktisk sjekket at dekkene holder. Under heftig regn og dårlig vær er det veldig viktig at mønsteret i dekket er bra nok til å få vannet unna slik at bilen beholder kontakten med underlaget.

Andre har kanskje god tro på egne evner bak rattet. 20 prosent svarer at de ikke har sjekket dekkene, og dermed regner med at de er bra nok. Når sant skal sies er det sikkert mange som har relativt nye dekk som skal holde og ikke trenger å sjekkes.

Den siste 20 prosenten sier at de ikke vet hvordan det gjøres. Dette er forståelig siden det ikke er obligatorisk å kunne. Man skal riktignok lære seg minimum mønsterdybde på dekket når man tar sertifikatet.

Hvordan dette gjøres det kan du se under.

Slik måler du mønsterdybden i dine dekk.

  1. Kjøp en mønsterdybde-måler på din nærmeste bilrekvisitabutikk. Dette er et enkelt lite verktøy som alle kan bruke og som koster fra 20-50 kroner.
  2. Følg bruksanvisningen på pakken, mål dybden og sjekk om mønsterdybden holder i forhold til de fastsatte minstemålene.

Sommerdekk skal ha en minimumsdybde på 1,6 millimeter.

Vinterdekk skal ha en minimumsdybde på 3 millimeter.

En mønsterdybde-måler som dette er en viktig investering. © Foto: Arkiv

Klikk.no/bils dekkekspert Kjell Magne Aalbergsjø, som har stått for dekktester for en rekke publikasjoner gjennom flere år, finner grunn til å understreke at dette er minimumstall.

Les også:

Dekkekspertens tips

Årets sommerdekknyheter

Slik testes dekk

- Dekkenes evne til å få unna vannet begynner å synke lenge før minimumsdybden er nådd, med blant annet lengre bremsestrekning som resultat.

Aalbergsjø anbefaler derfor at du bytter ut sommerdekkene ved 3 millimeter mønsterdybde. For vinterdekk er Aalbergsjøs anbefaling å bytte dem ut med nye når mønsterdybden er mindre enn 5 millimeter.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!