Concealer-tips

Concealertriksene du bør kunne

Kan brukes til mer enn å bare dekke mørke ringer under øynene.

FORM DITT EGET ANSIKT: Ved hjelp av litt concealer kan du forme ditt eget ansikt - akkurat slik du selv vil.
FORM DITT EGET ANSIKT: Ved hjelp av litt concealer kan du forme ditt eget ansikt - akkurat slik du selv vil. Foto: FOTO: Ann Cecilie Larsen
Publisert Oppdatert

Fargekorrigering

Gult korrigerer lilla

Grønt korrigerer rødt

Oransje korrigerer blått

Rosa korrigerer brunt/grått

For mange er concealer synonymt med kviser og mørke ringer under øynene, og de aller fleste har en liggende i sminkepungen.

Skal vi tro ekspertene har den imidlertid flere bruksområder – det handler bare om å velge riktig farge og konsistens.

- Ofte bruker du en concealer for å dekke kviser, ujevn hud eller mørke ringer under øynene, men det er også mulig å bruke den til å blant annet lysne og fremheve områder i ansiktet, sier Ingrid Presttun Eide, daglig leder og makeup-artist ved Art Complexion.

Form ditt eget ansikt

Skal vi tro makeupartisten er nøkkelen til god highlighting å bruke en concealer som er lysere enn huden din.

- For å forme ansiktet ved hjelp av sminke, bør du velge en lett og lysreflekterende concealer som er en halv tone lysere enn huden din, råder Eide.

Hun anbefaler å bruke en fluffy kost til å påføre et tynt lag concealer på ønsket område.

- Her er du ikke ute etter å få så mye dekk, men heller fremheve benstrukturen i ansiktet, forklarer Eide.

Er du litt mer dreven kan du også prøve deg på et eget highlight-produkt i krem- eller pudderform, for samme effekt.

Tips: Juks deg til større lepper ved å legge litt concealer på amorbuen.

Velg riktig farge og tekstur

I et hav av produkter kan det være vanskelig å vite hvilken concealer du bør velge. Ifølge Eide har imidlertid farge og tekstur mye å si for resultatet.

- En halv tone lysere concealer kan være med å løfte, lysne og fremheve trekk i ansiktet. En tykkere concealer med mer dekk, egner seg bedre for å skjule uren hud.

Den internasjonale makeupartisten for IsaDora Stephan Øien, er enig.

- Som makeupartist skiller jeg egentlig aldri mellom concealer til highlight og concealer til dekk. Dette er nesten utelukkende et spørsmål om farge. Teksturen kommer helt an på hvor i ansiktet du ønsker å løfte, sier han.

Ifølge Øien kan nemlig en og samme farge ha forskjellig bruksområder på forskjellige hudfarger.

- Er concealeren lys, kan den fungere som en highlighter på en litt mørkere hud. Er huden derimot lysere, kan den fungere som en perfekt dekkfarge, forklarer makeupartisten.

Bli kvitt mørke ringer under øynene

Skal vi tro Øien finnes det to ulike måter å jobbe med en concealer på: Korrigerende og dekkende.

- I den korrigerende teknikken jobber du tradisjonelt sett ofte med motsatte farge for å annullere en farge i huden, deretter dekker du til med for eksempel foundation.

I den tradisjonelle måten å jobbe på bruker du gjerne grønt for å annullere røde partier i huden, eller å bruke fersken for å annullere blå ringer under øynene.

- Vil du dekke de blå ringene under øynene, er en ferskenfarget concealer et typisk verktøy mange bruker, da dette er komplimentærfargen til den blåaktige fargen du ofte får under øynene, sier han.

Likevel mener Øien at dette ikke er helt problemfritt, da ferskenfargen inneholder røde pigmenter som lett kan forstyrre den naturlig fargebalansen i en nordisk hudtone.

- Jeg ville heller gått for en varm, lys gul farge - gjerne med hint av sennepsgrønt, da jeg mener dette vil korrigere både de røde og blå pigmentene, samt gi en mer naturlig undertone, forklarer han.

CONCEALERE (f.v.): Kicks Concealer Trio Cover & Correct Neutral, kr 139. Givenchy Mister Light Instant Light Corrective Pen, kr 284 hos Sephora. Mac Mineralize Concealer, kr 160. Smashbox Camera Ready BB Cream Eyes, kr 220. Urban Decay Naked Skin Weightless Complete Coverage Concealer, kr 190. Clarins Instant Concealer, kr 220. Burberry Sheer Luminous Concealer/Nordstrom.com, kr 368. Lindex Concealer Trio, kr 79,50. Clinique Airbrush Concealer, kr 180.
CONCEALERE (f.v.): Kicks Concealer Trio Cover & Correct Neutral, kr 139. Givenchy Mister Light Instant Light Corrective Pen, kr 284 hos Sephora. Mac Mineralize Concealer, kr 160. Smashbox Camera Ready BB Cream Eyes, kr 220. Urban Decay Naked Skin Weightless Complete Coverage Concealer, kr 190. Clarins Instant Concealer, kr 220. Burberry Sheer Luminous Concealer/Nordstrom.com, kr 368. Lindex Concealer Trio, kr 79,50. Clinique Airbrush Concealer, kr 180. Foto: FOTO: Produsenten

Unngå pandaøyne

En vanlig feil mange gjør er å velge en altfor lys concealer til under øynene. I slike tilfeller er det fort gjort å enda opp med det makeupartister kaller pandaøyne.

VIKTIG Å IKKE VÆRE HARDHENDT: - Elastisiteten i huden kan bli skadet dersom du ikke er forsiktig ved påføring av concealer, sier Camilla Fugelli, makeupartist og daglig leder i Makeup Art.
VIKTIG Å IKKE VÆRE HARDHENDT: - Elastisiteten i huden kan bli skadet dersom du ikke er forsiktig ved påføring av concealer, sier Camilla Fugelli, makeupartist og daglig leder i Makeup Art. Foto: FOTO: Makeup art

- Under øynene er det fint å bruke en concealer som er en halvtone lysere enn resten av huden for å gi øyene et ekstra løft, mener Eide.

Hun anbefaler å gå for en concealer med en lett konsistens.

- Bruker du en for tykk concealer under øynene kan den legge seg ujevnt og fremheve linjene, sier Eide.

- Da er det bedre å gå for en litt tynnere konsistens som gir mer fuktighet, legger hun til.

Du bør bruke en liten kost og klapp den forsiktig inn i huden.

- Her er det viktig å ikke være for hardhendt, sier Camilla Fugelli, makeupartist og daglig leder i Makeup Art, og legger til:

- Huden er tynnere og mer sensitiv under øyene, og det blir viktig å påføre concealeren med forsiktighet.

Ved røff behandling over tid kan det påvirke elastisiteten i huden negativt.

- Hvis du er redd for om du påfører forsiktig nok, kan du benytte ringfingeren som er den fingeren som gir minst kraft og som vi er svakest i, tipser Fugelli.

Prep and prime

Vil du at øyesminken skal sitte hele dagen, er det viktig å "sette" concealeren med pudder.

- Det er ekstremt viktig å bruke mye pudder over området rundt øynene etter at du har lagt concealeren, sier Øien.

La pudderet ligge i 10 minutter før du børster vekk overflødige rester. Det kan være lurt å gå for et transparent pudder, da dette kan påføres flere ganger uten å bli for mye.

- Ved å bruke denne teknikken vil du få en flott og holdbar base rundt øyepartiet og ellers på huden, forklarer han.

Dekk urenheter

Selv om sol og sommer kan gjøre godt for både kropp og sjel, kan det også føre til mer urenheter. Da er det godt å vite at redningen ikke er langt unna.

- Om du vil dekke urenheter er det viktig å velge en tykkere concealer som gir mer dekk, fastslår Eide.  

Hun foretrekker å legge en naturlig foundation på ansiktet før hun starter med concealer. På den måten kan du nemlig se hvor mye ekstra dekk som trengs, og du unngår dermed unødvendig mye sminke.

- Legg en liten mengde produkt rett på urenheten og bruk gjerne en kost for å klappe concealeren forsiktig på plass. Om du pensler concealeren rundt med kosten, ender du som regel bare med å dra den av urenheten, påpeker makeupartisten.

Her kan du også bruke pudder til å sette concealeren.

- Om kvisen fortsatt vises kan du gjøre begge stegene en gang til, sier Eide.

Pass på at du ikke får veldig dekkende concealer på et stort område da dette vil oppleves som maskete og unaturlig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning