Hvordan få fin hud

Dette er like viktig som tannpussen

Skal du ta vare på huden din, er det to ting du absolutt må inkludere i din daglige skjønnhetsrutine.

TA VARE PÅ HUDEN: Gode rutiner er viktig for huden din.
TA VARE PÅ HUDEN: Gode rutiner er viktig for huden din. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Visste du at...

...bruk av enkelte ingredienser sammen kan føre til kryssreaksjoner?

Du bør derfor være oppmerksom på hvilke produkter du bruker sammen!

- Enkelte ingredienser og kremer virker bra sammen, mens andre kan kansellere effekten av hverandre, eller medføre skadelig effekter på huden, informerer dr. Rolah O. Lønning.

De mest kjente eksemplene er retinol kombinert med Alfahydroxsyre (AHA-syre) og vitamin C.

Mange av oss har dårlig tid om morgenen, og på kvelden er vi gjerne stuptrøtte og vil komme oss i seng så fort som mulig.

Derfor er det lett å hoppe over hudpleierutinene, eller ta et par kjappe snarveier for å bli fortest mulig klar for jobb eller dynen.

Vi har derfor snakket med ekspertene om hva du absolutt bør inkludere i dine daglige skjønnhetsrutiner, og skal vi tro dem behøver det ikke ta mange minutter å pleie huden morgen og kveld.

Du har med andre ord egentlig ingen unnskyldning når det kommer til å ta vare på huden din!

Rens, rens, rens!

Er det én ting man absolutt ikke bør droppe, så er det å rense huden.

- Daglig rens av huden er like viktig som tannpuss, konstaterer Ann Kristin Stokke, hudpleier og fagsjef hos Scintific.

Veldig mange av oss slurver ofte med rensen. Enten så skyller vi bare ansiktet med litt vann, eller så dropper vi å gjøre noe som helst, og legger oss til og med fortsatt fullt sminket.

- Dette fører til at huden din ser gusten og livløs ut, samt at den gjerne blir tilstoppet og etter hvert så vil du kunne plages av kviser, forteller Stokke.

Skjønnhetsguru Ole Henriksen er helt enig med Stokke:

- Det å rense hunden er viktig, gjør det hver morgen og kveld. Hvis døde hudceller ikke blir fjernet og porene begynner å bli tette, vil huden se grå og kjedelig ut. Du får ikke fremhevet den naturlige glansen og gløden i huden din, sier Henriksen, som er utdannet innen både hudpleie og kosmetisk kjemi.

Invester gjerne i produkter som kan brukes til mer enn én ting, for eksempel en ansiktsrens som også kan brukes til å fjerne sminke på munn og øyne.

Selv om du er lat, så kan det jo hende at du gidder å gjøre litt mer enn bare å rense huden og påføre fuktighet. Da anbefaler Stokke at du bruker en toner etter at du har brukt renseproduktet ditt.

- En toner øker fuktighetsnivået i huden din, samtidig som fuktighetskremen din tas lettere opp i huden, forteller hun.

Hennes beste tips til latsabber er å bruke en toner som kan sprayes direkte på huden.

Lege, hudekspert og forfatter av boken "Frisk hud", Rolah O. Lønning, på sin side mener at du kan droppe toneren og heller bruke kaldt vann på slutten av ansiktsvasken.

- Dette lukker porene og virker oppfriskende, forteller hun.

GODE PRODUKTER: <b>1.</b> Formula 10.0.6 Absolute Dream Clean, kr 99. <b>2.</b> MD Formulation Continuous Renewal Complex, kr 485. <b>3.</b> Avene Hydrance Optimale UB Riche SPF 20, kr 185. <b>4.</b> Exuviance Multi-Protective Day Cream SPF 20, kr 399. <b>5.</b> Ole Henriksen Grease Relief Cleansing Cloths, kr 195. <b>6.</b> REN Glycolatic Radiance Reneval Mask, kr 395. <b>7.</b> Dermalogica Essential Cleansing Solution, kr 350.
GODE PRODUKTER: 1. Formula 10.0.6 Absolute Dream Clean, kr 99. 2. MD Formulation Continuous Renewal Complex, kr 485. 3. Avene Hydrance Optimale UB Riche SPF 20, kr 185. 4. Exuviance Multi-Protective Day Cream SPF 20, kr 399. 5. Ole Henriksen Grease Relief Cleansing Cloths, kr 195. 6. REN Glycolatic Radiance Reneval Mask, kr 395. 7. Dermalogica Essential Cleansing Solution, kr 350. Foto: FOTO: produsenten

Fukt, fukt, fukt!

Det lille ekstra

Ifølge Ole Henriksen kan du droppe å bruke serum på dagtid, men skal man yte litt ektra for huden sin, anbefaler dr. Rolah O. Lønning at man bruker et serum før man tilfører fuktighet.

- Et antioksidantserum til bruk under solkremen vil beskytte huden på cellenivå og vil redusere aldringstegn, sier hun.

Hun mener at en toner som ikke inneholder eksfolierende ingredienser kan droppes.

- Men la huden være litt fuktet før du tar på serumet, da dette øker opptaket, tipser legen.

I tillegg til å rense huden to ganger om dagen, må du også daglig tilføre fuktighet - morgen og kveld.

- Formålet med fuktighetskrem er todelt. Den understøtter hudens barrierefunksjon, og den beskytter huden - og dermed også kroppen - mot invasjon av bakterier og andre fremmedlegemer, sier Stokke.

Henriksen forteller at det er viktig å beskytte huden mot det tøffe miljøet utendørs som lett kan skade huden.

Om sommeren er det solen som raskt kan elde huden tidlig, og også bryte ned kollagenet i huden og gjøre den flekkete, ujevn og tørr på overflaten, mens om vinteren kan kulden ødelegge huden og gjøre den tørr og ubehagelig. Henriksen sier at om du er mye utendørs, er det viktig å bruke solfaktor.

- I tillegg til å rense huden med en mild rens morgen og kveld, bør man bruke en eller annen form for solbeskyttelse på dagtid. Du kan enten velge å kjøpe en solkrem, eller bruke en fuktighetskrem med faktor, forteller Lønning.

Hun mener at en av de største feilene vi kvinner gjør er å bare bruke solkrem når sola skinner, eller enda verre: bare om sommeren.

- UV-strålene som forårsaker mesteparten av hudens aldring er til stede i både solskinn og regnvær. Derfor er det viktig å bruke fuktighetskrem med høy nok faktor daglig, året rundt, understreker legen.

Stokkes tips til latsabber er å bruke en multifunksjonell fuktighetskrem, som for eksempel den nå så velkjente BB cream, som har både farge og SPF. Da har du fuktighetskrem, solkrem og lett makeup i samme produkt.

Du kan også bruke en UV-booster som kan blandes sammen med din daglige fuktighetskrem og gi høy faktor til produktet.

- Har man normal til fet hudtype, kan man enkelt droppe fuktighetskremen for en solkrem som også inneholder fukt, tipser Lønning.

Vær trofast og ta deg tid

ANBEFALTE PRODUKTER: <b>1.</b> Dermalogica Solar Defense Booster SPF 50, kr 590. <b>2.</b> Zo Skin Health Offects Exfoliating Polish, kr 780. <b>3.</b> Elixir Professional Green Tea SPF 30, kr 590. <b>4.</b> Jane Iredale Glow Time Full Coverage Mineral BB Cream, kr 690. <b>5.</b> REN Bio Retinoid Anti-Aging Cream, kr 595. <b>6.</b> Exuviance Hydrating Eye Complex, kr 399. <b>7.</b> Ole Henriksen Invigorating Night Gel, kr 610.
ANBEFALTE PRODUKTER: 1. Dermalogica Solar Defense Booster SPF 50, kr 590. 2. Zo Skin Health Offects Exfoliating Polish, kr 780. 3. Elixir Professional Green Tea SPF 30, kr 590. 4. Jane Iredale Glow Time Full Coverage Mineral BB Cream, kr 690. 5. REN Bio Retinoid Anti-Aging Cream, kr 595. 6. Exuviance Hydrating Eye Complex, kr 399. 7. Ole Henriksen Invigorating Night Gel, kr 610. Foto: FOTO: produsenten

Det er med andre ord ikke så mye som skal til for å pleie og beskytte huden daglig - den eneste du faktisk gjøre er å rense og fukte den.

En liten oppkvikker

Føler du deg lat og trøtt kan et brett med isbiter og vann gjøre susen!

Ole Henriksen tipser nemlig om at man kan helle isbiter i vasken og fylle på med vann, for så å dynke en ansiktsklut i vannet som man legger på ansiktet og presser mot huden.

Gjenta dette tre til fire ganger.

- Det gjenoppliver ikke bare huden, men du vil også føle deg mer oppkvikket, sier skjønnhetsguruen.

- Hvis du velger å gjøre det enkelt, og føler deg litt lat, så vær i det minste trofast mot de grunnleggende tingene, påpeker Henriksen, som mener at hudpleierutinen din egentlig bare trenger å ta noen minutter.

- Du må rense og du må tilføre fuktighet, og aller helst bruke en øyenkrem. Huden rundt øynene er veldig tynn og delikat, og ved å bruke en øyenkrem med aktive ingredienser optimaliserer du elastisiteten og roer ned huden, sier skjønnhetsguruen.

Hans aller beste tips er at du tar deg tid til å aktivere ingrediensene i fuktighetskremen. Når du jobber ansiktskremen inn i huden - den skal påføres oppover og i sirkulære bevegelser, så lukk øynene, slapp av og føl energien fra fingrene dine.

Pass også på at du bruker nok produkt. En feil mange kvinner gjør er nemlig at de ikke påfører nok fuktighetskrem på ansiktet. Har du påført nok fuktighetskrem, skal du følge fuktigheten i huden din - den skal ikke føles fet, men fuktet.

- Riktig påføring er viktig. Mange vil haste seg, og ikke påføre det jevnt eller påføre nok, mener Henriksen.

Skrubb, skrubb, skrubb

I tillegg til daglig rens og tilføring av fuktighet, bør du minst én gang i ukens skrubbe huden.

IKKE HOPP OVER: Det er to ting du absolutt må inkludere i din daglige hudpleierutine. Å rense huden er én av dem. Men unngå den vanlige tabben med å kun skylle raskt med vann.
IKKE HOPP OVER: Det er to ting du absolutt må inkludere i din daglige hudpleierutine. Å rense huden er én av dem. Men unngå den vanlige tabben med å kun skylle raskt med vann. Foto: FOTO: Thinkstock.com

- Eksfolierende ingredienser virker effektivt på omtrent alle hudproblemer, forteller Stokke.

Dette er fordi en god skrubb hjelper til med å fjerne døde og gamle hudceller, og få frem friske og nye.

Ifølge Henriksen skal også skrubben påføres i sirkulære bevegelser oppover i ansiktet, og opp mot øynene og på halsen - du er ferdig på et par minutter. Og på de få øyeblikkene har du fornyet huden din!

- Det fine er at når du ser inn i speilet etter denne kjappe behandlingen, så kan du se og føle en forskjell. Det er veldig tilfredsstillende for en lat person, påpeker Henriksen.

Lønning mener man bør investere i et produkt som inneholder kombinasjoner av fruktsyrer som glykolsyre, glukonolakton eller salisylsyre til å bruke på kvelden.

- Disse produktene er ofte enkle å bruke og svært effektive. Fruktsyrene vil gi en glødende ny og frisk hud ved jevnlig bruk, sier legen.

- Glukolsyre vil også stimulere til produksjon av nytt kollagen og gi en fastere og yngre hud, legger hun til.

Stokkes tips til latsabber er å bruke en maske som også peeler - da har du peeling og rensemaske i ett. Eller du kan blande rensegeleen din sammen med skrubb i dusjen. Da får du både renset og skrubbet i samme runde - samtidig som du står i dusjen. Dette sparer deg for masse tid!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning