Hvordan vaske klær

- Vaskeposen er ikke bare til undertøyet!

Vasketipsene som bevarer klærne dine.

VASKEPOSE: Denne kan, og bør, brukes til mye mer enn bare vask av undertøy.
VASKEPOSE: Denne kan, og bør, brukes til mye mer enn bare vask av undertøy. Foto: FOTO: hm.com
Publisert Oppdatert

Det er like kjedelig hver eneste gang nye eller gamle klær går dukken under vask og tørk.

Og det er jo litt merkelig at vi bruker mye så mye penger på klær, men ofte liten tid på å sørge for at klærne får riktig stell.

Begrens vaskingen

- Den største og vanligste feilen de fleste gjør med klesvasken, som også sliter på klærne, er rett og slett å vaske dem for ofte.

Dette sier Ingun Grimstad Klepp som er forsker ved Statens Institutt For Forbruksforskning (SIFO) og tekstilekspert.

Og ifølge jeanseksperter skal du vente så lenge som mulig med å vaske olabukser.

Men selv om klærne ikke burde vaskes så ofte, betyr det ikke nødvendigvis at man også burde skifte til håndvask for å skåne klærne.

- Med mindre du selv er veldig glad i håndvask, er det få plagg som egentlig vaskes for hånd. Veldig tynn tekstil og tunge, harde eller kantete materialer kan være unntak og greit å ta å som håndvask, råder Klepp.

- Vaskeposen er ikke bare til undertøyet!

Annik Bolstad er kostymeleder ved Norsk Film Kostyme AS på Jar, som leier ut klær og kostymer til tv- og film-innspillinger så vel som privatpersoner som gjør seg klar for halloween-fest.

Daglig vasker kostymelageret kilovis med returnerte antrekk, og har gjennom flere tiår i bransjen utviklet sine egne rutiner og triks for å sørge for at klærne varer så lenge som mulig.

- Det smarteste du kan gjøre, som mange kanskje ikke vet, er å legge skjøre plagg som pentøy i vaskeposer. De er absolutt ikke kun for undertøy.

Bolstad tipser om at det er spesielt lurt å benytte seg av vaskeposer både for å beskytte delikate plagg, men også for å skjerme resten av klærne for plagg med harde glidelåser, paljetter eller andre røffe materialer.

Sorter, sorter, sorter

Kanskje sorterer du vasken din i lyse og mørke farger allerede, men ønsker du å beholde klærne sin tilstand over flere år, burde du dele inn klærne i enda flere kategorier før vask.

Tørketips

- Hold ull og lin vekk fra tørketrommelen – det er helt unødvendig. Kjør heller ull på full fart i sentrifugeringen. Lin kan du henge glatt og pent opp til tørk.

- Ikke tørk olabukser i tørketrommelen.

- For strykefri skjorte, kjør den i tørketrommelen i 10 minutter, så skjorten blir varm og litt tørr, Heng den så opp på henger for å bli helt tørr. Da blir skjortene glatte og fine, og du slipper som oftest å stryke dem.

- Tørk klær i luft og spar miljøet for masse energi! Men hold klesvasken unna sola – det vil slite på fargen og materialet.

Kilde: Tekstilekspert og forsker ved SIFO Ingun Grimstad Klepp og kostymeleder ved Norsk Film Kostyme AS Annik Bolstad

- Spesielt ull burde du kun vaske med med ull, og hvitt bare med hvitt – ellers blir klærne fort grå eller beige, tipser Klepp.

Ved kostymelageret kan de unne seg en enda større inndeling, takket være store mengder vask hver dag.

- Vi vasker grønt og blått sammen, rødt, oransje og mørkerosa sammen, hvitt med hvitt og sort med sort. Grått vasker vi med beige, og ellers etter hva slags grader klærne tåler.

Men det er ikke bare fargene som burde deles videre inn.

- Det sier seg kanskje selv, men det er naturligvis viktig å ikke legge helt forskjellige tekstiler sammen. For eksempel kan en jeans sammen med en silkekjole være en uheldig match.

Forsiktig med varmen

Når det kommer til temperaturer, vil vaskelappen på hvert enkelt plagg guide deg til hva som er korrekt.

Men har du i tillegg flekker på plagget, kan det hende du må både vaske og tørke klærne på lavere temperatur.

-  Varme har en tendens til å fiksere enkelt flekker, forteller Kleppe.

At varme sliter på klærne vil være avhenging av materialet de er laget av.

- Hos oss forholder vi oss til at bomullstøy vaskes på 40 grader og oppover, mens silke, nylon og ull vaskes på under 30 grader, sier Bolstad til Klikk Mote.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HUSK DETTE: Vil du klærne dine skal vare lenge, bør du være enda nøyere med hvilke farger du vasker sammen, som hvitt og hvitt.
HUSK DETTE: Vil du klærne dine skal vare lenge, bør du være enda nøyere med hvilke farger du vasker sammen, som hvitt og hvitt. Foto: FOTO: Getty Images

Velg riktig vaskemiddel

Skal vi tro på ekspertene, vil valget av vaskemiddel være alfa omega når det kommer til å bevare tøy pent over lang tid.

- Valg av vaskemiddel er svært viktig. Alt annet enn vaskemiddel for ull på ull og silke sliter for eksempel veldig på klærne, og blekemidler vil naturligvis svekke farger, råder Klepp.

Og skal du være på den helt sikre siden, avslører Bolstad at kostymelagerets beste tips er å vaske det meste som ull.

- Her bruker vi Milo for ull og silke på stort sett alt, og vasker på 30 grader. Da ser vi at klærne ofte holder seg glattere og penere uten at det går utover hvor rene de blir.

- Husk å ikke bruke skyllemiddel på ull; da ødelegger du fibere i ullen som gjør at plagget ser slitt og nuppete ut, legger hun til.

Vask av boblejakker, puter og dyner

Nå som vinteren begynner å komme for fullt, er det et par ekstra ting vi burde huske på å vaske.

- Husk at boblejakker, dyner og puter burde vaskes to ganger i året på 60 grader.

Og hvis du er usikker på hvordan disse burde tørkes, så har Bolstad både svaret og et supert triks.

- Samtlige kan fint kjøres i tørketrommel etter vask, men sleng gjerne inn et par turnsko. Da får du sparket løs dunet, som lett kan samle seg i enkelte områder av spesielt boblejakka.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning