Test: Mazda CX-5 2,0 4x4, 2012-modell

Dette blir en SUV-slager

Mazda har endelig bygd en god kompakt-SUV. Les testen!

Publisert Oppdatert

De kompakte SUV-ene er svært populære. Nordmenn liker den litt røffere framtoningen, økt høyde og muligheter for firehjulsdrift (men svært mange av dem selges faktisk med kun forhjulsdrift).

Konkurransen i bilklassen blir stadig hardere. Nå er Mazda her med CX-5, og etter alt å dømme vil den raskt bli merkets bestselger.

CX-5 er blant de større bilene i klassen. Derfor har Mazda pekt ut VW Tiguan som den nærmeste konkurrenten, men venter også hard kamp om kundene fra den kommende Ford Kuga, som vokser litt.

Andre biler i klassen er den stadig godt selgende Nissan Qashqai, Subaru XV, Mitsubishi ASX, Honda CR-V, søskenparet Kia Sportage og Hyundai ix35 samt Toyota RAV4.

For å foregripe konklusjonen: Mazda CX-5 gjør seg overhodet ikke bort når vi sammenligner den med de andre SUV-ene fra "folkebilmerkene".

Kjøreegenskaper: 6

Vår testbil har firehjulsdrift og toliters bensinmotor med 160 hk. I testperioden har det vært tørre veier.

Under slike forhold er Mazda CX-5 helt på topp i sin klasse når det gjelder kjøreegenskaper. Den legger seg nærmere en vanlig, lav personbil enn de andre i klassen.

Dette merker vi både når vi tester de egenskapene i kritiske situasjoner på lukket bane og under mer normal kjøring.

VELKJØRENDE: Mazda CX-5 stiller til start med kjøreegenskaper i tetsjiktet blant SUV-ene. Én årsak til det er at Mazda har holdt vekta nede. FOTO: Petter Handeland
VELKJØRENDE: Mazda CX-5 stiller til start med kjøreegenskaper i tetsjiktet blant SUV-ene. Én årsak til det er at Mazda har holdt vekta nede. FOTO: Petter Handeland

I banetestene (dobbelt unnamanøver - også kalt elgtest - og slalåm) imponerer Mazda CX-5 ved å ta seg trygt og kontrollert gjennom kjeglene i hastigheter få andre SUV-er greier.

Skyactive

Nye modeller fra Mazda skal bygges etter prinsipper kalt Skyactive.

Noe av det viktigste med Skyactive er lavere vekt. Virkemidlene er omfattende: Mazda bruker mer strekkfast stål, og kan dermed redusere mengden av metall samtidig som styrken faktisk øker. I karosseriet er bærende deler lagt i så rette linjer som mulig.

For understellets del oppgir Mazda at en systematisk gjennomgang i hvordan deler konstrueres både har spart kilo og økt kjøreglede.

Også motorene er lettere. For dieselmotorens del er dette delvis et resultat av at kompresjonen er senket til 14,0:1. Det gir "snillere" eksplosjoner i motoren, som i sin tur lar Mazda bruke mer aluminium og tynnere gods i bevegelige deler. Girkassene er også slanket i volum og vekt.

Ved bykjøring er den lettkjørt, og høyden gir den følelsen av ekstra oversikt og trygghet som mange liker. Under ivrig landeveiskjøring gjenspeiles resultatene fra banekjøringen: CX-5 er forutsigbar og føles godt balansert. Her er det for eksempel ingen overdreven krenging.

CX-5 er den første Mazdaen bygd etter merkets nye Skyactive-filosofi, som blant annet handler om å redusere vekta.

CX-5 er lettere enn de fleste andre bilene i klassen (1450 kg med fører), og det er en av grunnene til at CX-5 er bra når prøvelsene blir tøffe. Mye vekt i høyden er nemlig ikke en god oppskrift på god kjøredynamikk. Mer om Skyactive kan du lese i rammesaken til venstre.

Firehjulsdriftssystemet i CX-5 er av den typen som kobler seg inn når sensorer oppdager hjulspinn. Da kan inntil 50 prosent av kraften sendes til bakhjulene.

På tørt underlag med godt grep er det ikke mulig å kjenne stort til hvor drivkreftene går under normale hastigheter. I hovedsak oppleves bilen som om den er forhjulsdrevet, blant annet med lett understyring dersom en gir gass i en sving.

Motor: 4

TO OG FIRE: Som nesten alle andre kompakt-SUV-er på markedet kan Mazda CX-5 fås med enten to- eller firehjulsdrift. Kun forhjulsdrift sparer penger og drivstoff, mens firehjulsdrift særlig gir bedre vinteregenskaper. Firehjulsdriftssystemet er av den typen der bakhjulene får kraft først når sensorer registrerer hjulspinn. FOTO: Petter Handeland
TO OG FIRE: Som nesten alle andre kompakt-SUV-er på markedet kan Mazda CX-5 fås med enten to- eller firehjulsdrift. Kun forhjulsdrift sparer penger og drivstoff, mens firehjulsdrift særlig gir bedre vinteregenskaper. Firehjulsdriftssystemet er av den typen der bakhjulene får kraft først når sensorer registrerer hjulspinn. FOTO: Petter Handeland

Testbilen har en toliters bensinmotor med 160 hk og 208 Nm dreiemoment. Teknisk sett utmerker den seg med svært høy kompresjon (14,0:1), som gir høyere virkningsgrad og skal redusere forbruket.

TESTDATA OG TEKNISKE DATA Mazda CX-5 2,0 4x4

TEKNISKE DATA

 • MOTOR, CM3: 1998
 • EFFEKT, HK VED O/MIN: 160/4000
 • DREIEMOMENT, NM VED O/MIN: 208/4000
 • EGENVEKT, KG: 1450
 • TILHENGERVEKT, KG: 1800/725
 • LENGDE/BREDDE/HØYDE, CM: 454/184/167
 • BAGASJEROM, LITER: 503-1602
 • STANDARD DEKKDIMENSJON: 225/65R17
 • FORBRUK, EU-MIX L/MIL: 0,66
 • CO2-UTSLIPP, G/KM: 155
 • 0-100 KM/T, FABRIKK, SEK.: 10,5
 • TOPPFART, KM/T: 197
 • PRIS FRA, KR: 351 600 (Advance)
 • PRIS TESTBIL, KR: 394 600

TESTDATA

 • 0-100 KM/T, SEK.: 10,4
 • 60-100 KM/T, 3. GIR: 7,5
 • 60-100 KM/T, 4. GIR: 9,9
 • 60-100 KM/T, 5. GIR: 13,2
 • 80-120 KM/T, 3. GIR: 8,2
 • 80-120 KM/T, 4. GIR: 10,6
 • 80-120 KM/T, 5. GIR: 14,5
 • 80-120 KM/T, 6. GIR: 22,5
 • STØY TOMGANG, dBA: 39,0
 • STØY 50 KM/T, dBA: 59,8
 • STØY 80 KM/T, dBA: 65,9
 • STØY 100 KM/T, dBA: 68,7

Motoren har ikke turbo, i motsetning til svært mange andre nye bensinmotorer for tida. Den generelle trenden er lavere sylindervolum (typisk 1,6 liter) sammen med turbo for bokstavelig talt å blåse opp kreftene.

Sjekk hvordan små, bensindrevne turbomotorer fungerer i ulike biler.

En særegenhet ved motoren er at den går opp på middels høyt turtall når du starter den, før den roer seg etter rundt 20 sekunder. Dette er en tilpasning til den høye kompresjonen.

Ellers oppleves den som en vanlig selvpustende motor. Støynivået er lavt og lyden snill. Den er lettbrukt, og det er mulig å bruke sjettegiret mye under normal kjøring.

Men du må gire ned minst to trinn om du ønsker akselerasjon. Her ville turbo og høyere dreiemoment gitt en mer moderne følelse.

Mazda CX-5 leveres også med 2,2-liters diesel med 150 hk og 380 Nm dreiemoment. Test av den kommer så snart vi har fått kjørt den.

Ytelser: 4

Tallenes tale for Mazda CX-5 2,0 4x4 er 7,5 sekunder som bestenotering for 60-100 km/t og 8,2 sekunder for 80-120 km/t.

Om vi sammenligner med måleresultater for folke-SUV-er flest (de aller fleste med dieselmotor), er det første tallet relativt svakt, mens det andre er godt. Det er typisk for en bensinmotor som trenger høyt turtall for å yte sitt beste.

En direkte sammenligning til Mazda CX-5 2,0 4x4 finner vi egentlig ikke i teststatistikkene våre - så sjeldne er selvpustende bensinmotorer blitt blant SUV-ene.

Nærmest kommer Subaru XV 2,0, men den har CVT-automat. Subaruen er klart raskere ved kickdown, med 5,5 og 7,2 sekunder som tilsvarende akselerasjonsresultat. Da høres det til gjengjeld ut som om motoren er på vei ut av motorrommet, for da går XV på tilnærmet maksimalt turtall hele tida.

Ved normal kjøring savner vi mer dreiemoment på lavt turtall i CX-5 med bensinmotor. Det ville gjort for eksempel en forbikjøring til en mer avslappet affære.

Eksteriør: 5

Det er ikke bare Skyactive som er nytt ved Mazda CX-5. Også designtemaet, som kalles "Kodo - soul of motion", er det CX-5 som er først med.

RYDDIG: Mazda CX-5 i Sport-utgave har masse utstyr inkludert skinnseter. Det løfter inntrykket av interiørkvaliteten, uten at bilen når statusbilnivå. (Testbilen har manuelt gir, ikke automatgir som på bildet.) FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
RYDDIG: Mazda CX-5 i Sport-utgave har masse utstyr inkludert skinnseter. Det løfter inntrykket av interiørkvaliteten, uten at bilen når statusbilnivå. (Testbilen har manuelt gir, ikke automatgir som på bildet.) FOTO: Egil Nordlien, HM Foto

Kodo er inspirert av kreftene, skjønnheten og bevegelsene i naturen, sier Mazda. Intet mindre.

Om vi skal beskrive utseendet, vil vi si at kombinasjonen av rolige hovedlinjer og kurver og linjer i sidene gjør CX-5 til en elegant folke-SUV. Dessuten bidrar blant annet en bratt grill til at CX-5 minner litt om en BMW-SUV i noen vinkler sett forfra.

Interiør: 5

Som nevnt er CX-5 blant de større bilene i klassen for folkelige SUV-er. Bilklassen er ikke kjent for å gi veldig mye plass i forhold til utvendig størrelse, men i CX-5 er plassen relativt godt utnyttet.

I kupeen har vi ingenting å klage på. Undertegnede er 187 cm, og jeg har god plass når jeg sitter i baksetet "bak meg selv" (altså med forsetet stilt inn for en behagelig sittestilling for meg).

CX-5 er også noen centimeter bredere enn de nærmeste konkurrentene. Det kan være avgjørende om du for eksempel skal ha plass til tre barneseter (avhengig av barnesetetype).

Bagasjerommet er oppgitt til 503 liter. Målebåndet vårt viser at det er lengre og bredere enn i de fleste konkurrentene, mens høyden er middels. Med unntak for billigste versjon (Go) er seteryggen tredelt. Skal du ha med en lang gjenstand, kan midten legges ned, mens det fortsatt er to gode sitteplasser på sidene. En smart måte å øke tilgjengelig plass på.

Bakseteryggen kan dessuten felles ned via spaker i bagasjerommet.

Testbilen er av den høyeste utstyrsserien (Sport) og har skinnseter og masse elektronikk. Skinnet er perforert, og det føles ikke klamt (slik det gjør i mange andre mer eller mindre rimelige biler med skinninteriør).

Betjeningen er lett å lære seg. Mellom forsetene kan menyen styres med "museknapp" med direktevalg-knapper, men for sikkerhets skyld gir Mazda de samme betjeningsmulighetene også rundt skjermen. Dette kan virke litt vel dobbelt opp.

Komfort: 5

I SUV-er merker du i større grad enn i andre biltyper at produsentene må ta et valg. Skal bilen ha best mulig kjøreegenskaper, må de ofte ty til et stivt understell for å holde kontroll på masse som bygger i høyden.

Ønsker du komfort, kan det fort bli krenging og en vel duvende kjøreopplevelse ut av det.

STORSNUTETE: Med bratt grill i fronten minner Mazda CX-5 fra visse vinkler om en BMW-SUV. Den rette SUV-framtoningen er på plass. FOTO: Petter Handeland
STORSNUTETE: Med bratt grill i fronten minner Mazda CX-5 fra visse vinkler om en BMW-SUV. Den rette SUV-framtoningen er på plass. FOTO: Petter Handeland

Vi synes at Mazda har truffet meget godt med sin understellsavstemming. Oppe i fart er jober understellet smidig og eter i seg de fleste typer ujevnheter.

Bare i lav fart er bilen vel brå over skarpe ujevnheter, noe som testbilens 19-tommershjul trolig må ta litt av skylda for.

Støynivået er generelt sett behagelig, men på spesielt grove asfalttyper blir det en del rumlelyd (igjen er 19-tommere ingen fordel).

Vi finner raskt en god sittestilling i førersetet i testbilen, som har elektrisk seteregulering i nær sagt alle retninger.

Ønsker du komfort? Her er det mest komfortable bilene (fra 2010).

Sikkerhet: 4

Mazda CX-5 er i skrivende stund ikke kollisjonstestet av sikkerhetsorganisasjonen EuroNCAP, og vi setter derfor standardkarakteren 4 her.

CX-5 har alt vanlig sikkerhetsutstyr som standard, og i de øvre utstyrsklassene følger også blindsonevarsling med.

Som vi har vært inne på, jobber antiskrenssystemet på en meget god måte når vi simulerer kritiske situasjoner.

Pris/utstyr: 5

Mazda CX-5 har relativt sterke motorer. Med bensin snakker vi om 165 hk med forhjulsdrift og 160 hk med firehjulsdrift. Dieselmotoren har 150 hk uansett om den har drift på to eller fire hjul.

Hestekrefter er som kjent med på å øke prisen i det norske avgiftssystemet. Mazda Norge opplyser at nedtrimmede " norgesversjoner" som sparer avgiftskroner ikke er aktuelt.

Med dette som bakgrunn koster billigste Mazda CX-5 284.100 kroner (bensin/forhjulsdrift), mens den billigste med firehjulsdrift koster fra 351.600 kroner (bensin).

PÅ MOTEN: I sidene har Mazda CX-5 kurver og linjer som ifølge designerne skal få oss til å tenke på et dyr som er klart til angrep. Lignende designgrepet er definitivt på moten i bilindustrien, for du finner det på en mangde nye bilmodeller. FOTO: Petter Handeland
PÅ MOTEN: I sidene har Mazda CX-5 kurver og linjer som ifølge designerne skal få oss til å tenke på et dyr som er klart til angrep. Lignende designgrepet er definitivt på moten i bilindustrien, for du finner det på en mangde nye bilmodeller. FOTO: Petter Handeland

Antakelig er det vel så interessant at billigste versjon med kombinasjonen dieselmotor, firehjulsdrift og automatgir koster fra 384.800 kroner. Mazda CX-5 er blant de rimeligste til å tilby denne ettertraktede trippelen.

Mazda kjører en strikt utstyrsnivå-politikk. For CX-5s del handler det om fire nivåer, fra Go, via Advance og Advance Plus til toppserien Sport.

Modellen Gos vesentligste formål er å gi lav fra-pris i annonsene, for den er enkelt utstyrt etter dagens standard. De to øverste pakkene gir en godt utstyrt CX-5.

Fordelen med Mazdas system er at det gir mye utstyr for pengene. Ulempen er liten valgfrihet. For eksempel er du nødt til å kjøpe et av de to dyreste utstyrsnivåene om du vil ha bixenonlys.

Forbruk: 4

Mazda CX-5 med firehjulsdrift og bensinmotor er oppgitt til å bruke 0,66 l/mil (EU-mix). CO2-utslippet er oppgitt til 155 g/km.

I vår faste forbrukstestløype på 20 mil får vi 0,68 l/mil som resultat, og det er ikke ille for en SUV med bensinmotor.

Samtidig ser vi at forbruket på typisk SUV-vis øker mer enn for andre biltyper når belastningen øker. Du kommer straks opp mot 0,8 l/mil ved lovlydig motorveikjøring i Norge.

Konklusjon: 5

Totalkarakteren er ikke et matematisk gjennomsnitt for delkarakterene i testen, men et uttrykk for hvordan bilen er målt mot konkurrenter da testen ble gjennomført.

Vår første test av Mazda CX-5 etterlater et godt inntrykk. Den er helt klart blant de mest velkjørende SUV-ene, har riktig pris i forhold til konkurrenter og har den rette SUV-framtoningen. Skyactive framstår som mer enn et markedsføringsord.

Vi ville definitivt ha testet dieselversjonen før vi hadde valgt motor til CX-5. Bensinmotoren fungerer greit, men mange synes mer kraft på lavt turtall (som med diesel) er riktigere i en SUV.

Les også:

Alle våre Mazda-tester

Vi har testet over 600 biler

Bildequiz: Hvilke biler ser du her?

Se flere saker fra: Kompakt-SUV-er Se flere saker fra: Mazda Se flere saker fra: Alle årets 4x4-tester
Grønn SUV på lystgass

Audi Q5 hybrid quattro, 2012

Grønn SUV på lystgass
Familie-SUV-en

Test: Audi Q5 2,0 TDI 177 Quattro S tronic, 2013

Familie-SUV-en
Veil. pris: 805000

Jåle-SUV fra BMW

Test: BMW X4 xDrive 30d, 2014

Jåle-SUV fra BMW
Veil. pris: 997440

Den beste SUV-en fra BMW

BMW X3 xDrive 30d 2013

Den beste SUV-en fra BMW
Går stillere med ny motor

Test: BMW X3 xDrive20d aut., 2014

Går stillere med ny motor
Veil. pris: 572200

Henger fortsatt godt med i toppen

BMW X3 xDrive 20d 2013

Henger fortsatt godt med i toppen
Derfor er dette en favoritt-SUV

Test: BMW X3 xDrive20d aut. 190 hk, 2015

Derfor er dette en favoritt-SUV
Veil. pris: 586100

Nå er den fornuftig også

Test: Ford Kuga 2,0 TDCi Powershift

Nå er den fornuftig også
Veil. pris: 403500

Vi fatter ikke hvorfor den er så dyr

Test: Honda CR-V 2,2 i-DTEC aut, 2013

Vi fatter ikke hvorfor den er så dyr
Honda svinger tryllestaven

Test: Honda CR-V 1,6 i-DTEC 160 hk automat, 2015

Honda svinger tryllestaven
Veil. pris: 508 000

Blant de gjerrigste SUV-ene

Test: Honda CR-V 2,2 i-DTEC, 2012

Blant de gjerrigste SUV-ene
Veil. pris: 401000

Ypper til kamp

Test: Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi-R Premium, 2012

Ypper til kamp
Veil. pris: 644550

En SUV utenom det vanlige

Jeep Cherokee 2,0 MJD 170 hk automat, 2014

En SUV utenom det vanlige
Veil. pris: 644000

Tøffere enn du tror

Jeep Renegade 2,0 MJD 140 hk, 2015

Tøffere enn du tror
Veil. pris: 389 900

Utstyrsbombe for familien

Test: Kia Sorento Exclusive 2,2 CRDi aut., 2015

Utstyrsbombe for familien
Veil. pris: 733300

Sikkert SUV-kjøp

Kia Sportage 2,0 CRDi 4WD, 2014

Sikkert SUV-kjøp
Veil. pris: 356900

Duger til alt!

Test: Land Rover Discovery Sport SD4 HSE Luxury, 2015

Duger til alt!
Veil. pris: 846500

Nå kan du få status-SUV til lavere pris

Test: Lexus NX 300h, 2015

Nå kan du få status-SUV til lavere pris
Veil. pris: 670600

Kan spare deg for 250 000 kroner

3000 km med Mazda CX-5 2,2d 175 hk, 2014

Kan spare deg for 250 000 kroner
Veil. pris: 460500

Dette må bli en suksess

Test: Mazda CX-5 2,2d 2012

Dette må bli en suksess
Innfrir på alle viktige punkter

Test: Mazda CX-5 2,5 AWD Optimum, 2015

Innfrir på alle viktige punkter
Veil. pris: 465 000

Dette blir en SUV-slager

Test: Mazda CX-5 2,0 4x4, 2012-modell

Dette blir en SUV-slager
Veil. pris: 351600

Komforten er helt suveren

Test: Mercedes-Benz GLK 220 CDI 4Matic, 2012

Komforten er helt suveren
Veil. pris: 700000

Mercedes treffer midt i jåle-SUV-blinken

Test: Mercedes-Benz 220d 4Matic aut., 2015

Mercedes treffer midt i jåle-SUV-blinken
Veil. pris: 585000

Over 600 har bestilt, vi skjønner dem godt

Test: Mitsubishi Outlander PHEV, 2014

Over 600 har bestilt, vi skjønner dem godt
Veil. pris: 459900

Den beste Mitsubishi Outlander

Mitsubishi Outlander 2,2 DI-D automat, 2013

Den beste Mitsubishi Outlander
Den nye hyttebilen

Mitsubishi Outlander 2,2-150 DI-D, 2012

Den nye hyttebilen
Ur-SUV-en har blitt moderne

Test: Nissan X-Trail 1,6 dCi 130 hk 4WD Tekna, 2014

Ur-SUV-en har blitt moderne
Veil. pris: 400000

Lite bil for pengene

Peugeot 4008 1,8 e-HDi 150 hk, 2012

Lite bil for pengene
Den barskeste familie-SUV-en

Subaru Forester 2,0D, 2013

Den barskeste familie-SUV-en
Her får du rimelig firehjulsdrift

Test: Suzuki Vitara 1,6 DDiS SportTech, 2015

Her får du rimelig firehjulsdrift
Veil. pris: 324900

RAV4 er blitt familie-SUV-en

Toyota RAV4 2,2 D-4D, 2013

RAV4 er blitt familie-SUV-en
Mye billigere, men ikke dårligere

Test: Toyota RAV4 2,0 D-4D 4WD, 2014

Mye billigere, men ikke dårligere
Veil. pris: 369000

En Volvo med overflod av alt

3500 km med Volvo XC60 T6 AWD, 2014

En Volvo med overflod av alt
Veil. pris: 950000

Bilene nordmenn elsker

Test: Mazda CX-5, Peugeot 4008 og VW Tiguan

Bilene nordmenn elsker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning