Hvordan sminke bort porer

SÅ irriterende, men du kan løse det lett!

Slik sminker du bort store porer.

HUD MED PORER: Porer kan være et irriterende problem og vanskelig å sminke bort, men med riktige produkter og teknikk er det mulig.
HUD MED PORER: Porer kan være et irriterende problem og vanskelig å sminke bort, men med riktige produkter og teknikk er det mulig. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Store porer

  • Utvidede porer kalles grov hud.
  • Når huden er grov, skyldes det at døde hudceller blir liggende som et lag i overhuden, og det hindrer blodsirkulasjonen og tilførselen av oksygen til huden.
  • Grov hud er en tilstand der overhuden blir fortykket, fordi døde hudceller hoper seg opp. Man får ofte store porer, samtidig som huden får et gustent eller misfarget preg.
  • Talgproduksjonen blir forstyrret, noe som igjen fører til at porene utvider seg.

Kilde: "Dette sikrer sommerhuden", opplysninger fra Petra Eckmann, kosmetisk sykepleier ved hudpleieklinikken Face It.

Store porer i ansiktet er et evig irritasjonsmoment for mange, og drømmen om plettfri hud virker fjern.

Men, det finnes en løsning: det handler om et godt grunnlag, riktige produkter og skikkelig teknikk.

- Primer jevner ut huden

- En hud med store porer er ofte synonymt med fet hud. Derfor må du først smøre ansiktet med en god fuktighetskrem tilpasset fet hud, etter at du har renset huden, sier makeupartist Janne Celin Johansen.

Så er huden klar for å bli sminket.

- Legg først en god primer på huden, helst med en litt geléaktig konsistens. En god primer jevner ut huden, og fyller inn porer og linjer, slik at ikke foundation og pudder legger seg i dem, forklarer Johansen.

En god primer vil også redusere blankhet i løpet av dagen, og gjøre det enklere å påføre riktig mengde fundation.

- Velger du en primer med gel-konsistens, vil denne hjelpe deg å få et tynt, fint lag med foundaton, som er viktig å og ikke fremheve ujevnheter. Jo mindre produkt du bruker, jo mindre vil porene bli synlig, sier makeupartisten videre.

Anna Edvardsen, makeupartist og innehaver av bloggen Annasmakeupworld.com, mener at riktig hudkrem og primer pleier å hjelpe på de store porene.

- Og produktet må ikke være for "bevegelig". Det skjer jo ting med huden i løpet av dagen, spesielt for de med store porer er det som regel høy talgproduksjon, sier Edvardsen.

Foundation- og puddertype

Etter at du har påført primeren, kan du legge foundation.

- Her anbefaler jeg å velge en foundation med mattende effekt, en som er beregnet for fet hud. Jobb foundationen inn i huden med en god foundation-kost, råder Johansen.

For at foundationen skal "sette" seg og holde lengst mulig utover dagen, er det smart å bruke pudder som et lag øverst.

- Legg et tynt lag med mattende, transparent pudder, eller et lett mineralpudder som smelter inn i huden for å fiksere foundation, tipser makeupartisten.

For, bruker du et pudder som tetter porene vil huden kjempe etter luft. Da vil du bli fort blank, og porene får en forstørrende effekt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORSLAG TIL PRODUKTER (f.v.): Lancôme Teint Visionnaire Beige Nature, kr 450. Smashbox Camera Ready BB Water SPF 30, kr 345. Elizabeth Arden Flawless Start Instant Perfecting Primer, kr 260
FORSLAG TIL PRODUKTER (f.v.): Lancôme Teint Visionnaire Beige Nature, kr 450. Smashbox Camera Ready BB Water SPF 30, kr 345. Elizabeth Arden Flawless Start Instant Perfecting Primer, kr 260 Foto: FOTO: Produsenten

Tenk teknikk

Ifølge Edvardsen er det teknikk som gjelder når det kommer til store porer.

- Du må jobbe primer og foundation godt inn i huden med fingertuppene. Bruk rullende bevegelse uten å dra fingeren over huden. Men unngå altfor flytende foundation som dekker dårlig, råder hun.

Makeupartisten forteller at det hjelper ofte å varme produktet mellom fingertuppene først. Da blir det lettere å legge.

Denne teknikken gjelder pudderet også:

- Ikke dra svampen over huden. Da flytter du bare på produktet under istedenfor å legge på et lag over, sier hun.

Personlig foretrekker hun derimot å bruke concealer fremfor for foundation.

- Du skal da i så fall skal unngå å gni concealeren inn.

Sminken løser ikke hovedproblemet

En god sminke påført med rett teknikk, kan altså gjøre underverker for å skape en illusjon av mindre porer og en jevn hud.

Men, sminken løser dessverre ikke hovedproblemet, og de store porene vil fortsatt være der når all sminken vaskes av.

- Så først og fremst må du holde huden ren og pen. Rens derfor ansiktet daglig siden dette vil hjelpe til å redusere talgproduksjon og løse opp talg i porene, råder Johansen.

Har du veldig grov og fet hud, anbefaler makeupartisten at du eksfolierer huden opp til to ganger i uken.

- Dette vil hjelpe med å fjerne døde hudceller som kan tette igjen porene, og vide dem ut.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning