Trender 2016

Nå er denne ut

Trendene som er ut, og de nye trendene vi elsker.

UT: Glem den lille, sorte skinnjakken. I år skal den være oversized.
UT: Glem den lille, sorte skinnjakken. I år skal den være oversized. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert
SKINNY JEANS: Er vi "ferdig" med skinny jeans nå? Ekspertene har mer tro på culotter i år.
SKINNY JEANS: Er vi "ferdig" med skinny jeans nå? Ekspertene har mer tro på culotter i år. Foto: FOTO: Stella Pictures

Det skal godt gjøres å henge med på alle motetrendene som stadig er i sving.

Likevel er det noen trender vi kan si oss ferdige med nå.

Ferdig med skinny jeansen

Motejournalist Alexandra Sætran peker på tre trender hun mener vi er ferdige med i 2016.

- Store trender vi har sett i 2015 blir nok med oss videre i år, bare med en ny vri.

- Likevel var det såkalte mikrotrender i fjor, som store og spisse krager, tilbehør i ansiktet og statement-tightsen. Disse tror jeg kommer til å dø ut, sier hun.

I tillegg ser vi sakte, men sikkert, at det blir mindre av skinny jeans.

- Skinny jeansen vil nok alltid være en del av den tidløse garderoben, men i 2016 ser vi enda mer av culottene, den korte varianten av slengbuksen, de vide dressbuksene og de pyjamasinspirerte buksene, sier Sætran.

I det hele tatt kan trenden i år sies å være hakket mer vågal enn fjoråret.

- Vi begynner å se bort ifra normcore, og mer mot de «vanlige plaggene», bare i en original versjon. For eksempel skal den lille sorte skinnjakken nå byttes ut med en oversized statement-jakke, gjerne i skinn, sier Sætran.

- De minimalistiske øredobbene skal byttes ut med store og skulpturelle øredobber, legger hun til.

Ida Elise Einarsdottir, moteblogger og redaktør for nettmagasinet Vixen, stemmer i.

- Hvis normcore var det store buzzordet i 2015 handler 2016 om det lille ekstra. Vi går bort fra å kle oss nøytralt til fordel for det mer forseggjorte – kanskje som en reaksjon på den foregående normcore-trenden.

- Et eksempel er den klassiske hvite skjorten som denne sesongen er retolket med dekonstruksjon som nøkkelord, sier hun.

Dette kan du ta med deg videre

Men fortvil ikke, det er ikke nødvendig å bytte ut hele garderoben din bare fordi vi er i et nytt år. Det er en rekke trender som var hot i fjor, og som fortsatt står sterkt i motebildet.

- Mange trender henger med videre, men kommer i nye utgaver. 70-tallet sto sterkt hele 2015, og det er ingenting som tyder på at trenden er i ferd med å snu. Denne våren er det fokus på tiårets hotteste materiale, nemlig semsket skinn, sier Einarsdottir.

Også strikken fortsetter slik vi har sett hos blant andre Wes Gordon, Michael Kors og Jason Wu.

- Strikkede plagg er en trend som kanskje hører høsten og vinteren til, men er også trendy denne våren så lenge plaggene er lette, fine og i lysere farger, sier hun og legger til:

- Denim henger også med videre med fokus på lette denimkjoler, skjørt og shorts. Det samme gjør frynsene, som har stått sterkt i flere sesonger.

I tillegg vil også «glam-geek-trenden» fortsette for fullt.

- Personlig mener jeg dette er den største trenden fra fjoråret. Store briller, kåper med pelskrager og halssløyfen er like trendy i 2016 som i fjor, sier Sætran.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORTSATT TRENDY: Både semsket skinn, culotter og denim, både i form av kjoler, skjørt og shorts, er trendy også i 2016. Fra venstre: Millie Mackintosh, Victoria Beckham og Diane Krüger.
FORTSATT TRENDY: Både semsket skinn, culotter og denim, både i form av kjoler, skjørt og shorts, er trendy også i 2016. Fra venstre: Millie Mackintosh, Victoria Beckham og Diane Krüger. Foto: FOTO: Stella Pictures

Både bare skuldre og en sporty look er også trendy i år.

- En stor trend for festsesongen julen 2015 var kjoler og topper med bare skuldre. Fra vår- og sommerkolleksjonene så vi designere som Chloe og Versache som viste bare skuldre på catwalken. Dette blir garantert en stor hit, også i år, sier hun og legger til:

- Vi ser også mye til den sportye trenden, som har vært i motebildet mange sesonger allerede. I 2016 kan vi vente oss matchende treningssett og vertikale striper som på retro-adidasbukser.

I tillegg har vi sneakersene, som aldri ser ut til å gå av motebildet.

- Nå har jo også mange av skoprodusentene laget vinterversjoner av sneakersene, slik at de kan følge deg hele året, sier Sætran.

Si hei til omslagsskjørtet

Samtidig som det er noen trender vi er ferdige med, er det noen plagg som er hottere nå enn på aldri så lenge.

- Omslagsskjørtet kommer også tilbake etter mange år i dvale. Merker i alle prisklasser som Tom Wood, Isabel Marant og FRAME Denim har kastet seg på trenden og designet omslagsskjørt i flere materialer.  

Gjør deg også klar for et snev av 90-tallet.

- Netting eller mesh kom inn i fjorårets motebilde med 90-tallet som lenge sto sterkt. I 2016 får denne trenden en mer eksklusiv touch hos designere og motehus som Alexander Wang, Marchesa, Proenza Schoulder og Creatures og the Wind, sier Einarsdottir.

Si også hallo til buksene som skal hvile på hoftene!

- Mange husker kanskje hoftebuksene med lavt snitt fra 90-tallet. Nå er de tilbake som en rekreasjon på 70-tallets høye liv, sier hun.

#Robelife

- Noen av de største trendene i år er den viktorianske stilen som vi har sett på catwalken hos designere og motehus som J.W Anderson og Erdem. Her står spesielt blomsterprint i fokus. Det samme gjør store puffermer og rysjer, sier Einarsdottir.

- I tillegg har mange designere og motehus latt seg inspirere av den spanske kulturen med sterke farger og blomster i håret, sier hun.

En annen stor trend i 2016 er den undertøysinspirerte.

- Denne trenden er ikke ny, for i tidligere sesonger har vi sett hint av trenden, men nå kommer den for fullt hos både Alexander Wang, Wes Gordon, Calvin Klein og Givenchy. Tenk silke og blonder – lekkert, eksklusivt og romantisk, sier Einarsdottir.

- Understøystrendens må-ha er selvfølgelig pyjamasen, for ikke å nevne silke-kimonoen, som sett hos blant andre Givenchy og Thakoon.

Sistnevnte har allerede fått sin egen hashtag; #robelife.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning