Hvordan få fin hud

Skal du gifte deg i sommer?

Du bør starte med hudpleien tidligere enn du tror.

SOMMERBRUD: Skal du gifte deg i sommer er det svært viktig å unngå unngå overdrivelse av hudpleien før bryllupet. - Det er ikke tiden for å eksperimentere for mye med huden, sier hudterapeut Ann-Kristin Stokke.
SOMMERBRUD: Skal du gifte deg i sommer er det svært viktig å unngå unngå overdrivelse av hudpleien før bryllupet. - Det er ikke tiden for å eksperimentere for mye med huden, sier hudterapeut Ann-Kristin Stokke. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Skal du stå hvit brud i sommer, er det visse forberedelser som krever mer tid enn andre.

Når det gjelder hudpleie, bør du nemlig starte seks uker før bryllupet!

- Det er viktig at du starter seks uker før, fordi det kan ta litt tid å balansere huden, og i den forbindelse kan du oppleve utbrudd, forteller Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific.

- Ikke eksperimenter for mye

Før vi tar deg gjennom de seks ukene med hudpleie før den store dagen, er der også en del generelle tips du bør følge.

- En viktig regel er å unngå overdrivelse av hudpleien før bryllupet. Det er ikke tiden for å eksperimentere for mye med huden, sier Annicke Sunde, hudterapeut hos Dermanor.

Vurderer du for eksempel å gjennomføre en kjemisk peeling, med penslinger på pH under 2, vil det etse huden og gjøre at hudlaget blir skadet sånn at du vil skape ny hud.

- Dette vil jeg absolutt ikke anbefale å gjøre før bryllupet, fordi du gjerne får sårdannelser i huden og blir svært sensitiv, sier Sunde.

I stedet anbefaler hun mildere penslinger, om du vet hvordan huden din vil reagere.

- Men da bør du helst starte noen måneder før bryllupet. Det vil gi raske og effektive resultater, sier Sunde.

Kosthold og trening viktig for huden

Stokke anbefaler deg å redusere mengden stimulerende stoffer som koffein, alkohol, sjokolade og røyking i ukene før bryllupet.

- Unngå i så stor grad som mulig ferdigmat, raffinert sukker og junk food. Spis friske grønnsaker, frukt, fet fisk, nøtter og hvitt kjøtt.

- Spis så lite meieriprodukter som mulig, særlig dersom du plages med pollenallergi og bihuler – meieriprodukter er nemlig slimdannende. Drikk mye vann, ferskpresset juice og urte-te, legger hun til.

Et godt treningsprogram vil frigjøre mentalt eller fysisk stress som lett kan samle seg opp i forbindelse med bryllupsforberedelsene, mener Stokke.

- Yoga kombinert med kardiotrening vil for eksempel fungere som strålende stressterapi, samtidig som kroppen din blir mykere og friskere, sier hun.

Stokke vil ikke anbefale en superstreng slankekur rett før bryllupet.

- Det vil være et mareritt for huden din og gjøre kroppen din ekstra stresset.

Seks uker før bryllupet

Fuktighet, glød og en strålende jevn og fin hudtone er det de fleste bruder drømmer om, og fordi du ofte er veldig stresset i perioden før bryllupet, kan det ifølge Sunde gi deg det motsatte; en tørr, gusten og sensitiv hud.

Hun anbefaler deg derfor seks uker før den store dagen å bestille time hos en hudpleiesalong. Da blir du gjerne satt opp til behandling én gang i uken frem til bryllupet.

- Har du ikke tid til det, kan du også få tilpasset en månedskur som du kan gjøre hjemme, og som har aktive og effektive ingredienser, sier Sunde.

- Kurer er som en personlig trener for huden din. Her får du ingredienser som virkelig booster og får huden til å jobbe, sier hun.

Ifølge Sunde er huden vårt lateste organ og trenger å stimuleres og trimmes på lik linje med kroppen vår.

Behandlingen du går i gang med seks uker før du skal gifte deg bør starte med en grundig hudanalyse.

- Her vil hudterapeuten vurdere hva som må gjøres for at du skal kunne ha en optimal sunn og frisk hud på den store dagen, sier Stokke.

For optimal hudhelse vil behandlingen normalt sett inneholde rens, eksfoliering, dyprens med utklemming, samt teknikker som øker fuktigheten og gjør huden myk og klar.

- Er du plaget med kviser, så vil disse prioriteres for å sikre deg en jevn og ren hud til den store dagen, sier Stokke.

Hjemmerutinen

Hudterapeuten din vil også anbefale deg en effektiv hjemmerutine som vil komplimentere den profesjonelle behandlingen, og sikre deg det beste resultatet.

Og, har du pigmentflekker eller ujevn hudfarge, vil du bli anbefalt et kurprogram på seks lysnende behandlinger.

- Dette kurprogrammet krever både profesjonelle behandlinger, og en nøyaktig hjemmerutine som må utføres morgen og kveld. Hjemmerutinen inneholder lysnende produkter og høy solbeskyttelse hver dag, sier Stokke.

Hun råder deg til å unngå overdreven soling i tiden opp mot bryllupet.

- Det siste du trenger er en hyperpigmentert, flekkete hud, eller et skille som absolutt ikke passer med brudekjolen, råder Stokke.

Når det er fem uker igjen til bryllupet, vil hudterapeuten din ha bedt deg om å rense, fukte og beskytte huden daglig, og gitt deg beskjed om å eksfoliere, fjerne døde hudceller, minst én gang i uken, som en del av hjemmerutinen.

De tre siste ukene før den store dagen

Etter tre uker har ifølge Sunde huden din fått jobbet med gode produkter, og du har stort sett fått det resultatet du var ute etter.

- Det er viktig at huden får de riktige produktene skreddersydd hudtypen og hudtilstand for å få de optimale resultatene og effekten du ønsker, understreker hun.

Sliter du med sorte prikker, vil hudterapeuten anbefale deg å bruke produkter mot dette hver natt for å hjelpe deg å klarne huden og forebygge utbrudd.

Vurderer du å bruke selvbruning til bryllupet, bør du teste ut farge og påføring på forhånd, og gjerne sammen med hudterapeuten din.

- Jeg anbefaler deg å ikke bli for ivrig på selvbruningen. Som brud kan du ha en frisk glød, men en tropisk brunfarge vil være litt i overkant. Unngå selvbruning som gjør deg oransje og som smitter av på kjolen, tipser Stokke.

Hun advarer om at uansett hva du gjør, bør du ikke bruke selvbruning på egenhånd kvelden før bryllupet.

- Jeg har hørt historier om hysteriske bruder som våkner på selve dagen, enten med oransje hud eller med sebrastriper!

Dersom kombinasjonen av voksing, kroppspeeling og selvbruning blir litt for mye på samme dag, sett av tid til voksing et par dager før bryllupet, anbefaler hudpleieren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ SELVE DAGEN: Etter forberedelser i rundt seks uker, er endelig den store dagen her. Da bør du blant annet huske å påføre en kjølende og fuktighetsgivende maske, solbeskyttelse og legge et godt grunnlag før makeupen.
PÅ SELVE DAGEN: Etter forberedelser i rundt seks uker, er endelig den store dagen her. Da bør du blant annet huske å påføre en kjølende og fuktighetsgivende maske, solbeskyttelse og legge et godt grunnlag før makeupen. Foto: FOTO: Stella Pictures

Dagen før dagen

- Start dagen med å rense huden, påfør øyemaske, gjerne gele-pads. De vil umiddelbart glatte ut huden rundt øynene og gjøre at du ser frisk og opplagt ut, tipser Sunde.

Stokke forteller at du også bør få din siste hudpleietime, som vil være en lengre ”topp til tå”-behandling, med fokus på fuktig, glød og avslapning. Bestill timen sent på dagen, slik at du kan dra hjem og nyte effekten av behandlingen etterpå.

- En profesjonell manikyr eller kunstige negler er også verdt investeringen. Fransk manikyr er den perfekte brudelakk, sier Stokke.

Dette er også dagen for voksing av bein, bikinilinje og underarmer, samt farging av vipper og bryn. Også napping eller voksing av bryn anbefales.

Natten før bryllupet sover du gjerne litt dårlig, så en god fuktighetsmaske i 10-15 minutter er et godt tips. Du bør også unngå alkohol og sterk mat.

- Spis et lett måltid og drikk bra med vann, slik at du får en god natts søvn, sier Stokke.

På selve dagen

Sunde anbefaler deg å bruke et godt serum i ansiktet, øyekrem, ansiktskrem og primer på selve bryllupsdagen.

Nøkkeltips for dagen

For friske, klare øyne, bruk øyendråper.

Ikke utfør noen form for utklemming i siste liten. Dette vil kun gi deg rød og flekkete hud.

Blir du lett rød, påfør en kald og lindrende maske. Pass på at du har prøvd den tidligere.

Vær forsiktig med boblene før seremonien. Alkohol sammen med en god dose bryllupsnerver kan gjøre huden rød og flekkete.

Kilde: Ann-Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintifc

- Da har du et godt grunnlag for å få lagt den perfekte makeupen, sier hun.

Stokke tipser om å starte dagen med en halvtime yoga eller meditasjon, eller sette av noen minutter hvor du kun fokuserer på pusten din.

- Dette vil sette tempoet for dagen med et rolig sinn. Dersom du er rolig, vil menneskene rundt deg, respondere på din energi, sier hun.

Også disse tipsene fra Stokke kan være smarte på bryllupsdagen:

1. Påfør en kjølende og fuktighetsgivende maske. Når huden er gjennomfuktet vil du ha færre dehydreringslinjer på bryllupsbildene.

2. Påfør en oppstrammende booster under fuktighetskremen din. Den virker fikserende, samtidig som det gir en oppstrammende effekt og er et perfekt underlag for makeup.

3. Er du disponert for rødme, påfør en lindrende booster med 70% bringebærekstrakt. Den virker umiddelbart beroligende og reduserer rødhet.

4. Er bryllupet ditt utendørs, må du huske solbeskyttelse på utsatte områder.

5. Ta med deg en fuktighetsspray i reisestørrelse. Dette er fantastisk kjølende og oppfriskende på huden, og den fikserer makupen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning