Vinterdekk

Bytt til vinterdekk nå

Spesielt hvis du har tenkt deg på fjellet i høstferien.

SKIFT DEKK: Det er fare for sludd og snø på fjellet neste uke. Derfor bør du legge om dekk allerede nå.
SKIFT DEKK: Det er fare for sludd og snø på fjellet neste uke. Derfor bør du legge om dekk allerede nå. Foto: FOTO: Lise Åserud / SCANPIX
Publisert Oppdatert

- Det blir kaldere utover uka, og i begynnelsen av neste uke er det fare for sludd og snø over 1000 meter. Seinere i uka kan det komme såpass lavt som ved 6-700 meter, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Lars Hole.

Med andre er det tryggest å legge om til vinterdekk før høstferien. Det må uansett gjøre som ikke lenge, og da er det greit å være på den sikre siden. Hvis du er usikker på hvordan det gjøres, kan du ta en titt på denne vidoen.

Bør kjøres på bar vei

Kjell Magne Aalbergsjø er tidligere biljournalist og en av Norges fremste eksperter på dekk. Han har gjennomført flere titalls dekktester, og er også klar på at det begynner å blir på tide med dekkskift.

- Når nattefrosten melder seg, er det greit å legge om, sier han.

Ifølge Aalbergsjø har dekkene godt av å rulle en god del på bar asfalt før man begir seg ut på snødekte veier. Spesielt nye dekk har en hinne av slett gummi som bør slites bort før vinteren kommer, og Aalbergsjø anbefaler at man kjører mellom 50 og 100 mil på bar asfalt med piggfrie vinterdekk.

Piggfrie vinterdekk har fiber, harde partikler eller luftblærer i gummien for å gi godt feste på is. I innkjøringsperioden skal du være ekstra oppmerksom på at nye dekk er glatte på våt vei, og du skal unngå kraftige akselerasjoner og oppbremsinger samt hard svingkjøring.

Piggdekk må også kjøres inn

HINNE: Piggfrie dekk har en hinne som må slites bort før de yter sitt beste på vinterføre. Dekkekspert Kjell Magne Aalbergsjø anbefaler at man kjører mellom 50 og 100 mil på bar asfalt før snøen kommer.
HINNE: Piggfrie dekk har en hinne som må slites bort før de yter sitt beste på vinterføre. Dekkekspert Kjell Magne Aalbergsjø anbefaler at man kjører mellom 50 og 100 mil på bar asfalt før snøen kommer. Foto: FOTO: Kjell Magne Aalbergsjø

Også piggdekk trenger innkjøring. Rundt 1000 kilometer på bar asfalt gir piggdekkene best levetid, men her må man vente litt. Så lenge ikke føret krever det, er ikke piggdekk lovlig før 1. november i Midt- og Sør-Norge. I Nordland, Troms og Finmark kan man kjøre med piggdekk fra og med 15. oktober.

Også piggdekk krever rolig kjøring i innkjøringsfasen. Vær varsom med både gass og brems for å sikre piggenes levetid. Kjører du dekkene for hardt de første milene, kan du risikere at piggene havner for lagt ut. Dette gir deg i så fall bedre grep på is, men øker samtidig risikoen for at piggene forsvinner i løpet av det første året.

Les også:

Denne hindrer bulker og riper ved parkering

Åtte tips når du skal kjøpe vinterdekk

Slik sjekker du om du trenger nye dekk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning