Trender 2016

90-talls plaggene du kan hente frem igjen

Tiåret preger vårens trender.

TRENDY I VÅR: Denim, denim, denim og crop top er  90-talls trender som er store igjen nå. Se flere i saken!
TRENDY I VÅR: Denim, denim, denim og crop top er 90-talls trender som er store igjen nå. Se flere i saken! Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Nittitallet er for lengst tilbake i motebildet.

Under forteller Ida Elise Einarsdóttir, redaktør i nettmagasinet Vixen.no og moteblogger, og stylist Karen Elieson om plaggene du gjerne må hente frem igjen – eller gå til innkjøp av.

Bomberjakken

Ifølge Einarsdóttir er bomberjakken et av vårens må-ha.

Jakken kommer i mange ulike varianter, men den klassiske er den millitærfargede pilotjakken, sier hun.

- Takket være merker som Saint Laurant, Dries Van Noten og Gucci er spesielt silke-bomberen superaktuell denne sesongen, og da gjerne de broderte variantene, legger Elieson til.

For en mer avslappet og androgyn vri kan du også gå for den klassiske MA-1 bomberjakken (amerikansk militær flygerjakke).

- Her er det flere varianter å velge mellom, og jeg tør påstå at det finnes en bomberjakke for enhver smak. Style den hverdagslig med ankelkorte herrebukser og flats, eller mer pyntet over en kjole sammen med ankelboots, sier stylisten.

- Gå for et overdimensjonert snitt, og style jakken til sesongens flared jeans, straight leg eller vide bukser for en avslappet hverdagslook, tipser Einarsdóttir.

Denim

Denim går jo som kjent aldri av moten, men ifølge Einarsdóttir er det denne våren hottere enn noensinne.

- Trenden er tilstede i både bukser, shorts, skjørt, overaller, jumpsuits, kjoler, topper, bluser og jakker, og så klart den klassiske jeansen, sier hun og legger til:

- Skinny jeansen får nå konkurranse av både boyfriend-jeansen og jeansen med rette ben, for ikke å nevne 90-talls patchwork.

Crop top

- Magetoppen er kanskje det plagget aller flest forbinder med 90-tallet. Nå er den tilbake, til manges store skrekk vil jeg tro, men trenden kan være riktig så kul stylet med sesongens baggy bukser som på catwalken hos den amerikanske designeren Tommy Hilfigers, forteller Einarsdóttir.

It-girls som Lily-Rose Depp har også blitt spottet med trenden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

90-TALLS TRENDER: Både artist Zoe Kravitz, modell Gigi Hadid og moteblogger Chiara Ferragni har lagt sin elsk på 90-talls trendene denim, crop top, choker og bomberjakken.
90-TALLS TRENDER: Både artist Zoe Kravitz, modell Gigi Hadid og moteblogger Chiara Ferragni har lagt sin elsk på 90-talls trendene denim, crop top, choker og bomberjakken. Foto: FOTO: Stella Pictures og Getty Images

Silkekjolen

The slip dress er ifølge Elieson en av vårens store trender.

- Det så vi på catwalken hos blant annet Burberry Prorsum, Rochas, Céline og Emilio Pucci.

For den rette 90-talls looken, bør du gå for en variant med tynne spaghettistropper.

- Style den med sporty tilbehør som en kul bomberjakke, caps og sneakers som hos Alexander Wang, eller ta 90-tallstrenden på alvor med en Courtney Love-inspirert styling med en stor fuskepels som hos Saint Laurent, sier Einarsdóttir.

Elieson forteller at kjolen også kan styles over en pologenser eller en strikkegenser på kaldere dager, eller med en oversized blazer og flats på fest.

- Kjolen kan brukes til alle anledninger, og styler du den over en T-skjorte i bomull med et par kule sneakers er den kjempefin til hverdagsbruk.

- Dette bringer oss også over på en annen stor 90-talls trend som igjen er veldig aktuell: kjole over T-skjorter/longsleeve, legger hun til.

Her er det bare å bruke fantasien, prøve seg frem og se hva som funker. Style gjerne antrekket med et par Dr. Martens og en oversized jeansjakke for å gi antrekket en 90-talls grunge vibe, tipser Elieson.

Tracksuit

Også tracksuiten har gjort sin comeback gjennom streetwear-trenden som har preget motebildet de siste sesongene.

- For mange kan den bringe tilbake uønskede minner om knallfargede, knitrende polyester plagg, men takket være nye tolkninger fra merker som Gosha Rubchinskiy, Chloé, Pigalle, Astrid Anderson og Cottweiler har det nå blitt pustet nytt liv i denne klassikeren, sier Elieson.

- Går du for en variant med et mindre sporty preg kan den være veldig fin å style med et par loafers, et lite silkeskjerf i halsen og din fineste veske, tipser stylisten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRENDENE PÅ CATWALKEN (f.v): Silkekjole hos Saint Laurent, choker hos Chanel og cap, bomberjakke og silkekjole hos Alexander Wang.
TRENDENE PÅ CATWALKEN (f.v): Silkekjole hos Saint Laurent, choker hos Chanel og cap, bomberjakke og silkekjole hos Alexander Wang. Foto: FOTO: Stella Pictures

Choker

Elieson forteller at chokeren er en trend vi har sett mye til de siste sesongene. Den holder fortsatt koken, og ble sett på catwalken i mange varianter denne sesongen.

- Fra oversized metallisk hos Balmain, skjerf/choker-hybrid hos Dior, en etnisk inspirert variant hos Chanel til den kanskje litt mer delikate og "wearable" varianten hos Jill Stuart. Her er det bare å leke og prøve seg frem til hvilken variant som passer en selv og egen stil, sier hun.

It-girls som Gigi Hadid og Kylie og Kendall Jenner har allerede omfavnet trenden. Og selv om 90-tallets tattoo-versjon har fått nytt liv med blant annet Rita Ora og Miley Cyrus, forteller Einarsdóttir at de mer forseggjorte variantene er minst like hotte.

- Som for eksempel chockers i skinn, perler, stener og metaller - som de chunky metallchockere fra Chanel sin SS16-visning, sier hun.

Hodeplagg

Både capsen og bøttehatten hører 90-tallet til, men har fått sin renessanse denne våren.

- Bøttehatten så vi på catwalken hos blant andre Alexander Wang, og capsen, eller nærmere bestemt snapback-en, så vi hos Chanel som sendte modellene nedover catwalken med capsen bakfrem, forteller Einarsdóttir.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

SPORTY STIL: Rita Ora til venstre i trendy tracksuit, og modell Bella Hadid i Givenchy-cap (og tracksuit!).
SPORTY STIL: Rita Ora til venstre i trendy tracksuit, og modell Bella Hadid i Givenchy-cap (og tracksuit!). Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning