Sminketabber

Skjønnhetstabbene som kan få deg til å se eldre ut

Og her er hva du bør gjøre for å unngå dem.

SKJØNNHETSTABBER: Sminke kan få deg til å se fantastisk ut, men av og til kan det ha motsatt effekt. En for lys og tykk concealer legger seg i linjer, som gjør at du kan se eldre ut enn du er.
SKJØNNHETSTABBER: Sminke kan få deg til å se fantastisk ut, men av og til kan det ha motsatt effekt. En for lys og tykk concealer legger seg i linjer, som gjør at du kan se eldre ut enn du er. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

De fleste har skjønnhetsrutiner de holder fast ved, men faktisk kan visse produkter og metoder få deg til å se eldre ut enn du er om du gjør det "feil". Og det er vel noe de aller fleste ønsker å unngå?

I guiden under kan du lese om ulike "skjønnhetstabber" som fort kan legge til noen år på alderen din, og i samme slengen få tips til hvordan du unngår det.

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!

Feilplassert og feil farget rogue

- Kan gi inntrykk av "sæggete" kinn.

Ifølge makeupartist Sølvi Strifeldt bruker ofte nordiske kvinner for mørk, for grå eller for brun rouge, noe som vil gjøre dem mer maskuline, og dermed også mindre feminine og mindre friske (eldre).

- Legges rougen for høyt på kinnbena, kan det øke den maskuline følelsen ved at kvinnen mister kinnputene – som er et feminint trekk, forteller hun.

- Dersom rouge legges for langt ned, kan det gi et inntrykk av "sæggete" kinn, altså kinn som begynner å sige, noe som røper eller gir en økt høyere alder enn nødvendig, legger Strifeldt til.

Gå for en friskere rouge

Hun anbefaler deg til å heller velge en lysere og litt friskere rouge, men pass på å ikke overdrive.

- Legg den forsiktig mellom det høyeste punktet på kinnet og ned mot skyggekanten (kjeven), sier hun.

Om vinteren kler de fleste noe varmere og forsiktige pudderrosa fargene, og på sommeren kler man ofte mer kontraster. Dette fordi ansiktet blir brunere og mørkere og dermed også mer kontrastrik.

- Da er det ofte man ikke trenger rouge, eller man kan øke i intensitet på fargen noe, og også velge en mørkere nyanse. Men velg en som ikke blir for intens i fargen. Den skal være innbydende og gi en lett friskhet, forteller Strifeldt.

Makeupartist Trude Mokkelbost tipser om at det er fint å bruke en naturlig variant, som for eksempel litt rosa kremrouge.

- Påfør den i små mengder i eplekinna og litt oppover kinnbena, og bland den fint og forsiktig inn sammen med foundation som du har lagt på før – gjerne med fingrene. Det vil gi en naturlig fin glød, og rougen oppleves ikke som noe som er puttet på huden, sier hun.

Kan brukes som skygge eller highlighter

Strifeldt tipser også om at hvis du bare har mørk rouge (mørkere enn huden), må du legge den som en skygge og ikke for langt opp eller for langt foran på kinnene.

- Har du derimot en rouge som er lysere enn din egen hudtone, bruker du den som en "hightlighter", og “løfter” kinnene ved å legge den på eplekinnene/smileputene og høyere opp på kinnbena.

Tips: Legg litt av rougen nederst på øyebenet og i globalen, for å få en mer ungdommelig glød.

Øyenskygge med for mye shimmer

Fremhever fine linjer.

UHELDIG: Her er det vel kanskje flere ting som ikke ser så bra ut, men bruker du feil farge rouge til hudtypen din og plasserer den for langt ned, kan det gjøre deg "eldre".
UHELDIG: Her er det vel kanskje flere ting som ikke ser så bra ut, men bruker du feil farge rouge til hudtypen din og plasserer den for langt ned, kan det gjøre deg "eldre". Foto: FOTO: Stella Pictures

En øyenskygge med shimmer, som mange er glad i, sluker dagslys i lys.

- Det vil lyse opp der du har lagt shimmer. Har du fine linjer på øyelokket, kanskje til og med litt tunge lokk, så fremhever du dette, forteller makeupartist Trude Mokkelbost.

Med andre ord tar shimmer bort mye oppmerksomhet fra øynene, og man ser da heller på lokket enn inn i øynene. Det er «blikket» vi alltid vil ha frem, og da er det greit å vite hva som skjer.

Makeupartist Sølvi Strifeldt er enig.

- Shimmer som er småkornete har den egenskapen at de legger seg mellom alt, både i porer og i linjer. Lyset treffer på shimmeret og forsterker både skygge og lys, noe som igjen forsterker linjer, porer og andre ujevnheter, sier hun.

Bland ut skyggen

Ifølge Strifeldt er det å mikse ulike øyenskygger løsningen.

- Bland en matt skygge med litt shimmerskygge, for å få en akkurat passe glans i skyggen til at den ser frisk og “sunn” ut, sier Strifeldt.

- Ved å legge matte skygger vil du med hjelp av skygger (mellomskygge og skygge) ha kontroll på hva som skal fremheves og hva som skal skjules, sier Mokkelbost.

For mye lipliner

Skal oppleves naturlig fremfor hard.

En for kraftig lipliner i forhold til leppestiften vil ifølge makeupartist Sølvi Strifeldt få det til å se ut som skjeggvekst langs munnranden.

GLITRENDE ØYNE: En øyenskygge med shimmer i legger seg i både porer og linjer.
GLITRENDE ØYNE: En øyenskygge med shimmer i legger seg i både porer og linjer. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Dessuten vil en del av de som bruker liplinere forstørre nedre leppekant i ytre del, og smale den inn i øvre del i ytterkant, noe som bidrar til en sur "hengemunn", legger hun til.

Altså til en effekt som forsterker at tyngdekraften har gjort sitt inntog i ansikt og munnviker.

Gir et hardt og strengt preg

- Andre igjen vil lage for mye amorbue ala 50-tallet, men vil ende som eldre og mer maskuline fordi dette er ett dragartist-knep, legger Strifeldt til.

Makeupartist Trude Mokkelbost legger til at for mye og for hard lipliner vil gi deg et hardt, strengt preg.

- Du vil gjerne da fremheve smalere lepper og man kan fort se litt snerpete ut.

Husk å duse ut liplineren

Mokkelbost råder til å gå bruke en mer nudefarget lipliner, som også har litt farge i seg, og som gjerne er litt mykere i konsistensen.

- Legg den forsiktig på uten at det blir en for hard og markert munn. Definer og marker forsiktig, og soft gjerne med fingrene eller en ren kost og jobb den inn i hele leppa, sier hun.

Den skal blendes inn og oppleves naturlig fremfor hard for å myke opp ansikt og munn.

- På toppen kan du legge en lip balm for å gi inntrykk av myke friske lepper. Ikke for mye shimmer eller for glossy, kun følelse av fuktighet. For kveldstid kan du gjerne kjøre på med litt mer farge på leppene, forteller Mokkelbost.

Strifeldt sitt beste tips når det gjelder lipliner, er å duse den ut med fingrene eller med q-tips innover mot munnen så du slipper å få en kant.

- Bruk en lipliner som ikke er for mørk i forhold til leppestiften, men heller ikke lysere, legger hun til.

For lys og tykk concealer

Blir vanskelig å jobbe med og skaper uheldig resultat.

Joda, concealer kan gjøre underverker, men er den for lys eller har feil konsistens for huden din, kan resultatene bli svært annerledes enn hva du så for deg.

- For mye concealer og en concealer som er for lys og i en litt tykk konsistens, vil legge seg i de fine linjene under og rundt øynene, i panne, og spesielt rundt de fine smilelinjene rundt munnen, forteller makeupartist Trude Mokkelbost.

HEFTIG LIPLINER: En for kraftig lipliner er ikke helt heldig.
HEFTIG LIPLINER: En for kraftig lipliner er ikke helt heldig. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Det oppfattes som litt uferdig og som makeup som har sittet for lenge på. I tillegg får man følelsen av tørr hud, legger hun til.

For lys concealer vil kun gjøre deg eldre, da mange får en lysere tynnere hud under øynene.

- Du gjør mye ved å legge riktig farge under øynene. Blir det for lyst under øynene det vil kun fremheve litt gjennomsiktig hud og eventuelle poser under øynene, sier Mokkelbost.

Bruk tid når du påfører concealer

Mokkelbost sitt beste tips er å bruke en concealer som er nokså flytende.

- Blir den for kremet og tykk i konsistens er det vanskelig å jobbe med den, spesielt rundt øynene hvor huden blir tynn, sier hun og legger til:

- Bruk små menger akkurat der det er mørkt under øynene og ikke for lys farge på concealer. Det er fint å bruke litt tid på dette, for da oppnår man det beste resultatet.

I tillegg kan du bruke en concealer til å prikke ut små føflekker, leverflekker med concealer slikt som ofte kommer med alderen.

- Den kan tone dem ned litt. Bruk en liten tynn pensel og bruk så fingrene, tipser Mokkelbost.

Makeupartist Sølvi Strifeldt råder deg til å bruke en "tynner" i form av en softening base, for et mer naturlig resultat.

- Prøv å fargekorrigere i stedet for å dekke over. En fargekorrigerende teknikk krever mye mindre produkter enn å prøve å dekke over, sier Strifeldt.

For eksempel vil en ferskenfarget concealer på det blå under øynene kanskje gjøre en bedre jobb ved minimal bruk enn ved å bruke en lys concealer til dekke ett mørkt område med.

- Husk også å bare pudre forsiktig der du trenger det, som for eksempel i linjer, på hver side av nesen eller i "søkk" rundt øyne og munn hvor du ønsker å kamuflere, sier makeupartisten.

For stram hestehale

- Du vil se mer dratt ut.

En hestehale er praktisk og greit, men blir den for stram, kan den faktisk få deg til å se eldre ut enn du er.

- Stramme frisyrer fremhever et markert ansikt. Du vil se mer dratt ut med stramme frisyrer. Alt synes, sier makeupartist Trude Mokkelbost.

- Har du en stram tilbaketrukket frisyre som ender opp i en hestehale, fremfor en litt myk hestehale hvor det kanskje faller litt hår frem rundt ansiktet, så er det en stor  forskjell, legger hun til.

FOR MYE AV DET GODE: En concealer er et fantastisk produkt om den blir brukt riktig. Blir den for lys og for tykk i konsistens, kan du fort se noen år eldre ut enn du er.
FOR MYE AV DET GODE: En concealer er et fantastisk produkt om den blir brukt riktig. Blir den for lys og for tykk i konsistens, kan du fort se noen år eldre ut enn du er. Foto: FOTO: Stella Pictures

Makeupartist Sølvi Strifeldt er enig.

- En stram hestehale forfra vil også kanskje gi utrykk av at vi har mindre hårmanke enn tidligere, noe som kan tyde på at vi er blitt eldre. En kraftigere hårmanke med litt fall og liv vil gjøre at vi ser yngre ut, enn med et flatt og livløst hår.

- En lav hestehale lager linjer nedover og "drar" i ansiktstrekkene dine nedover. Da er det bedre med en hestehale som sitter høyere fordi det løfter ansiktstrekkene både indirekte og direkte.

Sørg for å skape volum

Et hår med mer volum vil ifølge Strifeldt forynge, og ofte da med fylde ut fra ørene.

- Selvsagt har ansiktformen mye å si, men linjer som går utover og oppover i stedet for nedover gir ofte ett mer flatterende resultat, enten det gjelder rouge, øyenskygge eller hår, sier hun.

Mokkelbost mener at når du lager en hestehale, kan du gjerne dra litt hår ut som kan falle naturlig inn i og rundt ansiktet.

- Det gjør at man får inntrykk av et mykere ansikt. En lugg kan hjelpe til med å ramme inn ansiktet på en fin måte.

- Ellers så er det jo gøy å forandre frisyre hver dag, å vise at man ikke står helt fast i en tidsalder eller at man blir" hun med hestehalen". Tør å teste ut litt. Vis at du bryr deg om hvordan du ser ut, og at du følger litt trender. Livet er for kort til å kun ha en frisyre, legger hun til.

Farge håret i én farge

Kan "røpe" alderen din.

Farger du håret ditt i én farge uten noe spill i det, kan det ifølge makeupartist Sølvi Strifeldt minne om nettopp "farget hår", noe man ofte gjør når man blir eldre.

- Dette kan være med å "røpe" alderen – eventuelt også øke den. Et naturlig hår har valører som ser naturlig ut, og som bærer preg av vær og sol.

- Striper og store kontraster kan igjen øke følelsen av ett gråstenket hår og “salt og pepper”, legger hun til.

Makeupartist Trude Mokkelbost forteller at ekstremt mørke bruntoner fort kan se litt kunstig ut.

STRAM SVEIS: J. Lo ser som regel alltid smashing ut, men en for stram hestehale kan gjøre at du ser mer dratt ut enn du er.
STRAM SVEIS: J. Lo ser som regel alltid smashing ut, men en for stram hestehale kan gjøre at du ser mer dratt ut enn du er. Foto: FOTO: Stella Pictures
Foto: FOTO: Stella Pictures

- Om den i tillegg ikke har noe spill i seg vil den oppleves som både hard, streng og kunstig, sier hun.

Gi håret flere valører

Mokkelbost forteller at det kan være lurt å gå for en fargenyanse lysere enn du tror.

- Å nedjustere en lysere og mildere tone kan faktisk hjelpe deg til å se yngre ut. Hud- og hårfarge må stemme overens og man forandrer seg jo mer voksen man blir, sier hun.

Et hår med flere valører gir mer liv til håret, men pass på én ting.

- Vær forsiktig så kontrastene ikke blir sterke, da det kan gi ett urolig og udefinert preg, og som nevnt tidligere vil ett udefinert preg gjør oss mer maskuline og eldre, sier Strifeldt.

Videre tipser hun deg om å gå til en dyktig frisør, som kan legge inn en litt mørkere bunn for å øke kontrasten en smule mot din egen hud, og som også klarer å legge inn naturlige valører i fargen slik at den den ser naturlig og frisk ut.

- Ikke velg for gule farger, da den vil gjøre deg "eldre", sier hun.

ALT I EN FARGE: I stedet for å farge hele håret i én farge, bør du gå for mer naturlig hår.
ALT I EN FARGE: I stedet for å farge hele håret i én farge, bør du gå for mer naturlig hår. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning