Sminketips

Du bruker vel ikke denne på date?

Sjekk hvordan du bør sminke deg på jobbintervju, date, reunion, bryllup og første møte med svigers.

BRUK SMART-SMINKE: Sminke kan man absolutt utnytte til sin fordel i vanskelige, nervøse, fine og spennende situasjoner!

BRUK SMART-SMINKE: Sminke kan man absolutt utnytte til sin fordel i vanskelige, nervøse, fine og spennende situasjoner! Foto: FOTO: Thinkstock

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist.

Etter fem år i London og Barcelona, er hun nå tilbake i Oslo og lager mote- og skjønnhetsartikler for Klikk Mote.

Selv om noen kanskje ville påstå det motsatte, så syns jeg at vi jenter er ganske heldige som har sminke.

Eller, vi er heldig som har muligheten til å bruke sminke – hvis vi ønsker det, vel og merke.

Med sminke kan vi kjapt se mer våkne ut etter sene kvelder, og vi kan lett tilføre en frisk tone i eplekinn eller endre på øyenformen vår. Alt dette kun ved å svinge litt med sminkekosten.

Smink deg etter anledning

Hvordan vi velger å sminke oss er absolutt en personlig affære, men det finnes visse settinger i livet hvor den riktige sminkelooken kan utgjøre en stor forskell.

Det er en kjent sak at vi mennesker raskt dømmer nye mennesker vi møter, faktisk så bruker vi så lite som syv sekunder skal vi tro den britiske psykologen Linda Blair.

Aspekter som utseendet, kroppspråk og utstråling er derfor avgjørende i forhold til hvilket inntrykk man gir.

Å vise deg fra det vi kan kalle "din beste side", er derfor både lurt og en aldri så liten selvtillitsbooster som ofte også hjelper på et positivt kroppsspråk.

Nedenfor har vi derfor samlet fem forskjellige settinger og hvilke sminketeknikker som funker fint til de enkelte – samt hvilke det kan være lurt å styre unna.

Sminke til jobbintervju

Se frisk og seriøs ut.

Først og fremst: Det finnes selvfølgelig en del forskjellige type jobbintervjuer.

Når det er sagt, så er nok de aller fleste ute etter å ansette en person som ser frisk og seriøs ut.

Det er klart du kan være en frisk og seriøs person på innsiden, men hvis håret er litt på halv to og huden sliten etter en lang natt med syke barn eller festligheter, kan det være vanskelig å formidle nettopp det.

Sett av tid til hudpleie

Til et jobbintervju er derfor en god hudpleie førsteprioritet.

Start morgenen med en god dusj, en mild ansiktsskrubb som du er sikker på at huden din tåler, og følg opp med fuktighetskrem.

Er huden ekstra tørr i vinterkulden, er det fint å bruke et oljebasert serum og jobbe den godt inn i huden. Vent gjerne i 10 til 15 minutter før du begynner å legge sminken.

Forskjellen på BB og CC cream

Selv om det er fint å jevne ut hudtonen for å dekke røde områder og tilføre en frisk tone, kan du godt droppe en heldekkende foundation.

En heldekkende foundation kan nemlig virke litt vel dramatisk og oversminket, med mindre du er veldig god på å legge den naturlig.

Et godt alternativ er å helle gå for en BB cream, eller aller helst en CC cream. Disse er begge fuktighetsgivende og virker forfriskende på huden i løpet av dagen.

Den største forskjellen på BB og CC cream, er at sistnevnte ofte er hakket mindre dekkende – men til gjengjeld mer fargekorrigerende. Med andre ord blir hudtonen jevnet fint ut, uten at man kan se tydelig spor av sminke.

Begge disse dekkremene kan påføres med rene fingre ved å jobbe produktet godt inn i huden over hele ansiktet og ned på halsen.

Litt concealer er flott for å få et mer våkent blikk, men du trenger ingen Kim Kardashian-konturering her, altså.

Plassér lett under øyne og klapp godt ut med fingrene til du ikke kan se kantene på concealeren lenger.

Har huden din lett for å bli fet, kan du godt legge litt gjennomsiktig pudder over for å fiksere dekkremen og samtidig matte huden ned.

Har du fyldige og relativt jevne bryn, behøver du strengt tatt ikke sminke disse. Men tegn de gjerne litt forsiktig opp, hvis du vanligvis gjør nettopp det.

- Litt gal i blikket

Masse crazy øyensminke er absolutt ikke tingen denne dagen!

Selv om du kanskje er vant til å bruke en kajal rundt øyet, eller kun på nedre vippekant, kan det være lurt å droppe denne når du skal på jobbintervju.

Kajalen gir nemlig øynene et veldig hardt utrykk – det kan fort virke litt for intenst, rett og slett. Ja, til og med litt gal i blikket, til tider også.

En matt og lys øyeskygge fra vippekanten til bryn, og en brun øyenskygge i en medium tone lagt forsiktig i global, holder i massevis!

Er du ukomfortabel med øyenskygger, dropper du det helt.

Unngå edderkoppvipper

Legg maskara forsiktig. Heller ikke her ønsker vi å overdrive. Klumper og edderkoppvipper må vi unngå for enhver pris!

Litt farge i eplekinn gir en friskhet til sminken, men bruk heller for lite enn for mye! En ferskentonet type er alltid en sikker vinner.

Prøv å ikke lesse på med lipgloss, men fukt leppene godt med leppepomade rett før intervjuet slik at de ikke er tørre.

Husk at en kraftig lipgloss kan stjele mye oppmerksomhet, slik at personen som intervjuer deg ser mer på leppene dine enn å høre etter på hva du har å tilby firmaet.

Mange liker å legge litt highlighter på kinnben, ned neseben og over amorbuen for å føle seg freshe, men dette kan du godt droppe til jobbintervju. Da kan man nemlig risikere at sminken ser litt vel forseggjort ut, og miste fokuset på hva som er viktigst; nemlig jobbstillingen.

Sminke til første date

Husk at gutter flest egentlig ikke liker sminke.

Vi har hørt det uendelige mange ganger: Gutter er egentlig ikke så stor fan av sminke. Eller, ikke når de faktisk kan se den.

FRISK OG SERIØS: Pass på at makeupen viser din kommende sjef de riktige tingene.

FRISK OG SERIØS: Pass på at makeupen viser din kommende sjef de riktige tingene. Foto: FOTO: Thinkstock.

At vi jenter bruker sminke på en måte som fremhever trekkene våre, er derimot som oftest høyt verdsatt hos gutta.

Røde lepper og sota øyne er med andre ord nødvendigvis ikke favoritten (jada, ikke alle gutter mener det samme, we know).

Mye lys og mye varme

En glødende og frisk hud, som jevnes ut med mineralpudder, er ofte perfekt.

I tillegg inneholder mineralsminke ofte sink, som også virker dempende på røde kinn (som jo fort kan oppstå i pinlige eller søte stunder).

Tegn opp bryna hvis du føler du trenger det, men gjerne ikke for sterke eller for store.

Litt lys øyenskygge, eller en medium fargetone som taupe, bronze eller champagne, er topp fra vippekanten til global – hvis du er komfortabel med det, vel og merke. Kun maskara holder i massevis!

En flytende eyeliner langs vippekanten, som strekker seg ut i en liten vinge, er også en romantisk sminketeknikk.

Husk at dette er noe av det vanskeligere man kan gjøre når det kommer til sminke, så ikke prøv deg på det for første gang rett før daten!

Dypp ringefingeren i et highlight-pudder, eller en lys og skimrende øyeskygge (uten glitter!), og dra lett over kinnben, langs neseben og over amorbuen på leppa for en frisk og glødende finish til looken.

Litt rouge er lov, men man trenger ofte ikke så mye, da røde kinn lett kan komme naturlig frem i løpet av daten.

To kiss or not to kiss

Klarer du å holde deg til minimalt med solpudder, er det fint. Legg det da helst i en tretallsform: langs hårfestet ned til tinningen, inn under kinnbeinet og ut, og så ned langs kjevebeinet.

Leppene kan godt se kyssbare ut, uansett om du planlegger å ta ditt første kyss eller ei, men hold deg gjerne til en nøytral farge. Dette gjelder både lipgloss og leppestift.

Tenker du at sjansen er stor for at det deles et par kyss, er det greit å heller gå for en leppepomade – det er tross alt hakket mindre klissete.

Sminke til reunion

Vær deg selv - bare bedre!

La oss være ærlige, alle ønsker å imponere på reunion!

Det ingen tvil om at man ønsker å se bra ut på den store festen, spesielt hvis gutten på bakerste rad kommer. Han skal jo få lov til å se hva han har gått glipp av!

NATURLIG VAKKER: For mye sminke er ingen stor hit blant gutter flest.

NATURLIG VAKKER: For mye sminke er ingen stor hit blant gutter flest. Foto: FOTO: Thinkstock.

Så her handler det om å bruke en sminke som virkelig viser hvem du er, bare hakket bedre – eller hakket mer, for å si det med penere ord.

Sett derfor gjerne av litt god tid, for her skal en del sminke legges. Målet er å få det hele til å se så naturlig ut som mulig, og da trengs det ofte litt tid.

Forbered huden godt

Som alltid starter man med en god hudpleierutine, og gjerne en foundation-primer som får sminken til å sitte absolutt hele kvelden.

Føler du for å bruke en flytende foundation, så er dette absolutt en perfekt kveld for å gjøre det!

Er du derimot litt ukomfortabel med heldekkende produkter, tar du heller en BB eller CC cream.

Uansett jobber du produktet godt inn i huden, over hele ansiktet og ikke glem halsen!

Husk at hvis du skal gå for en dypere utringning, kan det være greit å sveipe foundationkosten lett over brystområdet også.

Bruk en concealer under øynene og lett ned mot kinnben, for å åpne øyne, skjule mørke ringer og løfte kinnben.

Legg gjerne litt solpudder i en tretallsform langs hårfestet, ned under kinnben og tilbake og ned langs kjeven.

Husk at all sminken vi legger skal ha jevne kanter og overganger, slik at sminken ikke blir så tydelig og hard.

Legg en frisk rouge langs kinnben og lett i eplekinn.

Gå over med litt highlighter på ansiktets høydepunkter, men ikke overdriv bruken av da du fort kan se svett ut på dansegulvet utover kvelden.

Kjør hardt, kjør stil

Øyensminken kan du gjerne dra på litt med! Her kan du gjøre så mangt, og det dunkle lyset på festen er veldig tilgivende.

Men, styr unna glitter og neonfarger med mindre klassefesten er ment å være en parodi av rave-festenes storhetstid.

Sota øyne er ofte en vinner, eller en mildere variant à la Charlize Theron som du kan se her.

Sminke til bryllupet

Ikke hopp på nye trender

Uansett om du gjest eller brud, sminke brukt i et bryllup burde være klassisk og tidløs.

Joda, det er gøy å se tilbake på bilder fra 80-tallet hvor puddelhår og blå maskara herjet skjønnhetsbildet, men det er også ganske greit å ha bilder som viser deg og ikke bare en trend.

Gå derfor for en sminke som hverken tar vekk eller legger for mye til ditt naturlige utsende.

KJØR PÅ: På klasse-reunionfesten er det lov å dra på litt!

KJØR PÅ: På klasse-reunionfesten er det lov å dra på litt! Foto: FOTO: Thinkstock.

Naturlig hud

Jevn hudtonen lett ut med mineralsminke, eller milde dekkremer som BB og CC cream.

Da ser man fortsatt huden og dens tekstur, men får en mild forbedring av hudtonen.

Fyll inn bryna slik de allerede er formet, eller slik de var formet hvis du har tråkket i salaten og overnappet dem.

Litt øyensminke er absolutt lov i bryllup, og her kommer det litt an på hva du selv liker og normalt bruker.

Full-on festsminke er lov på gjestene – hvis det passer personligheten, men aller helst holder vi oss til sminke som ikke stjeler for mye fokus.

En medium øyeskyggefarge som brun, mauve, grå, taupe, bronze, burgunder fra vippekant til bryn, etterfulgt av brun eller sort kajal på våtkanten og lett under nedre vippekant, er genialt i bryllup.

Romantisk dramatikk

For bruden kan den sminketeknikken kanskje bli for mye av det gode. Den klassiske øyesminketeknikken for bruder er derfor å legge en lys og lett skimrende farge fra vipper til bryn, og deretter en medium tone i globalen.

Den siste fargen kan gjerne strekke seg forsiktig ut i en v-form på ytterkanten av øyet, hvis man ønsker litt mer drama.

Flytende eyeliner er kanskje fint på en brud, men absolutt ikke tingen hvis man har lett for å ta til tårene.

Legg en mørk øyenskygge med en tynn kost langs øvre vippekant, og kjør på med vannfast maskara.

Bruk gjerne solpudder og rouge, uansett om du er gjest eller brud, men pass på å matte huden godt ned.

Husk at det blir tatt mye bilder med flash, så en eventuelt highlighter må ligge mildt og på helt riktige steder, ellers ser man fort bare svett ut.

Sminke til første møte med svigers

En ulv i fåreklær.

Det spiller ingen rolle om du til daglig rocker sota øyne, når tiden er inne for å møte svigers sminker vi oss som om vi skulle besøke våre besteforeldre – det vil si snilt, rent, friskt og koselig.

Jo da, svigers skal bli glad i deg for den du er, men de trenger ikke få hele sannheten med en gang!

Heldigvis er denne sminken den enkleste av dem alle, du trenger virkelig ikke gjøre stort.

Se umåtelig frisk ut

BRUDEFIN: Enten du er gjest eller brud er det fint med en klassisk og tidløs sminke.

BRUDEFIN: Enten du er gjest eller brud er det fint med en klassisk og tidløs sminke. Foto: FOTO: Thinkstock.

Gjennomfør en god hudpleierutine for å maksimere blodsirkulasjonen i ansiktshuden og øke fuktigheten, og peel for all del huden hvis den er flassete og tørr.

Legg en kremete concealer rett under øyne, og jobb den godt inn i huden.

Føler du at hudtonen din er veldig flekkete, kan du til nød bruke lette dekkremer for å fikse dette.

Friske eplekinn er utvilsomt viktig til møtet med både svigermor og svigerfar. Bruk gjerne en kald, rosa tona i lette, runde strøk.

Naturlige lepper

Legg litt maskara, og tegn opp brynene forsiktig. Pass på at fargen på brynene ikke blir for mørke!

En nøytral leppeblyant er perfekt til å tegne opp leppekanten, og deretter fylle leppen inn med samme farge.

Husk at en naturlig kjøttfarge på leppene tyder på en sunn kropp, og det liker nok svigers.

Glem øyenskygger, solpudder og highlighter en stund. Disse kan du heller dra frem når din bedre halvdel sin familie allerede har blitt hodestups forelsket i deg.

PERFEKT SVIGERDATTER: Dropp den tyngste sminken, og gjør svigers til lags.

PERFEKT SVIGERDATTER: Dropp den tyngste sminken, og gjør svigers til lags. Foto: FOTO: Thinkstock.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning