Genève '09:

Årets trend: såpeform

Med såpestykkeformer og elmotor skal verden frelses. Se video av de nye miljøbilene.

Publisert Oppdatert

GENÉVE (Klikk.no/bil): Hvitt har vært i vinden i noen år. Men nå har trenden definitivt nådd sitt høydepunkt. "Alle" biler på årets store bilutstilling i Genéve er hvite.

Trykk på bildet over for å se video av Opel Ampera og andre miljøsnille biler.

Men mangelen på fargepigmenter er bare én av trendene. De nye miljøbilene deler alle samme grunnform. På litt avstand ser de ut som glatte såpestykke, alle sammen. Den hvite lakken bare styrker assosiasjonen.

Årsaken til formlikheten er enkel: For at forbruket skal senkes mest mulig, må luftmotstanden være lav. Da blir det gjerne til at panser, frontrute, tak og bagasjelokk går i ett.

Hvit er også Opel Ampera, den store nyheten på Opels stand. Opel kaller den selv en elbil, fordi den kan gå inntil 60 km kun på batteri.

Men siden den også har forbrenningsmotor, og derfor kan gå så lenge det er drivstoff på tanken, er hybrid strengt tatt en mer korrekt betegnelse.

Selv om dette egentlig er en Chevrolet Volt med Opel-merke i grillen, er den en svært viktig bil for den tyske bilfabrikken.

For Opel, som er eid av General Motors, er som mange andre bilfabrikker svært usikre på fremtiden om dagen.

VELDIG LIKE: Honda Insight og Toyota Prius er forholdsvis like. Årsaken til dette er plasseringen av batteriene og et forsøk på å minimere luftmotstand.
VELDIG LIKE: Honda Insight og Toyota Prius er forholdsvis like. Årsaken til dette er plasseringen av batteriene og et forsøk på å minimere luftmotstand.

Krisepause

Utviklingen i bilbransjen har gått i en rivende fart de siste årene, men nå har mye av utviklingen stoppet opp. Årsaken er at bilfabrikkene de siste månedene har hatt mer fokus på å overleve enn å utvikle ny teknologi.

Les også:

Her er din neste bil: Alle de viktigste nyhetene

VIDEO: De nye norgesfavorittene

Noen, som Subaru, går til og med så langt at de selger biler med tap i disse dager, og informasjonssjefen i Subaru Norge tør ikke å spå hvor lenge de må gjøre dette.

Forandret fokus

Volvo, som for ett år siden stolt viste fram sin nye SUV XC60, har nå forandret fokus helt. XC60-en er stuvet bort i et hjørne, og det som vises fram, er den nye "grønne linja" som skal få ned drivstofforbruket.

Og hos de japanske gigantene Toyota og Honda var det hybridbilene Prius og Insight som fikk mest oppmerksomhet.

Mer om disse bilene ser du i vår video.

Les også:

Aston Martin One-77: Helt ekstrem

Toyota Verso: Blir den populær nå?

BMW PAS: Helt ny biltype

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning