BB cream, CC cream og DD cream

Joda, det er en forskjell

Forvirret over alle "bokstav-kremene"? Her er det du trenger å vite om å få fin hud.

FULL FORVIRRING: Først kom BB-Cream, så lansertes CC-varianten, og nå kommer snart DD-Cream i butikk. Her er oversikten over hvilken som gjør hva.
FULL FORVIRRING: Først kom BB-Cream, så lansertes CC-varianten, og nå kommer snart DD-Cream i butikk. Her er oversikten over hvilken som gjør hva. Foto: FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

Det er nesten litt bokstavkjeks-følelse over å shoppe for skjønnhetsprodukter om dagen.

Mange av oss har fått med seg at man burde investere i en av de superpopulære og mye omtalte variantene av BB cream. For litt siden begynte sminkebloggere og skjønnhetseksperter å snakke om det neste store skjønnhetsgjennombruddet med stjerner i øynene.

Fenomenet CC cream har altså ikke eksistert lengre enn siden i fjor, men allerede nå er det enda en ny "bokstav-krem" som skaper bølger i skjønnhetsverdenen.

Nå kommer nemlig neste skudd på stammen, DD cream, snart til et parfymeri nær deg.

Hva i all verden trenger man alle disse til, tenker du kanskje? Og selv de lærde strides om man egentlig har behov for tre kremer av denne typen.

Men det finnes faktisk forskjeller mellom BB cream, CC cream og DD cream. Her er det du trenger å vite.

Både hudpleie og sminke

Av hele bokstav-trenden var det BB cream som var først ute. Et helt nytt produkt som var en slags blanding av farget dagkrem med tilsatt solfaktor, primer og askepottserum.

Kremene hadde en umiddelbar forskjønnende effekt på huden, og ble en skikkelig snakkis.

Her var faktisk en krem som i bare ett strøk kunne erstatte dagkrem, primer og foundation.

Hudpleier og fagsjef hos Skintific, Ann-Kristin Stokke, tror trenden med bokstav-kremer er her for å bli - i alle fall i en god stund fremover.

- Alle selger som varmt hvetebrød. Mye takket være den enorme medieeksponeringen og massive markedsføringen, forklarer Stokke til Det Nye.

OVERSIKT: Det er forskjeller på BB, CC og DD kremer, selv om mange bruker de ulike litt om hverandre.
OVERSIKT: Det er forskjeller på BB, CC og DD kremer, selv om mange bruker de ulike litt om hverandre. Foto: Illustrasjon: Noel Burke

Utviklet i Tyskland, elsket i Korea

BB cream startet faktisk ikke som et rent kosmetisk produkt, men var i utgangspunktet ment som et produkt som skulle pleie huden.

- Konseptet med BB cream stammer fra polske Christine Schrammek, som var en pioner innen hudpleieprodukter i Tyskland, forklarer Stokke.

- Hun utviklet en krem for sine pasienter, som de kunne bruke etter å ha fått utført kjemisk peeling. Kremen ble utviklet for å dekke, beskytte og berolige huden etter denne tøffe behandlingen.

Over natten skulle kremen vise seg å bli en hit i Asia, spesielt blant koreanske kjendiser.

- Dette kan ha noe med å gjøre at kjemisk peeling ble populært blant asiatiske kvinner, som bokstavelig talt ønsket å skrelle bort pigmentflekker og lysne huden sin, forklarer Stokke.

Den opprinnelige BB cream ble solgt som hjemmeprodukt, og kjendisene var raske til å dele sin entusiasme. Produktanbefalingene førte til hysteri i Korea, hvor kremen ble markedsført som " hemmeligheten til koreanske skuespillere".

Dette gjør BB Cream:

BB-KREM: Her er "askepottkremen" som gir deg plettfri hud. 1. Mac Prep & Prime BB Beauty Balm, kr 339. 2. Estée Lauder Daywear BB, kr 465. 3. Dior Hydra Life BB krem, kr 479.
BB-KREM: Her er "askepottkremen" som gir deg plettfri hud. 1. Mac Prep & Prime BB Beauty Balm, kr 339. 2. Estée Lauder Daywear BB, kr 465. 3. Dior Hydra Life BB krem, kr 479. Foto: FOTO: Beaut.ie, produsenten

Hva står det for: BB står for "Beauty Balm".

Hva gjør den: BB cream beskytter huden mot solstråler, gir fukt og gir litt mer farge og dekning til huden enn du får av en farget dagkrem.

Fordi den ikke er like heldekkende som foundation gir den dermed et noe mer naturlig utseende. De fleste av variantene av BB cream inneholder også lysreflekterende pigmenter, noe som gjør at du får en fin glød i huden.

Men ikke dropp all annen hudpleie til fordel for denne mirakelkremen, advarer ekspertene.

- BB cream inneholder som regel ikke spesielt høye konsentrasjoner av anti-aldrende ingredienser, forklarer kosmetisk kjemiker Ni'kita Wilson til magasinet Women's Health.

- Det beste er å bruke disse kremene som et supplement til, og ikke i stedet for, din vanlige dagkrem og serum.

Sparer tid og gir glød

Stokke tror BB cream kan være et godt multiprodukt for mange kvinner fordi kremene bidrar til å spare tid, og gjør at huden umiddelbart ser jevn og klar ut.

- Enkelt forklart er BB cream en multifunksjonell krem på samme måte som farget fuktighetskrem med solfaktor er det, forklarer Stokke.

Spaterapeut og klinikksjef hos Face It Sandvika, Nicola Vendrell, er enig:

- BB cream er et smart hybridprodukt. Det er ikke bare makeup, men inneholder gode hudpleieingredienser som er fuktighetsgivende og barrierebeskyttende, i tillegg til solfaktor og antioksidanter.

Vendrell tror BB cream vil spare deg både tid og penger, om man bare passer på å velge en med gode ingredienser.

- Finishen på BB cream gir som oftest en naturlig look, og jevner ut hudtonen uten at den dekker like mye som en foundation. Men husk på at det for mange kan lønne seg å benytte et serum under BB creamen din for å få tilført spesifikke pleiende ingredienser ned til dypere hudlag.

Spaterapeuten anbefaler også å bruke en fuktighetskrem på huden før du legger på BB cream - spesielt om du har tørr eller sensitiv hud.

Dette gjør CC cream:

Hva står det for: CC står for "Color Correcting"

CC-KREM: Disse kremene gir deg jevnere hudtone. 1.  Origins Smarty Plants CC Skin Complexion Corrector, kr 369.  2. Clinique Moisture Surge CC Cream, kr 319.  3. Chanel CC Cream Correction Complete, kr 479.
CC-KREM: Disse kremene gir deg jevnere hudtone. 1. Origins Smarty Plants CC Skin Complexion Corrector, kr 369. 2. Clinique Moisture Surge CC Cream, kr 319. 3. Chanel CC Cream Correction Complete, kr 479. Foto: FOTO: Thinkstock, produsenten

Hva gjør den: CC cream er ofte lettere i konsistensen enn sin forgjenger, og har som hovedoppgave å dekke over og jevne ut eventuelle fargeujevnheter i huden.

- CC cream er stappfulle av vitamin C og E, forklarer den New York baserte dermatologen Francesca Fusco til nettstedet Youbeauty.com.

- Den korrigerer og gjør huden mer perfekt på samme måte som en BB cream, men har fokus på fargekorrigering.

Skjønnhetsansvarlig i Det Nye, Julie Botnen, holder også en knapp på denne mirakelkremen.

- Kremen korrigere rødhet og misfarging i huden. Når kremen kommer i kontakt med huden reagerer den slik at den riktige fargen kommer frem, har Botnen tidligere forklart.

Perfekt for fet hud

CC cream kan hjelpe deg dersom du sliter med rødtone i huden, mørke flekker, eller om huden din er på den litt gustne og gule siden.

- Den er også perfekt om du sliter med fet og uren hud, da den er lettere enn BB cream. I tillegg gir den næring til huden og viktig beskyttelse, forklarer Stokke.

Botnen forklarer at om man ønsker mer dekning av huden, og ikke vil gi slipp på BB cream med det første, kan man bruke dem sammen.

- CC cream er lettere, mer pleiende og mindre dekkende, så den må på først. BB cream klappes så på i et tynt lag over, akkurat nok til at du føler deg fresh og ferdig dekket.

Vendrell tror CC cream er et godt valg til voksen hud.

- For tørrere voksen hud med linjer, eller de som ønsker en "dewy" look, er bruken av lysreflekterende pigmenter, slik du får i en CC cream, et godt valg.

Dette gjør DD cream:

Hva står det for: DD står for "Daily Defence" (eller som noen sier: "Dynamic Duo").

Hva gjør den: DD cream er den nye superkremen som kombinerer styrken og egenskapene til både BB og CC cream, men i tillegg har et stort fokus på anti-aldring og hudpleie.

DD-KREM: Disse kremene er siste skrik på skjønnhetsfronten. 1. Julep DD krem, kr 449. 2. Pur Rescue Squad DD Creme, kr 369. 3. Decleor DD Daily Defence, kr 459.
DD-KREM: Disse kremene er siste skrik på skjønnhetsfronten. 1. Julep DD krem, kr 449. 2. Pur Rescue Squad DD Creme, kr 369. 3. Decleor DD Daily Defence, kr 459. Foto: FOTO: Thinkstock, produsenten

- DD cream skal ikke bare gjøre at huden ser perfekt og lytefri ut, forklarer Wilson til magasinet Women's Health.

- Disse kremene skal i tillegg sette i gang en behandling av huden som skal redusere fine linjer og forbedre teksturen.

I tillegg vil disse kremene, i likhet med det både BB cream og CC cream gjør, balansere hudtonen og beskytte huden din mot solen.

- Disse kremene har fordelen med å ha flere egenskaper, som pleie, dekke og UV-beskyttelse, sier Stokke.

Sjekk innholdslisten

Men eksperten forklarer at det lønner seg å lese på innholdslisten før man kjøper.

- Disse kremene, i liket med både BB og CC cream, kommer i en rekke forskjellige formuleringer og kvaliteter. Så du må sjekke at ingredienslisten ikke inneholder kunstige farger og mineralolje, spesielt dersom du lett får kviser, forklarer hun.

Vendrell er enig, og mener også man må velge med omhu.

- Et godt produkt baserer seg på en ikke-komedogen base, og benytter naturlige mineralpigmenter som hverken skaper irritasjon eller tilstopping i huden.

Les også:

Slik puster du deg penere

Dette trikset gjør deg flere år yngre

DIY skjønnhetsprodukter: Det er ikke alt du burde lage selv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning